Divat / Stílus

Akár káros is lehet a melltartó – Most akkor hordjuk vagy ne?

Akár káros is lehet a melltartó – Most akkor hordjuk vagy ne?

Akkor hogy is van ez?

A melleid megereszkedésének mértéke leginkább attól függ, mit örököltél, milyenek a génjeid, illetve attól, hogy milyen életmódot folytatsz.

Bőröd rugalmassága, a melleid feszessége, teltsége mindenképp a génjeidtől függ. Ám a mellek megereszkedéséhez, vagyis a bőr rugalmasságának elvesztéséhez az is hozzájárul, ha dohányzol, túlsúllyal küzdesz, sokat fogytál vagy híztál, az is, hogy szültél-e már, és ha igen, hányszor. Az is tévhit, hogy a szoptatás miatt ereszkednek meg a mellek. Ez inkább a terhesség alatti testi és hormonális változások eredménye.

Ha nagy a melled, akkor előbb-utóbb számolnod kell azzal, hogy megereszkedik majd valamennyire. Ez akkor is így lesz, ha viselsz melltartót, és akkor is, ha nem. Azaz semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy a melltartó megvédené a melleket a megereszkedéstől.

Vannak, akik szerint a melltartó viselése káros is lehet, egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, sőt, még a mellrák kockázatát is fokozhatja. Erre azonban rácáfolt az American Cancer Society 2014-es kutatása, ahol 1513 menopauzán átesett nőt vizsgálva nem találtak összefüggést a mellrák és a melltartóviselési szokások között.

bymuratdeniz/istockphoto.com

De akkor minek hordjuk?

A melltartó viselésének több oka is van. Az egyik ugye az előbb említett hiedelem a megereszkedéssel kapcsolatban. Esztétikai szempontból is viseljük. Egy szép fehérneműnek ugyan ki tudna ellenállni? Azért is hordjuk, mert vannak olyan ruhadarabok, amelyek megkívánják.

Idősebb korban, vagy akkor, ha már kissé megereszkedtek a mellek, mindenképp üdvös melltartót hordani, hiszen kellő alátámasztást nyújt.

Ugyanígy sport közben sem szabad melltartó nélkül nekiállni a fizikai igénybevételnek.

Konstantin Aksenov/istockphoto.com

Egy 2013-ban végzett felmérésben, ahol 249 nőt vizsgáltak, 17%-uk számolt be arról, hogy a mellük akadályozza őket a testmozgásban. Ennek fő okai a következők voltak:

  • zavarta őket a mellük túlzott mozgása
  • nem találták meg a megfelelő sportmelltartót, ezért folyamatosan gond volt a mozgás
  • erőteljesebb mozgás esetén növekvő mellfájdalmat tapasztaltak a nem megfelelő tartás miatt

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást