Induljon a sütögetés! – Csodás kerti tűzhelyek a grillszezonra

Induljon a sütögetés! – Csodás kerti tűzhelyek a grillszezonra

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Induljon a sütögetés! – Csodás kerti tűzhelyek a grillszezonra

Ha te is azok egyike vagy, akik részben azért várják a nyarat, mert az egyet jelent azzal, hogy a nap nagyrészét a kertben töltheted, és akár még az étkezéseket is kiszervezheted az udvarra, akkor bizonyára egy-két esti grillezést, szalonnasütést legalább tartasz a nyáron. Mutatunk néhány gyönyörű, könnyen elkészíthető tűzhelyet, hogy kezdődhessen is a sütögető szezon.

Kővel kirakva

Néhány nagyobb kővel egyszerűen készíthetsz mutatós tűzhelyet a kertbe, ehhez csupán egy kicsit ki kell ásni a tűzhely alapját, főként ha van pázsitod is.

A kövekkel kirakott területre ezután jöhet a szén, vagy a farönkök, és már használatba is veheted.

Tegyél padot, kerti bútort a tűzhely köré, így ott ücsörögve, néhány nyárssal már sütögethetek is.

Kerti kandalló

Leginkább egy lángnyelvre hasonlít ez a kerti kandalló, amit téglából vagy kőből is felépíthetsz.

Először készíts egy alapot kör alakban, majd az oldalától indulva a tűzhely hátuljáig piramis alakban rakd fel a többi követ vagy téglát, amíg ezt a formát nem kapod.

Egy kisebb máglya középre, és már éghet is a tűz a tűzhelyben.

Körpados megoldás

Igazán mutatós lesz a tűzhelyed, ha a képhez hasonlóan készítesz egy kör alakú alapot, amelyet kővel raksz ki úgy, hogy a közepe üres maradjon.

Ezt a területet kicsit fel kell ásnod előtte, a kör közepébe pedig készülhet is a máglya rönkökből.

A lekövezett hely köré akár teljes, akár félkörben készülhet pad, amelyet nem csak ücsörgésre használhatsz, hanem az összehasogatott fát is tárolhatod alatta.

Fémtálból

Ha te is szeretsz tárcsán sütögetni, és nem csak a grillen, akkor érdemes egy olyan tűzhelyet építened, amelynek az alapja egy egyszerű kőből kirakott kör, amelyre egy vastag falú fémedény van felállítva.

Az edény fölé egy fémből készült függesztés segítségével lógathatod fel a tárcsát, és ha ég a tűz, akkor már jöhetnek is rá a hússzeletek és a zöldségek.

Kőtábor

Ahogy a fém, úgy egy betonból öntött tál is csodálatos tűzhely lehet.

Áss egy kisebb alapot, amelyre a tál kerül majd, hogy stabilan álljon, majd építheted is a máglyát a hasogatott fából.

Hasonló ülőkés megoldással te is igazi tábortűz hangulatot alakíthatsz ki a kertben a barát, nyár esti kerti sütögetésekhez.

Újrahasznosítva

Ha az újrahasznosítás, az újrahasznosított projektek szerelmese vagy, akkor a tűzhelyed is készülhet hasonló módon a sütögetéshez.

Egy régi homokozó fakeretéből és egy hordóból készült ez a tűzhely, ahol a hordott bele kell ásnod a földbe, majd feltöltened földdel majdnem a tetejéig.

A homokozó kerete és a hordó közötti területet rakd ki kővel, hogy mutatósabb legyen a tűzhelyed, és már hozhatod is a nyársakat!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!