Otthon / Szórakozás

Amiket imádtunk olvasni – A legjobb ifjúsági regények

Amiket imádtunk olvasni – A legjobb ifjúsági regények

Egy külön világ, ahová elmenekülhetsz a hétköznapok elől – ezt nyújtja egy jó regényt. Fiatalabb korunkban pedig, amikor még a fantáziánk is szabadon szárnyalt, még inkább bele tudtuk élni magunkat egy-egy izgalmas történet részleteibe. Ha most megkérdeznénk, melyik volt a kedvenc könyved kamaszkorodban, biztos te is egyből rávágnád a választ, és lelki szemeid előtt megjelennének a karakterek és a köréjük képzelt világ. Számos népszerű ifjúsági regény forrt egybe tinikorunkkal, jelen cikkünkkel ezeknek szeretnénk emléket állítani.

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója

A sorozat kötetei nagy valószínűséggel minden lány kezében megfordultak, ha máskor nem, a regényből készült film megjelenését követően.

Ki ne imádta volna a hétköznapi tinilány történetét, aki egyszer csak, minden előzmény nélkül szembesül a ténnyel, hogy ő Genova trónörököse

Hogyan is lehet összeegyeztetni a hétköznapi, suliba járós létformát az uralkodói szerepkörre készülő délutánokkal?

Az álomvilágban játszódó történet mindenkit elvarázsolt, hiszen volt benne minden: fényűzés, család, szerelem, és nem utolsósorban humor.

Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia

A feszültséggel, humorral és misztikummal teli fordulatos cselekmény valószínűleg sokunk kedvence volt fiatalabb éveinkben.

A főhős Stanley felmenői nem voltak túl szerencsések, sőt, többek vélekedése szerint egyenesen átok ült rajtuk.

Egy nap a semmiből egy tornacipő pottyan Stanley fejére, innentől pedig elindul egy kaotikus eseményláncolat: javítóintézet, sivatag, árokásás…

A kusza szálak pedig, úgy tűnik, valamilyen kincshez vezetnek. Stanley talán megtöri a családi átkot, és mégis szerencsével jár?

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Mindenki ismeri a vörös copfos, szeplős kislány történetét, aki rendkívüli erővel és határtalanul jó szívvel rendelkezik.

Apja hajóskapitány, aki mindig úton van, így a kislány tulajdonképpen egyedül él a Villekulla-villában lovával és majmával, Nilsson úrral.

Pippi mindig borsot tört az emberek orra alá és különcként viselkedik, azonban az igazi bajban ő a legnagyobb segítség!

Jacqueline Wilson: A kofferes kislány

Ez a remekmű is a letehetetlen ifjúsági regények kategóriájába tartozik.

A főhős egy tízéves kislány, Andy, akinek a szülei elváltak, és ezzel kapcsolatos tapasztalatairól mesél. 

Mi minden változott meg körülötte? Szülei új életbe kezdtek, új családot alapítottak, és az ehhez való alkalmazkodás nehézségei rajzolódnak ki a kislány elbeszéléseiből.

J. K. Rowling: Harry Potter

Ez volt az a sorozat, melynek bármelyik kötetével képesek voltunk akár pár nap alatt is végezni, annak ellenére, hogy mindegyik több száz oldalas volt.

A cselekmény, a nem várt fordulatok, és a varázslatos világ lapról lapra magával ragadott minket és továbbolvasásra késztetett.

A Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola sajátos atmoszférája beszippantotta az olvasót, és akkoriban mindenki “herripottereset” akart játszani az iskolaudvaron. A legmenőbbeknek pedig Potteres tolltartója és füzet szettje is volt!

Lois Lowry: Az emlékek őre

Ez a regény tulajdonképpen az élet nagy kérdéseit hivatott feszegetni.

Egy olyan kisfiú életébe nyerhettünk bepillantást, aki különös, utópisztikus világban él, amelyben nincsen bűn, erőszak, vagy éhezés, a családokat a harmónia jellemzi.

A tökéletes társadalmat a bölcsek tanácsa vezeti, ők döntenek arról, hogy a gyerekeknek 12. életévüket betöltve milyen hivatásnak kell szentelniük hátralévő életüket.

A főhős egy egészen különleges hivatást kap, amely miatt élete 180 fokos fordulatot vesz.

Sempé / Goscinny: A kis Nicholas

Pipec, baró – ezek a bevett szófordulatok az elbűvölő francia történetben, melynek főhőse a kis Nicholas, aki most kezdi az iskolát.

Nem igazán szereti a tanárokat, sőt, úgy általában a felnőtteket sem, éppen ezért mindig igyekszik borsot törni az orruk alá.

Szórakoztató, humorral teli sztori, amit felnőtt fejjel érdemes újra elolvasni.

Otfried Preussler: A kis boszorkány

Az örökösen csetlő-botló, kissé ügyetlen boszorkány sajnálatos módon csak a 127. életévében jár.

“Fiatal” kora miatt társai nem veszik komolyan és kiközösítik. Ő mindent megtesz, hogy bebizonyítsa magáról, hogy igenis komoly és érett boszorkánylány, azonban a dolgok sosem a tervei szerint alakulnak.

Szeretne részt venni az éves nagy Boszorkányünnepen, azonban örökös ellensége, Bibircsók néne mindig megnehezíti az életét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást