Életmód / Egészség / Lélek

Amikor a karácsony számodra nem az év legboldogabb napja, egy dolgot ne felejts el!

Valószínűleg a legtöbb embertől azt hallod te is, hogy a karácsony a kedvenc időszakuk. Imádják az ünnepi szezont, az ajándékok csomagolását, és azt, hogy az egész család együtt lehet. De ha számodra az év legszebbnek tartott időszaka nem olyan boldog, te egészen másként éled meg a karácsonyt…

Gyerekként még biztosan az volt. Akkoriban te is imádtad a karácsonyt, az ajándékhalmokat, anyukád főztjét. Még ha össze is vesztetek a fa díszítése közben, vagy azon, hogy ki mosogat, akkor is csodálatos volt az a néhány nap. Felnőttként, ha már túl vagy számtalan élettapasztalaton, rossz élményen, stresszes helyzeten, meglehet, hogy a karácsonyi szezon nem tölt el már akkora boldogsággal, mint egykor. Vagy az is lehet, hogy általában jól érzed magad az ünnepek alatt, de idén nem így alakult.

Amikor valaki már nincs ott többé

Lehet, hogy történt valami a közelmúltban, ami miatt az idei ünnep különösen nehéz számodra. Talán elvesztettél valakit, akit nagyon szerettél. Egy nagyszülőt, egy testvért, egy barátot… Egy ilyen esemény az első karácsonyt (de még a tizediket is) keserédessé teszi, hiába az év legszebbnek tartott napjáról beszélünk.

Ilyenkor nehéz mosolyogva nézni azokra, akik vicces rénszarvasos pulcsiban sétálnak a plázában, vagy vidáman hallgatni a karácsonyi dalt, ami a szeretetről szól.

Sőt, még a Facebookra sincs kedved felmenni, hogy lásd a fenyőfás képeket, vagy a megható posztokat arról, hogy milyen fontos a család.

Olvastad már?  A legszebb grincsfák, amikből legalább egyet neked is el kell készítened idén
Amikor a karácsony számodra nem az év legboldogabb napja, egy dolgot ne felejts el!

Számodra is az, ez nem is kérdés. Azonban valami megváltoztathatatlanul átalakult benned. Ha elvesztettél valakit, neked a karácsony arról szól, hogy rá emlékezel vissza. Hogy felidézed azokat az időszakokat, amikor még ott volt melletted, és nem értékelted eléggé. Szinte még beszélgetsz is vele, noha tudod, hogy nem hallja. Épp ezért neked az év összes többi napja szól a szeretetről.

Te – szemben másokkal – egy szimpla szerdában is megtalálod azt, amit értékelni kell, és azt, hogy mennyire fontosak azok, akik közel állnak hozzád. A karácsony viszont sokkal érzelmesebbé válik emiatt számodra.

Amikor egy szerelemnek intesz búcsút

Az is lehet, hogy egy szakításon vagy túl. Mindegy, hogy pár hónapja vagy már évtizedek óta alkottatok egy párt; búcsút inteni valakinek, akit nagyon szeretsz, pláne karácsony előtt, mindennél nehezebb. Neked most ez az ünnep nem a szeretetről szól, hanem a csalódásról. Valami hiányzik. Valamit keresel, de tudod, hogy nem találod meg. Vársz egy üzenetre, ami meg sem érkezik. Egy telefonhívásra, amit sosem indítottak el. Az összes dal róla szól, és mindenről ő jut eszedbe. Számodra ez a karácsony most nem boldog, noha tudod, hogy a többiek miatt muszáj mosolyt erőltetned az arcodra. Lelkileg elfáradsz ugyan, de részben hálás is vagy azért, hogy ott vannak melletted a szeretteid.

Emiatt tanulod meg azt, hogy a karácsony részben az önzetlenségről szól; nem érzed jól magad, de miattuk mindent elkövetsz ezért.

Számtalan oka lehet annak, hogy a karácsony most nem önfeledt ünnepléssel telik számodra. De tudnod kell, hogy ez mindenkivel előfordul. Mindenki életében vannak olyan időszakok, amikor akadályok és hullámvölgyek jelennek meg, és az emberek elfáradnak. Azonban a szeretet ünnepét épp azért tartják olyan erősnek, mert még ezt is képes legyőzni. Mindenki maga dönti el, hogy miről szól neki a karácsony.

Olvastad már?  A karácsonyi pulcsi is lehet trendi – 10 szuper szett inspirációnak

Nincs kőbe vésve, hogy hogyan kell érezned magad, és mit kell csinálnod; tedd azt, ami számodra a legjobb. Ha az ünnepek alatt neked az esik jól, hogy egy kicsit egyedül legyél, gyertyát gyújts, és elmerengj, ne tétovázz. Ha jól esne egy kicsit kimozdulni este, és ünnepelni, nyugodtan! A karácsony lényege a boldogság, és az, hogy neked mi hozza ezt meg, kizárólag tőled függ. Nem tartozol magyarázattal másoknak azért, amit teszel, és hidd el, az ünnepek alatt ezt mindenki meg is érti.

Kép forrása: pexels.com