A kollégák és a bizalom – Mit lehet elárulni nekik, és hol kell meghúzni a határokat?

A kollégák és a bizalom – Mit lehet elárulni nekik, és hol kell meghúzni a határokat?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A kollégák és a bizalom – Mit lehet elárulni nekik, és hol kell meghúzni a határokat?

Ha belegondolsz, a munkatársaiddal napi szinten több időt töltesz, mint a közvetlen barátaiddal, családtagjaiddal. Ezért elkerülhetetlen, hogy ne alakuljon ki köztetek szorosabb viszony, ami sok esetben akár barátsággá alakul át – érthető, hogy néha pletykáltok, és a privát életetekről is beszéltek; de azért érdemes meghúzni a határt egy bizonyos szinten. Van, amit ugyanis jobb, ha nem osztasz meg a munkatársaiddal – hacsak nem vagytok már igazán közeli barátok.

Ha váltani szeretnél

Ha mostanában gondolkodtál azon, hogy új munkahely után nézel, mert a jelenlegivel nem vagy elégedett, ezt lehetőleg tartsd meg magadnak.

Noha csábító lehet megosztani velük a gondolataidat, hátha valakinek van egy ismerőse, aki segíthet, de sajnos ez nagyon rosszul is elsülhet.

A pletykák ugyanis nagyon gyorsan szárnyra kapnak egy munkahelyen, és sokszor olyan személy is továbbadhatja a bensőséges infókat, akit amúgy barátodnak tartottál.

Ha pedig a terveid a főnököd fülébe is eljutnak, könnyen lehet, hogy te jössz ki rosszul a helyzetből.

Negatív vélemények

Minden munkahelyen vannak olyan személyek, akikkel nem igazán jövünk ki jól, és ez teljesen természetes.

De légy minél óvatosabb azzal kapcsolatban, hogy kinek mit árulsz el a véleményedről.

Lehet, hogy valakihez közelebb kerülsz azáltal, hogy ugyanazt az embert nem csípitek, de nem tudhatod, ki az, akiben tényleg megbízhatsz.

Rengeteg olyan ember létezik, aki napraforgóként viselkedik, és mindig arról mond rosszakat, aki épp nem hallja; és amit te árulsz el bizalmasan, azt tovább is adja.

Ha pedig a főnököd az a személy, akivel gondjaid vannak, a negatív véleményt tartsd meg magadnak.

Bármikor visszajuthat a fülébe mindez, és ezek után szinte lehetetlen helyreállítani a kapcsolatot.

Privát infók

Amikor két kollégád között szerelem fűződik, könnyű beleesni abba a hibába, hogy te is csatlakozol a pletykaáradathoz.

Természetes emberi vonásunk, hogy szeretünk egy kicsit belenézni mások magánéletébe, és ha két olyan emberről van szó, akiket (látásból) ismersz, máris érdekesebb a dolog.

De sosem lenne szabad átlépni a határt, és olyan részleteket kibeszélni, amihez igazából nincs sok közöd.

Nagyon rizikós lehet, hiszen ha valakihez visszajut, egy komoly konfliktus közepén találhatod magad.

Mindig gondolj bele abba, te mit szólnál, ha valaki ugyanezt mondaná rólad; és csak ennek fényében áruld el a véleményed.

Párkapcsolati gondok

A párkapcsolati problémáidat inkább a pasiddal, vagy esetleg a legjobb barátnőddel beszéld meg; de ne a kollégáiddal.

Egy nagyobb vita után könnyen lehet, hogy szeretnéd azonnal kibeszélni magadból a dühödet, és megosztod velük a történteket, de ilyenkor mindenki azonnal kapcsolati terapeutává változik.

Rögtön tanácsokat adnak, kifejtik a véleményüket (ami persze nem lesz találó, hiszen nem ismernek titeket együtt), és amikor nem hallod, bizony fognak beszélni rólatok.

A személyes infók rengeteg pletykának szolgáltatnak alapot, és előbb-utóbb bántó megjegyzésekkel is szemben találhatod magad.

A munkatársak nem tudnak olyan támogatást nyújtani, mint egy barát, ezért mindig inkább számolj el tízig, mielőtt bármit is mondanál.

És mit lehet?

Persze szó sincs arról, hogy nem mondhatsz lényegében semmit magadról a munkatársaknak.

Azt kell azonban eldöntened előtte, hogy milyen a viszonyotok.

Valakinek, akivel már régóta együtt dolgoztok, és bizonyítottan megbízható, több dolgot is elárulhatsz a szerelmi életedről, vagy a negatív véleményeidről.

De egy olyan munkatársnak, akit nem is igazán ismersz, és nincs meg közöttetek a bizalom, inkább ne árulj el túl sokat. Mindig érdemes egy kicsit távolságtartóbbnak maradni, és inkább biztosra menni, mintsem csalódni, és még rosszul is kijönni egy kellemetlen szituációból.

A kollégáid általában nem a barátaid, maximum jó ismerősök, és ez alól csak kevés kivétel van.

Nem véletlen, hogy a legtöbb régi kollégád, akire barátként tekintettél, valószínűleg már nincs jelen az életedben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást