Nézz a körmödre! – Így ismerd fel, ha baj van a lábkörmöddel

Nézz a körmödre! – Így ismerd fel, ha baj van a lábkörmöddel

Címlap / Életmód / Egészség / Nézz a körmödre! – Így ismerd fel, ha baj van a lábkörmöddel

Hamarosan kezdődik a szandál- és papucsszezon, ezért érdemes a körmödre nézni, és ha problémát észlelsz, azt még idejében kezelni. Cikkünkben megmutatjuk, melyek a leggyakoribb lábköröm-problémák, hogy te is felismerhesd, ha baj van, és idejében szakemberhez fordulhass.

Benőtt köröm

A benőtt körmöt legkönnyebben onnan ismerheted fel, hogy ilyenkor a körmöd széle úgy nő bele a körmöd melletti bőrbe, hogy az be is gyullad, néha akár még gennyesedhet is.

A leggyakrabban a rossz körömvágási technika vagy a túl szoros lábbeli viselése okozza ezt a problémát, amelyet akár házilag vagy egy pedikűrös segítségével is könnyedén orvosolhatsz.

Megvastagodott körmök

A megvastagodott köröm azt jelenti, hogy a lábkörmeiden láthatóan megvastagszik, jobban kidomborodik a körömlemez, és lehet, hogy csak a köröm alsó részén.

Ha csak bizonyos lábujjad körmein jelentkezik a probléma, azt okozhatja rossz cipő viselése, de a több körmön tapasztalható elváltozást gombás fertőzés, A-vitamin hiány vagy akár súlyos esetben még keringési probléma is okozhatja.

Ha hasonlót tapasztalsz, egy pedikűröst mindenképpen érdemes felkeresned, és ha a kezelés nem oldja meg a gondot, akkor egy bőrgyógyászt is.

Gombás fertőzések

Az egyik leggyakoribb körömprobléma a körömgomba, amely hatására a típusától függően a köröm megvastagszik, sárgásan vagy fehéresen elszíneződik, töredezik, alatta pedig törmelékes anyag halmozódik fel.

Ha hasonló problémákkal küzdesz, akkor először is szakember segítségével meg kell határoznod, melyik típusú körömgomba okozza nálad a panaszokat.

Enyhébb esetekben elég, ha ezután helyi ecsetelővel, kenőccsel kezeled a körömgombát, súlyosabb esetben pedig a bőrgyógyász gyógyszert is írhat fel.

Körömhámlás

A lábköröm-hámlás hasonló tünetekkel jár, mint a kéz körmeinek esetében, a szarulemez ebben az esetben is elvékonyodik, és darabok válnak le belőle.

Ez cink- vagy vashiány is okozhatja, de gombás fertőzés is állhat a hátterében, akár a túlzott nedvesség.

Ha hosszú távon fennálló gondról van szó, azt súlyosabb esetben pajzsmirigyproblémák, de akár keringési, légzőszervi zavarok is okozhatják, hiszen ezek hatására nem jut el a megfelelő oxigén a körmökig.

Ha régóta küzdesz a hámló körmökkel, akkor mindenképpen keress fel egy bőrgyógyászt, hogy elkezdhesd a legmegfelelőbb kezelést a panaszok ellen.

Körömleválás

A körömleválás esetén a körömágy szabad széléről leválik a köröm, amelyet a legtöbb esetben mechanikai sérülés – kisebb cipő okozta nyomás, a lábkörmöt ért zúzódás és hasonlók – okozhat, ritkább esetben pedig körömgomba, pikkelysömör, pajzsmirigybetegség vagy ekcéma.

Ha sérülés okozza a leválást, akkor először lehetséges, hogy a körmöd csak belilul, majd napok, hetek múlva esik le.

Ebben az esetben ne ijedj meg, a körmöd hamarosan vissza fog nőni.

Ha betegség miatt válik le a körmöd, azzal viszont mielőbb fordulj orvoshoz, hogy időben kiderüljön, hogyha komolyabb baj áll a hátérben.

Egyéb fertőzések

Nem csak maga a köröm fertőződhet meg bakteriális, gombás fertőzéssel, hanem a körömágy, illetve a köröm melletti bőr is.

Hasonlóan a benövéshez ezt kísérheti pirosság, duzzadás, gyulladás és gennyesedés, de akár a bőr elszíneződése is.

A legkönnyebben az égető érzésről, a fájó körömágyról ismerhető fel, ha fertőzésed van: ebben az esetben nézesd meg pedikűrőssel vagy bőrgyógyásszal a lábkörmödet, nehogy tovább terjedjen a fertőzés.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!