A fehér rizs és a krumpli helyett érdemes időnként egy-egy egészségesebb köretet is becsempésznünk a mindennapi menükbe. Hoztunk neked ezek közül néhány egyszerűen elkészíthető, ízletes fogást, amivel megszínesítheted az ebédeket vagy a vacsorákat.
Spenótos barnarizs
Hozzávalók:
- 2 csésze barnarizs,
- 6 csésze friss bébispenót,
- 2 csésze friss petrezselyem,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 közepes hagyma feldarabolva,
- 1-2 evőkanál olíva olaj,
- só, bors, víz.
Elkészítés:
Egy serpenyőbe tegyél olíva olajat, majd öntsd bele a barnarizst is. Sózd és borsozd, így pirítsd le egy kicsit, majd öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel. Főzd puhára, ha kell, pótold a vizet. Egy wokba tegyél egy kevés olajat, majd ezen párold meg a hagymát és a fokhagymát, és ezután dobd rá a spenótot is. Ha a spenót picit megfonnyadt, jöhet rá a barnarizs is.
Keverd jól össze, és már tálalhatod!
Fekete babos quinoa saláta
Hozzávalók:
- 1 konzerv fekete bab,
- 2 csésze aprított zellerszál,
- 1 piros kaliforniai paprika felkockázva,
- ¾ csésze főtt quinoa,
- 3 szál újhagyma apróra vágva,
- só, bors,
- 1 kanál olíva olaj,
- 1 lime leve.
Elkészítés: A quinoa-ban a legjobb, hogy nem is kell megfőznöd, elég, ha leöntöd forró vízzel. ¾ csészényire lesz szükséged ebből a főtt quinoa-ból, amit keverj össze a lecsepegtetett fekete babbal és a zöldségekkel. Sózd és borsozd a salátát, locsold meg a lime levével, és egy kevés olívaolajjal. Önmagában is isteni, de tonhallal, csirkével fogyasztva egy igazán kiadós ebéd lesz.
Zöldborsós bulgur
Hozzávalók:
- 1 csésze bulgur,
- 2 csésze víz,
- só, bors,
- vaj,
- 1 csésze párolt zöldborsó,
- petrezselyem,
- 2 szál újhagyma apróra vágva.
Elkészítés: A bulgurt lobogóan forró vízben kell megfőznöd, kétszeresében, mint maga a gabona. Ha elkészült a bulgur, csepegtesd le és tedd félre. Egy serpenyőben hevíts vajat, majd ezen pirítsd le az újhagymát és a petrezselymet, majd öntsd rá a borsót is. Sózd és borsozd, majd add hozzá a bulgurt.
Pirítsd kicsit össze a bulgurral a zöldségeket, és még melegen tálalhatod is.
Görögös kuszkuszsaláta
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka felkockázva,
- 1 paradicsom felkockázva,
- fél lilahagyma felkarikázva,
- 10 dkg magozott, fekete olívabogyó felkarikázva,
- 10 dkg feta sajt felkockázva,
- olíva olaj,
- 2 csésze főtt kuszkusz,
- só, bors, víz.
Elkészítés: A zöldségeket készítsd elő, és a sajtot is darabold fel. A kuszkuszt a quinoahoz hasonlóan főzheted meg, csak le kell öntened forró vízzel, és hagyni megdagadni. Ha elkészült, öntsd egy tálba, sózd és borsozd, majd add hozzá a zöldségeket. Forgasd össze, majd óvatosan keverd bele a sajtot is. A végén locsold meg olíva olajjal, és már tálalhatod is. Görögös csirkemellel a legjobb!
Gombás-zöldséges hajdina
Hozzávalók:
- 2 csésze főtt hajdina,
- 2 csésze gomba,
- víz, só, bors,
- 2 evőkanál olíva olaj,
- 1 fej hagyma kockázva,
- 2 gerezd fokhagyma kockázva,
- friss rozmaring és petrezselyem.
Elkészítés: A hajdinát a bulgurhoz hasonlóan főzd meg, kétszeres mennyiségű forró vízben. Egy serpenyőben hevíts olajat, majd ebben pirítsd le a hagymát és a fokhagymát. Tedd rá a gombát, sózd és borsozd, és ha elfőtt a leve, jöhet rá a hajdina is.
Keverd jól össze, add hozzá a zöldfűszereket, és már tálalhatod is!