Pénz és hivatás

Albérlet kontra saját lakás – Mire ruházz be?

Albérlet kontra saját lakás – Mire ruházz be?

Otthonról elköltözni, először belakni a saját kis lakásodat legalább annyira izgalmas, mint amennyire ijesztő és nehéz. Az egyik legnagyobb dilemma pedig, amivel ilyenkor szembesülhetsz természetesen nem más, mint a legfőbb választás: albérlet, vagy saját lakás?

A magyarok szeretnek vásárolni

Hazánkban még mindig uralkodó helyet foglalnak el a státuszszimbólumok, sokan jelentős következtetéseket vonnak le abból, valakinek milyen autója, vagy éppen lakása, háza van.

Ez pedig akkor is igaz, ha közben hatalmas hitel nehezedik a tulajdonjogra; a többséget ugyanis csak az érdekli, hogy valamit birtokolhat.

Ezzel szemben több, nem is olyan távoli országban ez egyáltalán nincs így, sőt nem egy külföldi megrökönyödve áll a vásárláskényszerünk előtt.

Ők fel nem foghatják, hogyan képesek a magyarok akár már a húszas éveik elején lekötni magukat egy adott országban, egy településen, hiszen senki sem tudhatja, mit hoz a jövő.

Felteszik nekünk a kérdéseket: mi lesz, ha külföldön kapsz munkát? Vagy, ha egyszerűen el akarsz költözni? Nem félsz, hogy nem tudod majd eladni és „elveszik” a pénzed?

Az albérlet előnyei

Ha csak nem vagy abban az őrült szerencsés helyzetben, hogy szüleidnek köszönhetően egy kész lakásba költözhetsz be felnőtt korodban, akkor általában jobban jársz az albérlettel.

Persze, kidobott pénznek is tekintheted a havi fix költségeket, de azért nem csak a tényleges lakhatásért fizetsz.

Egy albérlet rád nézve sokkal kevesebb kockázattal jár: a szerződésben kijelölteken túl bármikor dönthetsz úgy, hogy elköltözöl, mert máshol folytatod a tanulmányaidat, jobb helyen kaptál munkát, kiderült, hogy nem túl jó a környék, vagy egyszerűen nem működött a kapcsolatod, és szétköltöztök a pároddal.

Nem nagy öröm és nem éppen könnyű munka a költözés, de az albérletből kilépni messze nem olyan nehéz, mint otthagyni a saját házadat.

A legjelentősebb különbség a saját lakás és az albérlet között tehát a rugalmasság.

Az albérlet és az anyagiak

Nézzük csak közelebbről azokat a kidobott pénznek minősített kiadásokat! A havonta fizetendő rezsi megkerülhetetlen, így azt ne is számítsd bele a költségekbe. Ami az albérletnél extraként jelentkezik az a lakbér, ebben viszont egészen óriási különbségek lehetnek.

Fizethetsz havonta akár több százezer forintot is a nagyvárosokban, míg a kisebb településeken megdöbbentően alacsony összegekért veheted igénybe ugyanezt a szolgáltatást. Nyilván valamennyit tényleg fizetsz a tulajdonosnak, különben nem érné meg neki, hogy kiadja a lakását.

Viszont azt tudnod kell, hogy ha bármi elromlik, tönkremegy (persze a te hibádon felül), akkor a javíttatás, csere az ő feladata.Te ugyanis nem csak a szobákat, hanem a felszereléseket, eszközöket egyaránt bérled.

Legfőbb hátrányok

Anyagi hátrányba akkor kerülhetsz az albérletet illetően, ha a lakbér irreálisan magas, de csupán keresgélés és kompromisszumképesség kérdése, megtalálod-e az igazit.

Fontos tisztába kerülnöd azzal is, hogy a rugalmasság nem csak rád nézve igaz, hanem a tulajdonosra egyaránt: ha csupán egy-két hónapnyi felmondási időt köttök, akkor azt jelenti, hogy lényegében bármikor kopogtathat nálad és közölheti, hogy el kell költöznöd.

Ez az összes albérlő feje felett ott lebeg, és nagyon nehéz megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy bármikor „kilakoltathatnak”.

A saját lakásra nézve ez a legnagyobb előny, hacsak nem adósodsz el, nem kell attól tartanod, hogy nem lesz hová hazamenned.

Persze ezzel az összes felelősség és feladat, ami albérlet esetén a tulajdonsora hárul, immáron a te vállaidra nehezedik.

Kiadások: mi éri meg?

Az albérletet akkor érdemes választanod, ha kedvező áron jutsz hozzá, megbízható, korrekt a tulajdonos és nem tudsz havonta jelentősebb összeget kiadni a kezeid közül. Ebben az esetben megfelelő lehet számodra az ideiglenes otthon, ahol akár több tíz évet is eltölthetsz, mindenki megelégedésére.

Ezzel szemben, ha nagyon jelentős lakbért kell fizetned, akkor már ajánlatos elgondolkoznod a vásárlás lehetőségén. Bár ez fontos kötöttséget jelent, hazánkban nem mindenhol őrült drágák a lakások, házak, tehát ideje mérlegelned.A hitelektől talán te is tartasz, de ha amúgy is egy  komoly törlesztőrészlet árát adod ki minden hónapban a kezeid közül a lakhatásért, akkor neked is célszerű megfontolnod a vásárlás lehetőségét.

Részben a hitel is elviszi a pénzedet, de egyszer lesz egy saját lakásod, míg a magas lakbért csak fizeted és fizeted, de a jövőt tekintve ez nem feltétlenül visz előre.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást