A herpesz 6 tünete, amiről minden nőnek tudnia kellene

A herpesz 6 tünete, amiről minden nőnek tudnia kellene

Címlap / Életmód / Egészség / A herpesz 6 tünete, amiről minden nőnek tudnia kellene

A herpesz egy vírus, amelynek egyes típusa a bőrön és a száj környékén, kettes típusa a nemi szerveken okoz tüneteket. A vírusnak mai tudásunk szerint nyolc olyan csoportja létezik, amely az emberek számára is veszélyt jelent, a tünetek pedig nem mindig egyértelműek – gyógyítani nem, csak kezelni lehet, elhanyagolva pedig súlyosabb szövődményeket is okozhat, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni rá.

Mit lehet tenni a herpesszel?

Ha a herpesz vírus egyszer a szervezetbe kerül, örökre ottmarad, és az immunrendszer legyengülésekor, stresszhelyzetben ismét tüneteket produkál. A legtöbb, amit tehetsz, hogy odafigyelsz rá, orvosi felügyelet alatt tartod, és ha szükséges, gyógyszeresen kezeled, amikor kitör rajtad.

Akinek az immunrendszere gyenge, az a herpesz kezelésére is rosszabbul reagál, a tünetei hosszabban elhúzódnak, de a betegség időben történő felismerése ekkor is kulcsfontosságú lehet, hiszen megelőzhetőek az esetleges bakteriális felülfertőződések.

1. Pattanások kényes helyeken

A kettes típusú herpesz vírus a nemi szervek környékén jelentkezik, és elsősorban nemi érintkezés útján terjed. Az első tünetek apró, pattanásszerű hólyagok formájában is jelentkezhetnek, amit sajnos sokan valóban összetévesztenek a pattanásokkal vagy szűrtüszőgyulladással.

A herpesz azonban jellemzőbb módon jelenik meg kis csoportokban, foltokban, így ez külön gyanakvásra adhat okot.

2. Csiklandós érzés

Egészen jól is hangozhatna, de sajnos a gyakorlatban egyáltalán nem az: sok nő számol be arról, hogy mielőtt a nemi herpesz jelentkezik, enyhe csiklandós, bizsergő érzést tapasztal a nemi szervei környékén – ahogyan vannak, akik az ajakherpesz kiütközése előtt is érzik a bizsergést.

Önmagában persze ettől a tünettől még nem kell megijedni, de az orvosok azt tanácsolják, vedd észre, ha ilyesmit tapasztalsz, és a biztonság kedvéért figyelj a további tünetekre, hogy készen állj, ha a herpesz jelentkezik.

A herpesz 6 tünete, amiről minden nőnek tudnia kellene

3. Viszkető érzés

Elég egyértelműnek tűnik, hogy a nemi szerveknél jelentkező viszkető érzés valamilyen problémára utal, de mivel ugyanúgy okozhatja a viszketést egy műszálas fehérnemű, a szőrtelenített területek borostásodása, vagy akár csak a ciklus közepén jelentkező, teljesen egészséges hüvelyváladék is, sok nő nem veszi észre a bajt, amíg annak egyértelmű jelei nem lesznek.

4. Megfázás szerű tünetek

Egy felmérés szerint a herpesz vírussal fertőzött nők 70%-a a vírus első kiütközése előtt megfázás szerű tüneteket tapasztalt, úgy mint fejfájás, izomfájdalom, gyengeség, levertség. Ha úgy érzed, valami kerülget, de a nátha mégis elmarad, ellenben gyanús pattanások jelennek meg a bikinivonaladon, irány az orvos!

5. Alhasi fájdalom

Ha fájdalmat tapasztalsz az alhasi tájékon vagy a kismedence területén a menstruációid között, szexuális együttlét közben vagy szokatlan folyást tapasztalsz, az akár a méhnyak gyulladását is jelezheti. Ezt számos betegség mellett a herpesz is okozhatja, de mindenképpen érdemes vele felkeresned az orvosodat, hiszen a nőgyógyászati betegségek egyikét sem szabad félvállról venni.

6. Fájdalom pisilés közben

A herpesz fájdalmas, gyulladt kis pöttyöket okoz, amelyekre ha vizelet kerül – márpedig vizeletürítés közben ez könnyen előfordulhat – az égő, fájdalmas érzést okozhat. Ez éppen annyira hangzik rosszul, mint amilyen rossz is, szóval nem érdemes a változást várni, irány a doktor!

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!