Kikapcsolódás / Szórakozás

10 helyesírási baki, amit nagyon sokan elkövetnek – Te helyesen írod?

Most, hogy már ritkán írunk kézzel, és minden leírt szó után jelez a helyesírás-ellenőrző a számítógépen, talán kevésbé foglalkoztat, hogy magunktól is helyesen írjunk. Mégis, vannak helyzetek, amikor nem árt, ha a legelemibb helyesírási szabályokkal tisztában vagyunk.

Ünnepek

Jó, ha tudod, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint az ünnepek neveit kis kezdőbetűvel írjuk, azaz „Kellemes karácsonyt!” vagy „Kellemes húsvéti ünnepeket!” kívánunk, és „Boldog újévet!”.

Mond és mondd

A -d végződésű igék felszólító módban két „d”-vel írandók helyesen, tehát ami kijelentő módban úgy hangzik, hogy „Üzenetet küld.”, vagy „Mesét mond.”, az felszólító módban már így néz ki: „Küldd el az üzenetet!”, vagy „Mondd el a mesét!” stb.

Hagyj és higgy

A két felszólító mód esetén más a szótő. A „hagyj” esetén „hagy” a szótő, ebből lesz a hagyd, hagyj, hagyja, hagyjátok alak. „Higgy” esetén „hisz” a szótő, így ebből lesz a hidd, higgy, higgyétek alak.

10 helyesírási baki, amit nagyon sokan elkövetnek - Te helyesen írod? Kép forrása: Vadymvdrobot/depositphotos.com

Hagy használata a hadd helyett

A beszélt nyelvben – manapság még választékos helyzetekben is – teljesen általános a „hagy” alak, de írásban a „hadd” forma a helyes, pl. „Hadd lássam!”, nem pedig „Hagy lássam!”.

Helység és helyiség

Nem mindegy, és nem keverendő! A helység jelentése település, azaz város vagy falu, a helyiségé pedig épületnek vagy lakásnak az elkülönített része, azaz szoba, konyha, mellékhelyiség stb. Ez utóbbit, ha megjegyzed, soha nem fogod összetéveszteni a kettőt.

Nemcsak – nem csak

Egybe írjuk, ha a „nemcsak … hanem … is” szerkezetet használjuk, pl. „Nemcsak számunkra izgalmas, hanem másokat is leköt.”, de külön írjuk például ebben a vonatkozásban: „Mintha nem csak erről lenne szó!”.

Kaució – kaukció

A szó eredeti alakja a latin „cautio”, azaz óvatosság, elővigyázatosság; óvadék, jótállás szóból ered. Kaukció nem létezik, csak kaució, amit általában akkor szoktunk fizetni, ha ingatlant, vagy valamilyen más vagyontárgyat veszünk bérbe. Ez egyfajta fedezet a károkozás esetére.

Dicséret vagy dícséret

Hosszan szoktuk ejteni az i-t, ezért gyakori, hogy hosszú í-vel írják a szót, pedig rövid i-vel helyes, azaz dicséret.

Be akarták folyásolni, nem lebbezünk fel

Ezek a szavak nem elválós igekötős szavak, azaz befolyásolni akarták és nem fellebbezünk a helyes alak.

Posta vagy pósta

Rövid o-val írjuk, de – különösen Budapesten – előfordul, hogy hosszú ó-val ejtik. Egyesek sznobizmusnak tartják a hosszú ó-val ejtett alakot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást