Mindazok az élelmiszerek, amelyeket nap mint nap elfogyasztunk, a kognitív képességeinkre is kihatnak. Ha veled is előfordult már, hogy elaludtál, és ezért kénytelen voltál egy fárasztó vizsgát vagy prezentációt éhgyomorral végigcsinálni, vagy éppen túletted magad akkor pontosan tudod, hogy milyen kellemetlenségeket tud okozni, amikor nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot viszel be a szervezetedbe. Ahogy pedig öregszünk, a táplálkozás és az agy egészsége közötti kapcsolat több szempontból is hangsúlyosabbá válik. Éppen ezért létfontosságú, hogy az étkezéseink során agyműködést serkenteni képes tápanyagokat is bevigyünk a szervezetünkbe. Ezek ugyanis hatalmas segítséget nyújtanak abban, hogy a memóriád rövid és hosszú távon is minél élesebb maradjon.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/5 Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavakra van a leginkább szüksége az agynak ahhoz, hogy az öregedési folyamat során optimálisan működjön. Ennek egyik oka, hogy az omega-3 zsírsavak alacsony szintjét az Alzheimer-kór fokozott kockázatával is rendszeresen összefüggésbe hozzák. Beviheted őket zsíros halakból, diófélékből, magvakból és bizonyos növényi olajokból, például repceolajból vagy lenmagolajból.
Ezek közül is zsíros halak (például a lazac, a szardella, a szardínia, a hering és a makréla) az omega-3 zsírsavak legerősebb forrásai. Ha pedig például egy tál friss salátát fogyasztasz pirított olajos magvakkal, olívabogyóval és haldarabokkal megszórva, akkor egy olyan igazán agybarát ételt kapsz, amit hetente többször is érdemes fogyasztanod.