Hírek

Az alma és a zöld tea akár a ráktól is megvéd

Minden nap egy alma az orvost távol tartja – a mondás, úgy tűnik, nem alaptalan, legalább is egy friss kutatás szerint. A titok a flavonoidokban rejlik, amelyekből ha eleget fogyasztasz, csökkentik a rák kialakulásának esélyét – minél többet viszel be a szervezetedbe, annál kevésbé valószínű, hogy kialakul a betegség.

A flavonoidok áldásos hatásáról már korábban is tudtunk, nem véletlen, hogy az olyan gyümölcsöket, mint amilyen az alma is, már nagyon régóta igazi csodaszernek tartják. Egy friss kutatás azonban most azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés van a flavonoid-fogyasztás és a rák, valamint a különböző szívbetegségek kialakulása között. A flavonoidoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van, ez lehet a kulcsa a pozitív hatásaiknak.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik flavonoidokban gazdag ételeket ettek, kevesebb eséllyel hunytak el rák és szívbetegség következtében, mint azok, akik nem ettek gyakran flavonoidtartalmú ételeket.

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem kutatásából kiderül, hogy a flavonoidok áldásos hatása még inkább érvényesül azoknál az embereknél, akik egyébként gyakran fogyasztanak alkoholt, vagy dohányoznak.

A kutatáshoz 53 ezer dán felnőtt adatait vetették össze az étrendjükkel, ez már statisztikailag elég jelentős alanymennyiség ahhoz, hogy messze menő következtetéseket le lehessen vonni a tanulmányban. A kutatók remélik, hogy az eredmények arra ösztönzik majd az embereket, hogy egyenek több zöldséget és gyümölcsöt, a flavonoidok ugyanis nagyrészt ezekben találhatók meg.

Olvastad már?  A legjobb napszak a sportolásra – A tudomány szerint:

Az almán kívül vannak még ilyenek magasabb arányban a zöld teában, az áfonyában, a brokkoliban vagy például a narancsban is.

Szakértők szerint nagyjából napi 500 milligramm flavonoidra van szükség ahhoz, hogy a jótékony hatások működni tudjanak, ennyi bőven van például 100 gramm áfonyában vagy ugyanennyi brokkoliban. A kutatás érdekes módon azt is kimutatta, hogy bár a szívproblémák esetében nem volt jelentősebb javulás a statisztikákban akkor, ha valaki az előírtnál is több flavonoidtartalmú ételt fogyasztott, a rák esetében azonban az arányok maradtak: minél több ilyet fogyasztott valaki, annál inkább csökkent a hajlama a rákra.

Persze a kutatók inkább azt javasolják, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás megtartása mellett inkább a dohányzásról és a túlzott alkoholfogyasztásról is mondjanak le azok, akik aggódnak az egészségükért – így mehetnek teljesen biztosra abban, hogy megtesznek mindent, ami tőlük telik.