A természet jól kitalálta ezt a dolgot: igaz, hogy ősszel sokkal több vitaminra van szükségünk, viszont cserébe ilyenkor rengeteg a gyönyörű, színes zöldség és gyümölcs is, amikből tarka, szemet gyönyörködtető, és mennyeien finom salátákat készíthetsz. Mutatunk néhány receptet, amikkel mi nem tudunk betelni az idén.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Áfonyás-almás pekán saláta
Két közepes méretű, savanykás zöld almát moss meg, vágd ki a szárát és a magházát, majd szeld őket vékony cikkekre és tedd egy nagy tálba.
Morzsolj mellé nagyjából 10 dkg gorgonzola sajtot, szórj mellé egy marék aszalt vörös áfonyát és egy marék pekándiót.
Egy kisebb tálba csavard bele egy citrom levét, keverd el egy teáskanál mákkal és egy evőkanál olívaolajjal, majd az egészet öntsd az almás salátára, és alaposan keverd össze.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy kis sütőtököt tisztíts meg, vágj kockákra, majd rendezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és locsold meg olívaolajjal és egy kevés juharsziruppal vagy mézzel.
Sózd, borsozd, majd tedd a sütőbe és süsd körülbelül 15-20 percig, amíg megpuhul.
Közben 3/4 csésze quinoát főzz meg vízben vagy húsleveslében, és amíg hűl, készítsd el a dresszinget: 3 evőkanál olívaolajat keverj el másfél evőkanál almaecettel, egy teáskanál juharsziruppal, fél teáskanál sóval és fél teáskanál borssal.
Az öntetből tegyél egy keveset a quinoára, a többit tedd félre. Egy nagyobb tálban keverd el a quinoát, a sütőtököt, két kis fej, apróra kockázott lilahagymát, két marék aszalt vörös áfonyát és az öntetet.
Tálald melegen!
Egy adag zöld salátát moss meg, és tegyél egy nagy salátás tálba.
Két kisebb almát moss meg, vágd ki a magházat és szeld őket vékony cikkekre.
Szedd ki egy gránátalma magjait, majd egy nagy marék penádióval, körülbelül 10 dkg elmorzsolt feta sajttal együtt tedd a saláta mellé.
Készíts dresszinget egy evőkanál olívaolajból, egy evőkanál balzsamecetből, egy evőkanál mézből és egy fél gerezd zúzott fokhagymából.
Öntsd a dresszinget a salátára és alaposan kavarj össze mindent, végül ízlésesen helyezd el az almacikkeket is a tányéron.
Egy adag zöld salátát moss meg és bélelj ki vele egy nagy salátás tálat.
Két nagyobb méretű édesburgonyát hámozz meg, kockázz fel, tegyél egy sütőpapírral kibélelt serpenyőre.
Locsold meg egy kevés olívaolajjal, sózd, borsozd, majd tedd 200 fokra előmelegített sütőbe, és süsd amíg megpuhul.
Az édesburgonya kockákat ez után tedd a salátára, szórj mellé két marék durvára tört diót, egy marék aszalt áfonyát és morzsolj rá ízlés szerint kecskesajtot.
Egy kisebb méretű céklát moss és hámozz meg, karikázd fel a lehető legvékonyabban, majd sütőpapírral bélelt tepsin, egy kevés olajjal meglocsolva süsd 260 fokra előmelegített sütőben ropogósra.
Közben egy narancsot hámozz meg, és azt is karikázd fel vékonyan.
Egy tálon rendezd el a narancs- és céklakarikákat, adj hozzá lágy kecskesajtot és hintsd meg mentalevelekkel.
Tálalás előtt egy kevés frissen őrölt borssal is meghintheted.