Egészség / Életmód

Az ok amiért úgy érzed, gyorsabban hízol, mint ahogyan fogysz

Az ok amiért úgy érzed, gyorsabban hízol, mint ahogyan fogysz

Amikor még próbálkoztam különféle diétákkal, vagy éppen a szénhidrátcsökkentett étrenddel, gyakran éreztem úgy, hogy az egész felesleges hercehurca. Bár volt eredménye a változtatásoknak, sokszor csak néhány napig tartott az egész, és egy idő után úgy éreztem, nincs is értelme ennyit kínlódni. Végül a teljes életmódváltás hozta meg a kitűzött célokat, de azóta is foglalkoztatott a kérdés: miért érezzük úgy, hogy gyorsabban hízunk, mint ahogyan fogyunk? Egyáltalán van ennek a meglátásnak bármi alapja?

Mert más az anyagcseréd

A szervezetünk valójában csodásan alkalmazkodott az evolúciós kihívásokhoz, más kérdés, hogy ez az alkalmazkodás a mai, modern életvitelünkben gyakran inkább hátránynak bizonyul. A testünk úgy rendezkedett be a környezeti változásokhoz, hogy belassítja a szervezetünket, amikor ínséges időszak előtt állunk. Ez azt jelenti, hogy az őseink ugyancsak lassabban fogytak, mikor éheztek, és ezen gyakran az életben maradásuk múlt.

A lassabb anyagcserének köszönhetően nem égették olyan gyorsan a kalóriákat, nehezebben szabadultak meg a felhalmozott zsírtól, tehát könnyebben ki tudták várni a következő étkezést, a kevésbé problémás időszakot.

Ezzel szemben, amikor végre táplálékhoz jutottak, a szervezetükben olyan hormonok szabadultak fel, amik a gyors hízást, a raktározást segítették elő. A test ezzel készült a következő, ínséges időszakra, és lényegében ez tökéletesen meg is magyarázza, miért kínoz olyan sokakat a jojó-effektus.

Tényleg arról van szó, hogy könnyebben hízunk, mint ahogy fogyunk, és ez különösen igaz akkor, ha a fogyás időszakában nem csupán nélkülöztünk, hanem valóban éhezünk.

lacheev/depositphotos.com

Mert visszatérsz a rossz szokásokhoz

Az evolúciós kérdéseket csak idő tudja felülírni, azonban nem tudod sem a genetikára, sem más egyébre kenni a gyors hízást: azért alapvetően a helytelen szokások felelnek. Ha nem így lenne, akkor senki sem lehetne vékony, vagy éppen izmos, mindenki elhízna, elvégre egy fajhoz tartozunk… A lassú fogyás okára már van egy jó magyarázatunk, azonban a gyors hízásért nem csupán a hormonok okolhatóak.

A többség úgy véli, ha végigcsinált egy fogyókúrát, akkor már „jár neki” a dőzsölés, és ez jól láthatóan túlevéshez vezet.

Ront a helyzeten, hogy a diéta után sokan visszatérnek a rossz szokásokhoz, és bizony ide tartozik az is, ha a korábbi étrendjüket folytatják. Pedig végtelenül egyszerű és logikus, ami ez után következik: ha ugyanúgy eszel, ahogy régen ettél, akkor ugyanúgy meg fogsz hízni.

Sőt, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ha csökkent a súlyod, akkor az alapanyagcseréd is csökkent. Ez azt jelenti, hogy mivel már kevesebbet mutat a mérleg, a súlytartáshoz kevesebbet kell enned, mint korábban. Ezt rengetegen nem veszik figyelembe, márpedig akár napi 200-300 kalória plusz is gyors hízáshoz vezethet, különösen akkor, ha éppen egy diétán vagy túl.

tomusya87/depositohotos.com

Mert a fogyáson többet gondolkozol

Biztos te is észrevetted, hogy ha valamin sokat agyalsz, akkor lassabban megy az idő. Mikor vársz valakire, vagy valamire, és percenként nézed az órát, úgy érezheted, szinte megállt az idő és semmi sem történik. Azonban, amikor valamit rutinszerűen csinálsz, belefeledkezel a hétköznapokba, pillanatok alatt eltelik akár néhány hét is, nemhogy néhány nap. Nos, valahogy így van ez a fogyással is.

Amikor azt várod, hogy a diétádnak vége legyen, vagy folyton azon kattogsz, mikor jön már végre a következő étkezés, akkor sokkal nehezebben telik el a nap – pláne, ha túl szigorú étrendet választottál és állandóan éhes vagy.

Ellenben, amikor nem diétát választasz, hanem életmódot váltasz, akkor tudod, hogy ennek sosem lesz vége, és ez egyfajta beletörődéssel, nyugalommal tölt majd el. Tudod, hogy nem néhány napig, hétig, hanem évekig kell kitartanod, és ez egészen más nézőpontot feltételez.

A fogyáson az ember sokkal többet agyal, hiszen az egy új dolog, egy új kihívás, ellenben az étkezés maga a mindennapok szerves része, megszokás kérdése.

Csak leülünk az asztalhoz és megebédelünk, vagy bekapunk pár falatot, észre sem vesszük… Viszont, ha minden kalória számít, akkor állandóan ezen jár az agyunk, és így bizony könnyű azt érezni, hogy hízni sokkal gyorsabban tudunk, mint fogyni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást