Ha azt mondjuk neked, hogy „só“, valószínűleg az jut eszedbe, ami a konyhaszekrényedben áll, és amit a főzéshez, sütéshez használsz. De gondoltad volna, hogy sók tekintetében is többféle típus létezik, egészen más jellegzetességekkel? Mi most elhoztunk hármat, és eláruljuk, mi a különbség közöttük.
1/4 A kősó
A különböző sókat eltérő módon nyerik ki a szakértők, így azzal sem árt tisztában lenni, hogy amit vásárolsz, milyen módon keletkezik. A kősó az a típus, amit bányászással nyernek ki, de eredetét tekintve igazából ez is tengerből származik: mindössze annyi az eltérés, hogy több millió évvel korábban a Föld mozgásából kifolyólag egyes óceánok és tengerek részei elzáródtak, és kiszáradtak. Ebből jöttek létre a sóbányák, és helyszíntől függően más színe lehet az innen kinyert anyagoknak.
Ezt nem igazán szoktuk fogyasztani, noha alapjában véve nem mérgező hatású. Azonban sokkal durvább szemcsével bír, mint a konyhádban lévő só, ráadásul szürke árnyalattal rendelkezik, és megesik, hogy kisebb kavicsokat is találhatunk benne. Emiatt inkább ipari só vagy útszóró szerepét tölti be.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!