Egészség / Életmód / Lélek

A vagy B típusú személyiség vagy? Ezek az erősségeid és a gyengeségeid

A vagy B típusú személyiség vagy? Ezek az erősségeid és a gyengeségeid

Az A és a B típusok megkülönböztetése

A versenyhelyzetekben és az élet nagy döntéshelyzeteiben másként reagálunk, attól függően, hogy milyen alapkarakterünk van. Eltérő módon dolgozzuk fel és emésztjük meg a kudarcokat és a szervezetünk is másként reagál a pszichés problémákra. Két kardiológus, Meyer Friedman és Ray Rosenman dolgozták ki az 1950-es években az A és B típusú személyiségekről szóló elméletüket.

Úgy vélték, hogy a túlhajszoltságra hajlamos A típusú embereket jobban fenyegeti a szívbetegség, mint a nyugodtabb, stabilabb B típusúakat.

Továbbá az is érdekelte őket, hogy a konfliktusok megélésében és munkahelyi, magánéleti helyzetek reagálásában melyik típust milyen tulajdonságok jellemeznek. 

A kép úgy teljes, ha elmondjuk, hogy az elmélet továbbgondolásakor C és D típust is elkülönítettek, a krónikusan szorongó és a depresszióra hajlamos személyiségvonásokat is vizsgálták. A két szélsőség, az A és a B típus személyiségjegyeit térképezzük most fel.

Célok és elvárások

Az A típusúak szeretnek irányítani. A kontroll birtokában képesek késlekedés nélkül belevágni céljaik megvalósításába, a halogatás nem az ő műfajuk. A kihívások éltetik őket és tudják, hogy a helytállás konfliktushelyzetekkel jár együtt, de ez sem zavarja őket. Versengőek és teljesítményorientáltak. 

A B típusúakban ezzel szemben nincs versenykényszer, nyugodtan és lazábban állnak a céljaik megvalósításához. Épp ezért az akadályok leküzdésében kevésbé elszántak. Viszont cserében nem motoszkál bennük a folyton győzni akarás vágya, megelégednek kisebb részeredményekkel is. 

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Munkához való hozzáállás

Az A típusú személyiségek nagyon bele tudnak állni egy-egy feladatba, projektbe, ezerrel pörögnek és minden idegszálukkal a teendőikre összpontosítanak. Nagyfokú elköteleződés jellemzi őket, lojálisak, hűségesek a munkahelyükhöz. Sokszor haza is viszik a munkát. 

A B típusú emberek viszont inkább a stabil, biztonságos helyzeteket kedvelik, nem szeretnek határidőkhöz alkalmazkodni, néha a halogatásra is hajlamosak. Ha úgy érzik, hogy kényelmetlen számukra egy munkatípus, nem adnak bele mindent a melóba, máshova csoportosítják az energiáikat. 

Stresszkezelés

Az A típusúak nem érzik magukon a stressz tüneteit, mert annyira csak a feladatra, munkára fókuszálnak. Pörögnek, zsizsegnek, miközben a szervezet fárad, küldi a jeleket, de az illető nem veszi észre azokat. Furcsa ellentmondás, hogy pont ők, akik szeretik a kontrollt és a fegyelmet, nem figyelnek eléggé a szervezet stresszmentesítésére. A krónikus stressz olyan testi rendellenességekhez vezethet, mint például a fekélyek, a magas vérnyomás és a szívbetegségek, ami az egészségpszichológusok szerint ezt a típust gyakran érinti. Ha ismersz ilyen embert vagy éppen te is magadra ismertél, akkor figyelj nagyon az egészségedre!

A B típusúak szívesen lazítanak. Nem türelmetlenek; és nehezen lehet feldühíteni őket. Ha tehetik, kerülik a stresszhelyzeteket. A két, egymástól teljesen eltérő típus két kategória, de azért ennél jóval árnyaltabb és sokszínűbb az emberi természet. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást