Akár 12 kilót is fogyhatsz évente, ha ennyit alszol

Akár 12 kilót is fogyhatsz évente, ha ennyit alszol

Címlap / Életmód / Egészség / Akár 12 kilót is fogyhatsz évente, ha ennyit alszol

Az elhízás távolról sem esztétikai probléma, hiszen az esztétikum, a szépség ideálja állandóan változik. A túlsúly azonban minden korban komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

Nem is csoda, hogy rengetegen vannak, akik mindent megtennének azért, hogy megszabaduljanak pár kilótól. Azonban van egy módszer, amire sokan nem gondolnak, pedig annyira magától értetődő kellene, hogy legyen…

Ez nem más, mint az alvás

A tanulmányokból tudjuk, hogy minden diéta a kalóriadeficit mentén működik, bár néhány százalékos eltérés kimutatható egy-egy módszernél, azok nem számottevőek. Hasonlókat lehet elmondani az időszakos böjtről is, de utóbbiról is kiemelhetőek olyan előnyök, mint például az inzulinszint rendeződése. Az alvás is egyfajta időszakos böjt: ha csak nem vagyunk alvajárók, éjjel nem fogunk kalóriákat magunkhoz venni. Ezáltal pedig elősegíthetjük a súlycsökkenésünket különösen akkor, ha egy kicsit jobban odafigyelünk.

Miért olyan fontos az alvás?

Amikor komplexen vizsgáljuk az életmód kérdését, akkor annak szerves részét képezi nem csupán az étkezés, hanem pl. a stresszkezelés, a mozgás és az alvás is. De miért olyan fontos, hogy eleget aludjunk? Nem csak a regeneráció miatt, és nem csupán azért, mert a fogyás szempontjából előnyös, ha nem vagyunk fenn álló nap. A cirkadián ritmusunk felborulása hormonális szinten is elősegítheti a hízást. Mikor alszunk, a pihenésért felelős hormonjaink szintje emelkedik, mikor fenn vagyunk, akkor az étkezésért felelős hormonjaink szintje nő. Láthatod: minél többet vagy fenn, annál több ingert kap az agyad, hogy egyél. Egy idő után ez az arány nagyon eltolódhat, megváltozhat a természetes ritmus és úgy érezheted, sosem laksz igazán jól.

A Chicagói Orvostudományi Egyetem kutatói szerint az ideális pihenési ütemterv kialakítása akár mínusz 500 kalóriát is jelenthet naponta, ez pedig egy szigorú fogyókúrának is tekinthető. 

„Az évek során számos tanulmány bebizonyította, hogy az alváskorlátozás megnövekedett táplálékfelvételhez vezet, így idővel a súlygyarapodás kockázatát jelenti”

– mondta Dr. Esra Tasali, a tanulmány szerzője

Titokban vizsgálták a túlsúlyosok kilóinak alakulását

A kutatók 80 olyan fiatal, túlsúlyos felnőttet vontak be a kutatásba, akik általában csak 6,5 órát alszanak éjszakánként. A résztvevőknek alvásfigyelőt adtak és tippeket kaptak arra vonatkozóan, hogyan tolják ki az alvásidejüket 8,5 órára. 

A legtöbb témában végzett laboratóriumi tanulmányban azt figyelték a kutatók, mennyit fogyasztottak a résztvevők a számukra felajánlott ételekből. Azonban mi csak az alvás tényezőjét manipuláltuk, a csoport tagjai azt ehettek, amit csak akartak és nem kértünk tőlük étkezési naplót sem. Így nem sejthették, hogy mit szeretnénk vizsgálni” – magyarázta Dr. Tasali.

Vera_Petrunina/depositphotos.com

Mi lett az eredmény?

Az adatok elemzése során kiderült, hogy a résztvevők átlagos alvásidejüket több mint egy órával növelték. Kalóriafogyasztásukat egy specifikus vizeletvizsgálat segítségével elemezték a kutatók, így tudták kiszámolni az eredményeket. Megállapították, hogy a vizsgált személyek átlagosan napi 270 kalóriával fogyasztottak kevesebbet, de voltak, akik az 500 kalória mínuszt is elérték. Hogy jobban értsük, mit is jelent ez az átlag, a kutatók kiszámolták: csaknem 9 kiló fogyást éves szinten!  

Ennyit számít egy kis plusz alvás

Bár a kutatók kiemelték, hogy a tanulmányukat nem a súlycsökkenésre, hanem az alvási szokások vizsgálására élezték ki, már két hét is elég volt ahhoz, hogy számszerűsített bizonyítékaik legyenek arra, sokkal kevesebb kalóriát ettek azok, akik akár csak egy órával is meg tudták növelni a napi alvásmennyiségüket. 

Ha az egészséges alvási szokásokat hosszabb ideig fenntartjuk, az klinikailag jelentős súlycsökkenéshez vezet már néhány hónap alatt is. Sokan keményen dolgoznak azon, hogy megtalálják a módját, miként csökkentsék kalória-bevitelüket a fogyás érdekében. Nos, ha többet alszanak, máris jelentősek mérsékelhetik azt” – összegezte Tasali.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!