Készíts otthon keletit – a legjobb receptek, nem csak mesterszakácsoknak

Készíts otthon keletit – a legjobb receptek, nem csak mesterszakácsoknak

Címlap / Életmód / Receptek / Készíts otthon keletit – a legjobb receptek, nem csak mesterszakácsoknak

Ha rákívánsz egy jó kis keleti ételre, nem feltétlenül kell a legközelebbi kínai gyorsétterembe menned, hiszen otthon is könnyen elkészíthetsz rengeteg féle ázsiai, közel-keleti fogást. Összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, amelyeket bátran ajánlunk neked még akkor is, ha nem vagy egy kimondott konyhatündér.

Thai sült tészta

Egy igazi házi pad thai-hoz nincs is másra szükséged, csak egy hatalmas wokra, olajra, rizstésztára, szójaszószra, csirkére és zöldségekre.

Az elkészítéshez 40 dkg csirkemellet vékony csíkokra kell szelned, majd megpirítanod a wokban, egy felkarikázott hagymával, néhány kanál szójaszósszal és egy kevés cukorral.

Közben a csomagoláson található leírás szerint készítsd el a rizstésztát, majd tedd félre.

Egy répát szelj fel nagyon vékony csíkokra, és egy darab káposztát szintén, majd add a wokban található többi alapanyaghoz, és néhány negyedekbe vágott gombát szintén.

Ha szereted a bambuszrügyed, érdemes ebből is egy adagot a wokba tenned, majd ha megpuhultak a zöldségek is, a tésztát is tedd az edénybe, és pirítsd meg egy kicsit az egészet, néhány extra kanál szójaszósszal.

Pho leves

Egy finom vietnámi pho leveshez 1 kg marhacsontot és 0,5 kg marhahúst fel kell tenned főni egy fazék vízben, egy félbevágott hagymával, és egy szeletekre vágott gyömbérrel együtt.

Amikor már a hús kezd megpuhulni, egy száraz serpenyőben piríts meg egy adag csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget és borsot, majd add a leveshez egy adag sóval együtt, és főzd még egy órán át az egészet.

A húst ezután vedd ki a levesből, majd tedd félre kihülni: ezt tálalás előtt vékony szeletekre vágva kell majd a levesbe tenned.

Egy adag risztésztát áztass forró vízbe, amíg puha nem lesz, és közben vágj apróra koriandert és újhagymát.

A tálaláshoz egy adag tésztát tegyél a tányér aljába, erre merj az alapléből, szeld bele a marhahúst, szórd meg a zöldfűszerrel, és csepegtess bele citromlevet is.

Nyári tekercs

Szintén vietnami étel a nyári tekercs, amelynek elkészítéséhez egy tálcára 1-2 cm vizet kell töltened, majd ebben áztatnod néhány rizslapot.

Ha már puha a rizslap, a közepére ízlés szerint kell pakolnod a következő hozzávalókból: sült csirkéből, garnélából, rizsből, jégsalátából, tofuból, illetve bármilyen zöldségből, amelyet szeretnél.

Szórj a töltelékre ízlés szerint mentát, citromfüvet és koriandert, majd hajtsd fel a rizslap két oldalát, és alulról kezdve csavard fel a tekercset.

Líbiai csisa

A csisa egy isteni finom líbiai leves, amelyet úgy készíthetsz el, ha 20 dkg kockára vágott csirkemellett apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, 5 dkg lencsével, 1 doboz paradicsompürével, sóval, borssal, pirospaprikával, petrezselyemmel és mentával egy edénybe teszel, folyamatos kevergetés mellett átpirítod az egészet, majd megfőzöd úgy, hogy jól felöntöd vízzel.

5-10 perccel azelőtt, hogy levennéd a tűzről az ételt, tegyél bele 10 kanál búzadarát, majd tálaláskor szórj a tetejére friss petrezselymet és mentát.

Marokkói harira

A harira egy csicseriborsós marokkói leves/főzelék, amelynek elkészítéséhez 50 dkg kockára vágott csirkemellett kell puhára főznöd vízben, apróra vágott zellerrel, paradicsommal, sóval, borssal, hagymával, fahéjjal, gyömbérrel és kurkumával.

A fűszerekkel együtt főzd tovább a levest 15-20 percig, majd adj hozzá lencsét és csicseriborsót.

Főzd addig az ételt, amíg a hús és a zöldséget szinte szétomlanak, és annyira sűrű nem lesz, mint egy főzelék.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!