Úgy érzem, hogy hazánkban a bab nem számít túl népszerű alapanyagnak, már a gulyást és főzeléket leszámítva. Pedig egy kifejezetten sokszínű alap élelmiszer, mely tele van természetes fehérjékkel, amik hozzájárulhatnak a fogyáshoz és az izomnöveléshez. Nem véletlen, hogy a vegán életmódot követők egyik csodafegyvere! Készíthető belőle saláta, leves, főétel és akár desszert is! Most 7 receptet mutatok be, amik egytől-egyik babra épülnek!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/7 Bab saláta
Hozzávalók:
4 csésze bébispenót,
1 csésze (konzerves) tarkabab,
1 csésze (konzerves) fekete bab,
1 csésze kukorica,
1 csésze paradicsomsaláta (lehet készen is kapni vagy készíthetünk házilag,
½ avokádó.
Elkészítés:
A babokat lecsepegtetjük, majd egy nagy tálba minden hozzávalót elkeverünk, és ízlés szerint fűszerezünk, majd kétszersülttel vagy grillezett sajttal fogyasztjuk. Isteni!
Elkészítés:
Tegyük oda közepes lángon melegedni az alaplét, amibe tegyük bele a babot, a fűszereket, majd kicsivel később az apróra vágott paradicsomot és hagymát, illetve a zúzott fokhagymát. Mikor kellően megfőtt minden, akkor vegyük le a tűzről a levest, és egy kicsit hagyjuk hűlni, majd egy kézi mixer segítségével pürésítsük le, és tegyük vissza a tűzre egy utolsót forrni. Önmagában is isteni, de tehetünk rá feltétet ízlés szerint!
Elkészítés:
A répát lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk, majd minden hozzávalóval együtt egy robotgép segítségével összedolgozzuk. A kész masszából tetszőleges méretű golyókat formázunk, és kevés olajon megsütjük, vagy 190°C-ra előmelegített sütőbe tesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, nagyjából 20 percre, majd megforgatjuk és további 5-10 percig sütjük. Salátával, pürével, vagy más körettel fogyasztjuk!
Hozzávalók: 2 csésze fekete bab, ½ fehérhagyma, 1 gerezd fokhagyma, kis maréknyi friss koriander, ½ csésze zabliszt, ¼ csésze apróra vágott dió, 2 evőkanál élesztőpehely, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál mustár, só és bors ízlés szerint, ½ csésze zabpehely, olíva olaj. Opcionális feltét: paradicsom karikák, saláta, mustár, hagymakarirák, avokádó, ketchup. Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és minden más hozzávalót összekeverünk egy tálban.
Kis pogácsa formákat alakítunk ki a masszából, és kevés olajon, egy serpenyőben, közepes lángon megsütjük mindkét oldalukat, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Az opcionális feltétek valamelyikével vagy kombinációjukkal tálaljuk egy teljeskiőrlésű buciban, majd fogyasztjuk.
Hozzávalók: ¼ fehérhagyma, 2 csésze bab, só és bors ízlés szerint, 1 evőkanál olíva olaj, 3 tortilla lap, ½ avokádó, ¼ csésze nyers vegán krém. Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben a kevés olajon félig megpároljuk, hozzá adjuk a babot, sózzuk, borsozzuk és együtt puhára főzzük. Mikor elkészült egy krumplinyomó segítségével pürésítjük. A tortilla lapokat felmelegítjük és megkenjük a babos pürével, majd félbe hajtjuk és megint félbe (háromszöget kell kapjunk). Apróra vágott avokádóval és nyers vegán krémmel (olyan, mint a tejföl) tálaljuk. Megjegyzés: A bab krémet tehetjük a tortilla tetejére is, ez esetben belülre omlettet vagy más tölteléket szokás tölteni.
Hozzávalók: 2 csésze fekete bab, 1 lenmag „tojás” (1 evőkanál lenmag+2 evőkanál víz, 10 percig áztatva), ½ csésze juharszirup, 1 evőkanál vanília kivonat, 1 evőkanál kókuszolaj, 1 teáskanál só, ½ teáskanál sütőpor, ½ avokádó, 1 ½ csésze kakaópor, ½ csésze vegán csokoládé apróra vágva. Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, majd minden hozzávalót elkeverünk egy robotgép segítségével, és a kész masszát egy kisméretű sütőformába (20*20) töltjük. Tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc).
Elkészítés: Egy turmixba dolgozzuk el az összes hozzávalót, amíg selymesen krémes állagot nem érünk el.
Ízesíthetjük étcsoki darabokkal, vagy más, tetszőleges feltéttel!
Tegyük egy fagylaltformába, majd irány a fagyasztó! Legalább 2-3 órát hagyjuk állni, és már fogyasztható is!