A fermentálásról időről időre kiderül, milyen egészséges. Bár eddig is sejthettük, hogy kiváló egészségmegőrző, azt talán az igazi rajongók sem remélték, hogy a bélflóránk állapota még az agyunk működésére is hatást gyakorol.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Pedig ahogy sok más csodálatos tény, úgy ez is bizonyítást nyert az elmúlt években. A fermentált ételek és italok fogyasztása az egészségünk szempontjából alapvető, ám mégis csak most kezdjük ismét felfedezni, milyen jótékony és pozitív hatása van a mikrobiomunkra, avagy a szervezetünkben élő, jótékony mikroorganizmusokra.
Ez talán elsőre meglepő lehet, de tekintve, hogy a táplálék, amit elfogyasztunk, túlnyomó részt a belekben szívódik fel, korántsem mindegy, milyen állapotban van a szervezetünk ezen része. Ha gyulladt, lerakódásokkal teli, akkor a tápanyagok egyszerűen nem jutnak el a helyükre – függetlenül attól, milyen méregdrága kiegészítőket, szuperélelmiszereket fogyasztunk.
Ugyanígy, ha nem eszünk rendszeresen olyan ételeket, amik segíthetnék a bélrendszer működését (tehát nem sok-sok gyümölcsre, zöldségre, teljes kiőrlésű gabonára alapozzuk az étrendünket), akkor nincs mivel táplálkozzanak a szervezetünkben élő, jótékony baktériumok. Ezzel pedig automatikusan gátoljuk a saját egészségünk fenntartását.
A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egyfajta mentőöv lehet a mai modern szokásaink, rutinunk mellett a fermentált alapanyagok fogyasztása. Szerencsére, fermentálni hihetetlenül egyszerű és könnyű otthon. Ha egyszer rákapsz, akkor alighanem a konyhai technikák szerves részeként fogsz rátekinteni a későbbiek során.
Így a tápanyagok könnyebben hozzáférhetővé válnak, a szervezetünk számára hasznos mikroorganizmusok elszaporodnak, tehát a fermentálással egy kiváló minőségű, házi probiotikumot készítesz.
Készíts felöntőlevet!
Amire a zöldségek fermentáláshoz biztosan szükséged lesz, az egy sós felöntőlé, legalábbis ez a legegyszerűbb módja az elronthatatlan otthoni fermentálásnak. Ez utóbbi nem más, mint felforralt sós víz, amit ki kell hűtened. Fontos, hogy ne jódozott sót használj, illetve, hogy valóban szobahőmérsékletűre hűtsd a vizet, különben nem indul be a folyamat.
A választott zöldségeken túl, szükséged lesz még egy tiszta, lezárható üvegre is, valamint valamilyen leszorítóra, amivel megakadályozod, hogy a zöldségek a felszínre jöjjenek. Ez lehet készen vásárolt leszorító, de egy káposztalevél is tökéletes a célra.