Nem csak az omlett és a tükörtojás létezik a reggeli tojásos ételek közül, hiszen ez az egyik olyan alapanyag, amelyet rengeteg variációban tálalhatunk. Ha egy kicsivel több időd van reggelizni, mint 5-10 perc, akkor érdemes elkészítened valamelyiket ezek közül, hogy jól induljon a napod. Mutatunk öt tojásos receptet, amelyet te is könnyedén elkészíthetsz reggelire.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Spenótos frittata
A frittatához egy evőkanál vajon le kell pirítanod egy fej apróra vágott hagymát és egy reszelt gerezd fokhagymát, majd erre rászórnod egy nagy marék bébispenótot.
Egy hőálló tál aljába öntsd bele ezt az alapot, majd reszelt fehér cheddarral szórd meg.
Verj fel 4-5 tojást, sózd és borsozd meg, majd öntsd rá a sajtos alapra, és 10-15 perc alatt süsd készre a sütőben.
Az egyik legjobb szuperétel a humusz, amely alacsony kalóriatartalmú és nagyon egészséges nassolnivaló, akár reggelire, ebédre vagy vacsorára is. Ha töltött tojást készítenél belőle, akkor főzz keményre 4-5 tojást, majd ezeket pucolás után vágd félbe, és a sárgáját tedd egy tálba.
Ehhez adj ízlés szerint sót, borsot, paprikát és római köményt, 1-1 evőkanál mustárt és majonézt, néhány csepp citromlevet, apróra vágott snidlinget és 2-3 evőkanál humuszt.
Villával keverd egyneműre az egészet, majd egy kiskanál segítségével töltsd vissza a tojásokba a krémet. Tálalás előtt szezámmaggal is megszórhatod a tojásokat.
A tojáslepény hasonlóan működik, mint a palacsinta, hiszen gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni.
Az alaptésztát úgy készítheted el, ha felversz 4 tojást 1 dl tejjel és 1 evőkanál liszttel simára kevered.
Olíva olajjal kikent serpenyőbe önts egy adagot a tésztából, mintha egy vastagabb palacsintát sütnél, és süsd át az egyik oldalát, majd fordítsd meg, és ezt a felét szórd meg reszelt sajttal, csíkokra vágott sonkával, apróra vágott bazsalikommal és apróra vágott paradicsommal. Ha a sajt ráolvadt, óvatosan tedd tányérra a lepényt, majd tekerd fel.
A töltött zsemle nagyjából 20-25 perc alatt elkészíthető étel, amelyhez egy teljes kiőrlésű zsemlére – vagy egyéb pékárúra – lesz szükséged személyenként. A zsemlék tetejét le kell vágnod, és kicsipkedned a belsejüket.
Minden zsemlét kenj meg belül vajjal, majd szórj bele apróra vágott újhagymát, kockákra vágott sonkát, apróra vágott paradicsomot, és reszelt sajtot.
Üss bele egy egész tojást a zsemlékbe, ezt szórd meg sóval, borssal és petrezselyemmel, majd sütőpapírral bélelt tepsin süsd meg őket 20 perc alatt. A tölteléket gyakorlatilag ízlés szerint bárhogyan variálhatod.
A zsidó tojást ismerik lengyel tojás néven is, amely kiadós reggeli pirítósra vagy zsemlére kenve.
Az elkészítéséhez le kell reszelned 4 tojást a reszelő nagyobb lyukú oldalán, és nagyon apró kockára vágott sonkát adnod hozzá.
Ehhez szórj 2-3 evőkanál apróra vágott snidlinget, sózd, borsozd és paprikázd meg, adj hozzá 1 evőkanál mustárt és 2-3 evőkanál vajat, majd az egészet keverd össze jó alaposan. Ha elkészült, már kenheted is a kenyeredre, és salátával, zöldséggel körítve eheted is.