Egészség / Életmód / Lélek

Az álommunka is lehet pokol – a kiégés, azaz a burnout szindróma

Az álommunka is lehet pokol – a kiégés, azaz a burnout szindróma

,,Ugyebár meggyógyít engem? Azt azért senki sem kérdezi meg a doktortól: Doktor úr, a maga szíve sose fáj?” Sokak számára ismerős lehet ez a dalszöveg. Ez az a kérdés, amit egyre kevesebben tesznek fel az egészségügyben, a segítő foglakozásban dolgozóknak. Talán joggal szidjuk az egészségügyi ellátás minőségét, a hibázó szakembereket, de vajon megfordul-e a fejünkben az, hogy ők is emberek?

Korlátozható az ember?

A régi Szovjetunió területén az egészségügyi ellátás sok helyen megragadt a hatvanas évek szintjén, mégis olyan szívműtéteket hajtottak végre az egyik kórházban, mely ámulattal töltötte el a világot. Az emberi testet lejegelték, ezáltal lelassult a keringés. Ekkor végezték el az első ilyen jellegű szívbillentyű műtétet.
Az ezt bemutató dokumentumfilmet nézve, melyet évekkel ezelőtt láttam, arra lettem figyelmes, hogy nem volt semmilyen monitor, kopott csempe volt a falon, egy ósdi műtőasztal volt csupán, fehérre festett fém szekrények, és bádogvödörben hozták a műtőbe a jeget. Nem tudom, hogy ki volt az orvos, de az biztos, hogy neki hivatása volt, nem csupán végzettsége, munkahelye. A pénz tehát nem gátló tényező.

A fehér zaj és a fehér köpeny

Fehér zajnak nevezik az ezoterikusok azt a hangot, melyet az itt ragadt halottak hallatnak. Ha nagyon költői akarnék lenni, ezt a zajt szűrik ki életünkből a kórházban dolgozók. Nem panaszkodnak egy halállal, emberi tragédiákkal teli nap után otthon, vagy a világnak. Ez mind bennük ragad, megviseli őket.
Szembe kell nézniük a halállal, mely túl nagy teher, főleg, ha évtizedeken keresztül minden nap ki vannak téve ennek az érzelmi hatásnak. Gondoljunk csak bele, hogy hogyan tudnánk este megölelni gyerekünket, amikor napközben haldoklást látunk, azt, hogy esetleg egy másik, gyerekünkkel egykorú gyermek lép át a lét és nem lét határán. Ehhez nem lehet hozzá szokni.

A pszichológusnak van pszichológusa?

Sokan mondják azt viccesen, hogy minden pszichológus ,,bolond”. Megbolondítják a betegek. Igen, megterhelő mások életébe belelátni, megélni egy alkoholista, egy depressziós vagy egyéb lelki betegségben szenvedő ember életét. A pszichológus is ember, így munkája során is érez sajnálatot, bánatot egy-egy páciensével kapcsolatban.
Tehát a válasz igen, a pszichológusnak is szüksége van szakember segítségére a sok érzelmi inger hatékony feldolgozása érdekében. Hiszen, ha a pszichológus nem kiegyensúlyozott, érzelmei elragadják, nem tud objektív lenni, így nem tud hatékony lenni, gyógyítani.

Mi a burnout tünetegyüttes?

Alig néhány évtizede foglalkoznak azzal a szakemberek, hogy a hivatásszerűen segítő foglalkozású emberek között egyre többen ,,égnek ki”. Ez a jelenség nem csak az egészségügyben dolgozókra igaz, hanem minden olyan hivatás esetén előfordul, melyben az emberekkel való kommunikáció jelentős szerepet tölt be. Ilyen például a pedagógus, ügyfélszolgálati munkakör, jogász.
A tünetegyüttes akkor lép fel, amikor hosszabb ideje nem vagyunk elégedettek önmagunkkal, és nem gondolunk abba bele, hogy az emberi teljesítőképesség véges, azaz vannak olyan helyzetek, amikor nem tudjuk hibátlanul, maradéktalanul elvégezni munkánkat. Ez egy állandósult stresszes állapotot eredményez.

Nők veszélyben

A nők alapvetően fogékonyabbak a kiégés állapotára, főleg azok, akik segítő foglalkozásúak. A nők, női mivoltuknál fogva folyamatos segítő szerepet töltenek be, otthon és a munkahelyükön egyaránt. Amennyiben ez a munka egy segítő foglalkozás – mondjuk nővér – ez plusz lelki terher, megfelelési kényszert ró a nőre. A nőknek – a társadalmi elvárások szerint – mindezt mosolyogva, higgadtan, megértéssel kell tenniük.
A nők alapvetően hajlamosabbak arra is, hogy a hibát önmagukban keressék először. Ezen felül a jelenkorban a modern nő eszményképével is azonosulniuk kell. Ez pedig egyszerre szinte lehetetlenség. Emiatt van több burnoutban vagy depresszióban szenvedő nő.

A tünetek

Testi tünetek a feszültség, fejfájás, alvászavar, és a pszichoszomatikus betegségek. Ilyen például a magas vérnyomás. Lelki tünetei között szerepel az emberi kapcsolatok minőségének romlása, a teljesítőképesség csökkenése, az önértékelési problémák, a rögeszmék, a depresszió, illetve az elszemélytelenedés.
Az ebben szenvedő emberek gyakran vannak betegállományban, sok konfliktusuk van munkatársukkal, negatívan állnak a munkahelyi közösséghez.
Csak azok az emberek képesek segítő foglalkozást választani, azt évtizedekig végezni, akik nem szakmát, munkahelyet, hanem hivatást választanak. Ám ezzel együtt jár a kiégés hosszabb-rövidebb távon, vagy akár végleg. Ezek az emberek olyan veszélynek vannak kitéve, mely lassan szivárog életükbe, és ha nem figyel oda senki rájuk, bizony idő előtt áldozatokká válnak. Pedig a hivatást űzők értékes emberek – kevesen képesek arra, amire ők.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást