Nem vagyok híve a növényi húshelyettesítőknek, de egyértelműen van helyük a piacon. Növényi étrendet követve figyelek a teljes értékűségre, amibe csak nagyritkán férnek bele a feldolgozott, esetleg sokszorosan feldolgozott élelmiszerek – márpedig a legtöbb húspótló pontosan ilyen. Szerencsére azonban nem csak szójavirslivel, vagy pácolt tofuval, szejtánnal lehet visszahozni a korábban megszokott ízvilágot: léteznek még alternatívák!
Jackfruit
A jackfruit remek példa arra, hogyan lehet teljes értékű, feldolgozatlan alapanyagból a húshoz megdöbbentően hasonló, növényi fogást készíteni.
A hazánkban egyelőre nem túl ismert, de egyre népszerűbb jackfruit tulajdonképpen egy hatalmas gyümölcs.
Különlegessége abban rejlik, hogy nincs igazán tolakodó, jellegzetes íze, ellenben az állaga meglepően hasonlít a húséra.
Szerintem a legjobb fogás belőle a „vegán pulled pork”, amit aztán szendvicsekbe, burritókba lehet tölteni, de pizzafeltétként és gyros hús helyett is remek választás.
Sok olyan receptet is találsz az interneten, amikben pörkölt készült a jackfruitból, vagy éppen ezzel a gyümölccsel gazdagítják a más, növényi húspótlókat (például a „kolbász ízesítésű”, darált húshoz hasonlító köleshez tesznek jackfruitot, amiből aztán töltött káposztát készítenek).
Pulled pork jackfruitból
Konzerv, vagy alutasakos változatban tudod megvenni a jackfruitot: először is alaposan öblítsd le, majd villával, vagy fakanállal nyomkodd szét a rostos szálakat.
Mivel magának a gyümölcsnek nincs különösebb íze, érdemes előre pácolni és mindig frissen sütni, hiszen több napig is gond nélkül eláll a hűtőben.
Ha szívesen fűszerezel önállóan, akkor bátran engedd szabadjára a fantáziádat, de a gyorspácokat is nyugodtan bevetheted sőt, a barbecue szósz is remek választás ehhez a fogáshoz.
Ezután már csak annyi a dolgod, hogy kevés kókuszzsíron megpirítod, ha pedig még ropogósabbra szeretnéd, akár sütőpapíron is sütheted.
Zöldségfasírtok
A zöldségfasírtok elsőszámú favoritnak számítanak a konyhámban, elsősorban azért, mert nagyon könnyű őket változatos formában elkészíteni.
Mindig az aktuális idényre tudom szabni az ízvilágot és a fasírtot sokoldalúan bevethetem: jól passzolnak a hidegtálakhoz, kerülhetnek szendvicsbe, hamburgerbe, vagy akár főzelékre.
Sőt, csomagolni is szoktam belőlük, ha egész napos programra indulunk, mert magukban is finomak, és köretet bárhol tudok vásárolni hozzájuk, ha a szükség úgy hozza.
Nincs is másra szükség, mint egy jól kombinálható alapreceptre, amiből aztán éppúgy készülhet tápláló falafel, mint alakbarát brokkolis fasírt, vagy izgalmas babfasírt a hamburgeredbe.
Tésztás zöldségfasírt
Mivel én nem fogyasztok tojást, nehezen találtam olyan zöldségfasírtot, ami akkor is egyben maradt, ha nem bő olajban sütöttem, esetleg szerettem volna a serpenyőben megfordítani.
Végül egy olyan megoldást találtam, ami azt is kiküszöbölte, hogy mérnem kelljen a hozzávalókat.
Az arányokat tekintve kb. egy rész főtt zöldséget és egy rész főtt tésztát használok – ezeket fűszerezem hagymával, sóval, borssal, őrölt paprikával.
Az egészet összeturmixolom, és golyókat formázom belőlük.
Ha esetleg levesesebb zöldséget használsz az elkészítés során, akkor szükséged lehet egy kis „kötőanyagra”, én erre a célra quinoa- vagy zabpelyhet szoktam a fasírthoz tenni, ezektől csak még ropogósabbak lesznek.
Ezután már csak azt kell eldöntened, hogy klasszikus fasírtgolyókat csinálsz-e belőlük olajban, vagy serpenyőben megsütöd (például hamburgerhez), vagy diétázol, és ezért inkább sütőpapíron pirítod meg őket.