Egészség / Életmód

Amikor egy szeretted skizofréniával küzd – hogyan lehet ezzel együtt élni?

Amikor egy szeretted skizofréniával küzd – hogyan lehet ezzel együtt élni?

Amikor egy szerettedet komoly betegséggel diagnosztizálják, nagyon nehéz irányításod alatt tartani azt, hogy hogyan viselkedj. Az érzelmeid könnyedén átvehetik az uralmat feletted, és nem tudsz tisztán gondolkodni azzal kapcsolatban, vajon mi neki a legnagyobb segítség. Pláne, ha ez a betegség a skizofrénia.

A skizofréniával kapcsolatban nagyon sok tévhit létezik. Sokan a szó hallatán azonnal a hasadt vagy többes személyiségre gondolnak, és azt hiszik, az adott személy hangokat hall a fejében. De ez így nem felel meg a valóságnak. A skizofrénia ugyanis egy krónikus pszichés betegség, amelynek során a beteg viselkedése nagyon változatos lehet. Egyik pillanatról a másikra zaklatottá válhat, majd hirtelen izgatottá, eltávolodik az ismerőseitől, és nem érdeklődik a korábbi hobbijai iránt.

A valóságtól elszakadva, egy képzeletbeli világba húzódik vissza, és a valóságot érzékeli rendellenesnek.

Meggyőződése lehet, hogy valaki követi őt, olyan dolgokat észlel, amelyek nincsenek ott, és az érzelmeit sem tudja megfelelően kimutatni, megélni. Ez a pszichés zavar előbb-utóbb akár testi problémákhoz is vezet, sokszor ügyetlenné válnak, koordinálatlan lesz a mozgásuk. Enyhébb esetekben olyan tünetek jelentkeznek, mint a figyelem- és memóriazavar, valamint egyszerűen nem tudja feldolgozni a bejövő információt, nehezen érti meg ezeket. Ha egy szerettednél már bebizonyosodott, hogy skizofréniával küzd, akkor van pár dolog, amire neked is oda kell figyelned, hogy mindkettőtök élete könnyebb legyen ebben a nehéz helyzetben.

1. Empátiával a veszekedések helyett

Amikor valakinél a skizofrénia erősebb tünetei jelentkeznek, mint a téveszmék, hallucinációk, sokan nehezen fogadják el, hogy ez nem a valóság. Meggyőződésük, hogy mindenki más rosszul látja a dolgokat, és nekik nincs szükségük kezelésre. Ez a probléma többször is jelentkezhet azután, hogy már orvosilag igazolt a mentális zavar.

Sokan ilyenkor nem tudnak türelmesek maradni, és azt sem tudják, miként reagálhatnának a fenti tünetekre. Hajlamosak vitatkozni, és ezzel akarják meggyőzni a beteget, hogy minden az elméjének a szüleménye. A helyzet viszont az, hogy ez nem fog sikerülni. Hiába próbálod elmondani neki ezt türelmesen, ő nem így érzékeli, és a tagadás hallatán még jobban magába fordulhat. Ezért az empátia eszközéhez kell nyúlnod.

Ha valamiért zaklatott lesz, ahelyett, hogy elmondod neki, hogy amit gondol, nem valós, inkább érezz együtt vele.

Mondd el neki, hogy látod, mennyire megrémült, és el tudod képzelni, milyen ijesztő lehet mindez. Az embereknek sokkal egyszerűbb ezekkel a tünetekkel együtt élniük, ha valódi támogatást kapnak a szeretteiktől.

2. Ne vedd magadra a viselkedését

Mindenkinek nehéz egy ilyen betegséggel együtt élnie, nem csak a szenvedő félnek. A szeretted olyan helyzeteken megy keresztül, amiket te nem is igazán tudsz megérteni, és úgy viselkedik, ahogy az számodra nehezen elfogadható.

Egyeseknél a skizofrénia olyan tüneteket produkál, amelyek miatt az érzéseiket nem tudják kifejezni, nem tudnak megfelelően kommunikálni, és emiatt úgy tűnhet, a rokonod nem is érdeklődik irántad.

Megbánt téged a szavaival, nem viszonozza a szereteted, és ezt látni, feldolgozni nagyon is nehéz. Sokan a lelkükre veszik, és még ha nem is akarják, de fokozatosan eltávolodnak a betegtől emiatt. Pedig erről igazából senki sem tehet. Ilyenkor a legjobb, ha más családtagokkal, esetleg közeli barátokkal beszélsz az érzéseidről, és megpróbáltok egymásra támaszkodni a nehéz időkben. Nagyon sokat tud segíteni az, ha másoknak el tudod mondani, te min mész keresztül, ahelyett, hogy a saját érzéseidet elrejtenéd.

3. Magaddal is foglalkozz

Sokan ilyenkor teljesen elfeledkeznek saját magukról, az életükről, és mindarról, ami addig nagyon fontos volt nekik. Pedig muszáj, hogy időnként te is kimozdulj a házból, bármennyire is önzőségnek érzed (noha le kell szögeznünk, hogy ez cseppet sem az).

Szakértők szerint fontos, hogy a családtagok is időt szakítsanak önmagukra, eljárjanak akár sportolni, könyvklubba, vagy lényegében bárhova, ahol jól érzik magukat, és ahol egy kis ideig kiléphetnek az állandó problémákból.

A kikapcsolódás neked is jár, hiszen ha erre nem kerítesz sort, lelkileg még rosszabb állapotba kerülhetsz, mint jelenleg. Sőt, ami azt illeti, a barátaidra is muszáj néha időt szakítanod. Nem jó ötlet elzárkózni előlük, megfeledkezni róluk, hiszen lényegében ők azok az emberek, akikre tényleg támaszkodhatsz, amikor nagyon rosszul érzed magad.

4. Bátorítsd a folytatásra

Egy dolgot tudnod kell! Nem te vagy a felelős azért, hogy a skizofréniával küzdő szeretted kezelése gondok nélkül haladjon előre. Sajnos megesik, hogy nemet mondanak, abbahagyják, és te ebbe jogilag nem szólhatsz bele. Azonban támogathatod őt! Egy ilyen pszichés betegséggel küzdő ember nehezen tudja megjegyezni az időpontokat, a kezeléseket, és emiatt könnyen el is feledkezhet ezekről. De ha te mindig figyelmezteted őt, elkíséred, és biztatod arra, hogy milyen jót tesznek neki az orvosok, sokkal nagyobb eséllyel fog hallgatni rád. Ha viszont nem elégedett a kezeléssel vagy az orvosával, nyugtasd meg, hogy mindenen lehet változtatni, de ilyenkor azért mindig egyeztess először a doktorokkal, mert abbahagyni valamit a tudtuk nélkül nagyon veszélyes lehet.

Minden téren nagyon megerőltető végignézni azt, ahogy egy számodra fontos személy ilyen problémákkal küzd, ezért neked kell erősnek maradni – egy ideig. Nem baj, ha sírnod kell, ha úgy érzed, nincs erőd folytatni, hiszen ez természetes reakció; de ilyenkor ne félj segítséget kérni másoktól.

Képek forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást