Szerelem / Párkapcsolat

5+1 ok, amiért szerelemebe esni olyan, mintha drogoznánk

A szerelmes agy ijesztő dolog. Csak rá tudsz gondolni, kényszeresen próbálgatod a ruhákat és remegő kézzel sminkelsz randi előtt, alig eszel, alig alszol. És mi okoz még hasonló tüneteket? Például a kokain. Ha a kokain Wikipédia oldalán elolvasod, mik a hatásai, ilyeneket látsz, hogy „felfokozott jó hangulat, közvetlenség, gördülékeny párbeszéd, megnövekedett önbizalom és intenzívebb öntudat”. Ha pedig ez még mindig nem győzött meg, íme hat ok, ami bizonyítja, hogy szerelembe esni olyan, mintha drogoznánk.

Felborul az agy kémiája

A szerelembe esés kezdeti stádiumát a pszichológusok limerenciának nevezik és nem más, mint érzelmi függőség, vagy szerelmi megszállottság. Ilyenkor ugyanaz történik az agyunkkal, mint mikor kokaint fogyasztunk: a felszabaduló norepinefrintől nagy energialöketet kapunk, a szerotonintól megnő az önbizalmunk, a dopamin pedig kellemes érzéssel tölt el minket. A limerenica másféltől maximum három évig tart, eddig vagyunk szerelmesek, ez az úgynevezett „rózsaszín köd”, ami tulajdonképpen olyan, mintha be lennénk tépve. 

Megkérdőjelezhető döntéseket hozunk

A drogfüggőkről mindenki tudja, hogy nem a legjobb döntéseket hozzák és nem véletlen az a mondás sem, hogy „a szerelem öl, butít és nyomorba dönt”. A tomboló hormonok következtében ugyanis a józan ítélőképesség és a racionális gondolkodás eltűnik, csak imádatunk tárgyára tudunk gondolni és minden más mellékessé válik. 

Fogékonyabbá válunk a vallásra és a spiritualitásra

A felfokozott szerelmi állapot egyeseket arra inspirál, hogy megfejtse ezt az eufóriát, ezért ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a vallás vagy a spiritualitás felé fordulni. Az agyunk hormonháztartásának felborulása azt eredményezi, hogy másképp látjuk az ok-okozati összefüggéseket, aminek következtében a személyiségünk is megváltozik. Nem tartjuk olyan fontosnak az érveket és hajlamosabbak vagyunk hinni bizonyítás nélkül is, tehát egyfajta spirituális megvilágosodást tapasztalhatunk. 

Ben White/unsplash.com

Egyre többet, azaz nagyobb dózist kívánunk

Ahogy a drogfüggőnek is egyre több és erősebb szerre van szüksége, úgy a szerelmes ember agyi receptorai is egyre „immunisabbá” válnak a hormonokra, ezért neki is több kell ahhoz, hogy ugyanazt a felfokozott érzést tapasztalja. Ezért van, hogy egy idő után visszaáll a megszokott alvásra, étkezésre és előbb-utóbb a józan eszünket is „visszakapjuk”. Ilyenkor kezdődnek el egy kapcsolatban az első veszekedések és ekkor derül ki, hogy hosszabb távon is kompatibilis-e a pár. 

Imádatunk tárgyát szebbnek és jobbnak látjuk, mint amilyen valójában

Jártál már úgy, hogy valakiért teljesen odavoltál, majd egy idő után azon gondolkodtál, hogy hogyan voltál képes belezúgni egy ilyen emberbe? Ezt a jelenséget is meg tudjuk magyarázni tudományosan: a magas szerotoninszint miatt nem vagyunk olyan kritikusak mint általában és az illető kevésbé vonzó tulajdonságait egyszerűen nem látjuk. 

Az elvonási tünetek 

Legyünk hosszabb ideig a párunk nélkül és nézzük meg, mik az elvonási tünetei: levertség, álmatlanság, zavarodottság, étvágytalanság, sírás, depresszió, remegés, hányinger. Ismerős? Ha visszautasítják a közeledésünket vagy szakítanak velünk, ugyanezeken megyünk keresztül.

Ha összetört a szíved, vigasztaljon a tudat, hogy az egész mögött nem áll más, mint az agy kémiája és a tomboló hormonok, melyek egy idő után szépen visszarendeződnek majd és folytathatod az életed. Egészen a következő nagy szerelemig, amikor az egész kör újrakezdődik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást