A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és bár sokan elhanyagolják és átugorják, tudnod kell, hogy meghatározó része a napodnak. Bármilyen étrendet is folytatsz, egy tojásos villásreggeli mindenképp beleilleszthető, és ha nem csak hétvégente van rá időd, akkor még inkább szükséged lehet egy kis inspirációra, hiszen egy tojásos reggeli nem csak főtt tojásból és rántottából állhat, nem igaz? Lássuk a mi kedvenc tojásos reggeli receptjeinket!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/8 Rukkola és bacon
A két kulcsszó a rukkola és a bacon. Ha nem egy egyszerű szendvicset készítenél reggelire, hanem valami különlegesebbre vágysz, akkor próbáld ki ezt az extra reggelit rukkolával és egy kis extrával!
Pirítsd meg hozzá a kenyeret, erre jöhet a sült bacon, egy-egy tükörtojás és egy kis citromlével meglocsolt friss rukkola.
A tetejére mehet egy kis só és bors, és úgy érzed, hogy valami még hiányzik, akkor egy kis reszelt cheddar sajt is! Ha még meleg a tojás, akkor a sajt szépen ráolvad majd és isteni lesz az összhatás, nem éri meg kihagyni!
Ha általában sűrűek a reggeleid, akkor ne állj neki ennek a fogásnak, ez inkább egy lusta, ráérős hétvégi programba illik bele. Alacsony szénhidráttartalma és változatos hozzávalói miatt szuper reggelire, a maradék pedig vacsorára is isteni!
Nincs más dolgod, mint körülbelül 2 közepes cukkinit zöldséghámozóval hosszú, vékony szeletekre vágni, megsózni, majd állni hagyni. Ez, ha lecsepegett, akkor mehet egy tűzálló tálba, mehet rá a kisebb darabokra vágott megpirított bacon, egy fél hagyma – szintén apró darabokra vágva, só, bors, és 4-5 tojás a tetejére.
Nem kell vele túl sokat pepecselni, csak üsd rá a tetejére, mintha tükörtojást készítenél. Felülről úgy fog kinézni az egész, mint egy szuper zöldségtorta, de hidd el, még jobb lesz, ha az egész átsül a sütőben.
Körülbelül 20-25 perc kell neki nagyjából 200 fokon. Imádni fogod!
Bár nem mindennapi reggelire quinoát enni, mi mégis azt mondjuk, hogy érdemes kipróbálnod. Csak egy adag megfőzött quinoa kell hozzá, egy avokádó, egy paradicsom, újhagyma, egy kis feta sajt és persze az elengedhetetlen tojás.
Ha megfőtt a quinoa, akkor kanalazd egy kis tálba, fűszerezd, majd vágd kis darabokra az összes hozzávalót, a tojást készítsd el lágyra, majd mindent halmozz a quinoára. Nem csak szuper laktató, de igazán finom is!
Tipp: Ha nem tudod megenni az egészet reggelire vagy ha már este előkészíted, akkor egy dobozban akár a munkahelyedre is beviheted ezt a finomságot, ezzel ugyanis biztosan kibírod majd ebédig!
Ha még nem hallottál a quiche-ről, semmi baj, ezután a recept után biztosan ki akarod majd próbálni! Egyszerűbb, ha boltban kapható leveles tésztával dolgozol, hiszen ebben az esetben elég csak ezzel kibélelni egy tűzálló edényt, majd egy másik tálban összekeverni a belevalókat.
Ez ebben az esetben körülbelül 4-5 tojás, egy maroknyi fenyőmag, néhány levél spenót, néhány kanál tejszín és egy kis reszelt sajt.
Ehhez jöhetnek ízlés szerint fűszerek, majd ha a tésztát kilyukasztottad néhányszor a villával és az edény falára is feltapasztottad, akkor egyszerűen csak öntsd bele tojásos masszát az edénybe, majd süsd körülbelül 45-50 percig.
Tipp: Fogyasztás előtt 10 percig hagyd állni, majd fogyaszd forrón vagy a maradékot hidegen. Mind a két verzióban mennyei!
