Egészség / Életmód

5 apró szokás, ami 14 évvel is meghosszabbítja az életed

5 apró szokás, ami 14 évvel is meghosszabbítja az életed

4/5 Csak kivételes alkalmakkor igyál alkoholt (ha igényled)

Gyakran beszélünk arról, hogy egy-egy pohár jó minőségű vörösbor még jót is tesz a szívnek, de ez csak valóban jó minőség, és tényleg csak egy-egy pohár esetében igaz.

A kutatók szerint még csak arra sincs szükség, hogy teljes egészében lemondj az alkoholról – bár értelemszerűen azzal teszed magadnak a legjobbat – már az is elegendő, ha csak kivételes alkalmakkor iszol, akkor is csak jó minőségű alkoholt, és természetesen soha nem a lerészegedésig.

A megfelelő folyadékpótlás pedig ilyenkor különösen fontos, hogy a tested könnyebben végezze el a méregtelenítést.

Vörösbor vacsorához
istockphoto

5/5 Ne dohányozz!

Lehet, hogy sokszor hallottad már, de ez azért van, mert tényleg igaz: a dohányzás extrém módon megrövidíti a várható élettartamot, friss becslések szerint akár mínusz 10 évet is jelenthet.

Minél korábban kezd valaki dohányozni, annál negatívabb lesz a rossz szokás hatása is: egy 2012-es japán vizsgálat szerint az 1920 előtt született férfiak élete mindössze pár évvel volt rövidebb a dohányzás miatt, mert ők jellemzően egy későbbi életkorban szoktak rá a cigarettára.

Az 1920 és 1945 között született, 20 éves kor előtt dohányossá váló generáció esetében azonban az egész életükben nemdohányzókhoz képest duplájára emelkedett a halálozási ráta – azaz nem érdemes a bagózó, mégis jó egészségnek örvendő nagypapából kiindulni, egyrészt, mert valószínűleg később gyújtott rá először, másrészt, mert lehet, hogy 90 évig élt, de ez nem jelenti azt, hogy cigi nélkül ne élt volna 96-ig.

Sosem késő a váltás

Természetesen minél korábban váltasz az egészséges életmódra, annál jobb esélyekkel indulsz a betegségekkel, egészségügyi problémákkal szemben, de a tanulmány szerzői szerint sosem késő váltani.

Számításaik szerint egy átlagos 50 éves nő, ha a fentiek egyikét sem követi, még körülbelül 29 életévre számíthat, de ha minden szokást a magáévá tesz, akkor még 43 évre van kilátása.

Ugyanez egy 50 éves férfi esetében plusz 38 várható életévet jelenthet, míg az egészséges szokások nélkül csak 26-ot.

Oldalak: 1 2

2 hozzászólás

 • Avatar
  dr Tordai Miklós
  2020.10.31., 18:36

  Sziasztok… Szép estét mindenkinek. A kifejezetten buta, rossz szokásaim között a két szokasom, a napi 3 doboz erős cigi, és a napi 10- 12 üveg sör. Az italozást 4 évig a cigit 21 évig , fogyasztottam, majd egy nagyon súlyos szív problémával korházba kerültem, és miután az életemet mentő Papp professzornak sikerűlt meggyőzni, hogy azonnal és végleg dobjam el azt átkozot cigit. Megtettem, 121kg ról sok,és kitartó mukával 3 év alatt sikerűlt 41kg-tól megszabadulnom. Ma 74 évesen kirobbanó jó egészségnek örvendek. Ezek után döntsd el meddig ,és hogyan akarsz élni….. A döntés nálad , és bízz magadban, mert akkor magadért jól döntesz.

  Válasz
  • Avatar
   Zoltán
   2020.11.16., 18:21

   Én kb. 5 évig alkoholista voltam,amit egyszerűen befejeztem,azóta néha iszom de keveset. 14 éves koromtól 64-ig dohányoztam (50 évig) és azt is abbahagytam, most 70 leszek áprilisban és mindenki szerint letagadhatok 10 évet.
   Gyógyszert nem szedek,csak vitaminokat,ha az élelmiszerrel nem kapok eleget,és nem tudok egyetlen betegséget sem felmutatni. Most attól félek,hogy egészségesen megérem a 90-et mint anyukám,aki az utolsó 10 évben csak létezett,én láttam el és rájöttem,hogy az már nem élet,amikor csak vagy.
   Tehát amíg tudod élvezni az életet addig rendben,de aztán jobb lenne gyorsan távozni.

   Válasz

Írj egy hozzászólást