Az eredmény nagyon látványos, az elkészítés azonban pofonegyszerű, érdemes kipróbálni! A készülődés közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, bélelj ki egy muffinformát (illetve annyi gödröcskét, amennyi pohárkát szeretnél kapni), a kedvenc sonkáddal, amibe majd a töltelék jön.
A töltelékhez keverj össze egy edényben 4 tojást, egy kis tejet, kis darabokra vágott tetszőleges fűszereket (olívabogyót, paprikát, paradicsomot, spenótot), de akár tonhalat vagy kolbászdarabkákat is használhatsz, majd fűszerezd sóval és borssal.
Ha úgy érzed, hogy minden benne van, amit szeretnél, akkor öntsd bele a tojásos masszát a sonkával kibélelt gödröcskékbe, a tetejére reszelj egy kis sajtot és tedd be a sütőbe körülbelül 12-15 percre.
Tipp: Akkor tudod szépen kiszedni majd a formából őket, ha egy kicsit hagyod állni és kihűlni őket! Jó étvágyat hozzá!
Ha egy igazán kiadós laktató reggelire vágysz, és az előző napról még egy kis csirkéd is maradt otthon, akkor ez a tökéletes recept számodra!
Vegyél elő egy kisebb serpenyőt, dobd rá a kis darabokra tépett csirkét, néhány kis rózsára szedett brokkolit, egy kis hagymát és tetszőlegesen bármilyen egyéb zöldséget.
Ha úgy érzed, hogy minden eléggé átmelegedett, akkor szedd ki egy tányérba, majd 4-5 tojásból készíts omlettet. Ha készen van, akkor kanalazd bele a tölteléket, majd hajtsd félbe és már készen is vagy, elő a villákkal!
Nyugi, bármennyire is furcsán hangzik a neve, hidd el, annál finomabb. A legjobb benne, hogy egyszerű és ízlés szerint a végtelenségig variálható. A recept fontos kelléke a muffinforma, amit a legjobb, ha kis muffin papírokkal kibélelsz, így megspórolhatod magadnak a hosszas mosogatást.
Egy serpenyőben pirítsd meg a kívánt hozzávalókat, esetünkben egy kis hagymát, gombát és spárgát, majd egy tálban keverd össze a tojásokat valamennyi tejjel, sajttal és az imént megpirított, apróra vágott zöldésgekkel.
Ha ez megvan, akkor nincs is más dolgod, mint a kis mélyedésekben egyenletesen elosztani a tojásos masszát és megsütni a muffiinokat.
Körülbelül 20 perc kell neki, de a színén látod majd, ha nagyjából elkészülnek. Sokkal izgalmasabb, mint egy rántotta, érdemes kipróbálni!
Kreatív és izgalmas reggelit varázsolhatsz néhány hozzávalóból nagyjából tíz perc alatt. Mutatjuk hogyan! Kell hozzá néhány tortilla lap – mi a teljes kiőrlésűt vagy a sokmagvasat ajánljuk, hiszen ha már egészséges étrend, akkor ezekre a részletekre is érdemes odafigyelni. Továbbá szükség lesz némi baconre, sok-sok sajtra és persze tojásra.
Az elkészítés pofonegyszerű, süsd meg a bacont – annál jobb, minél ropogósabb – majd ugyanabban az edényben készíts rántottát, reszelj rá annyi sajtot, amennyit szeretnél, majd szedd ki az egészet a tortilla lapokra.
Egyenletesen úgy, hogy ne legyen túl duci a tortilla és mindenhova nagyjából hasonló mennyiségű bacon és tojás jusson. Ezek után ügyesen hajtsd össze és tedd vissza egy kicsit melegedni a serpenyőbe (ha félsz, hogy szétnyílik, akár ideiglenesen fogpiszkálót is használhatsz), majd egy perc után forgasd át őket a másik oldalukra.
Ha mind a két oldal szépen megbarnult, akkor vágj fel hozzá egy kis zöldséget és tálald félbevágva. Nem csak szuperül néz ki, de brutálisan finom is! Mikor próbálod ki?