A munkahelyi kiégés 4 jele, ami arra utal, hogy ideje állást váltanod – Az egészséged érdekében

A munkahelyi kiégés 4 jele, ami arra utal, hogy ideje állást váltanod – Az egészséged érdekében

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A munkahelyi kiégés 4 jele, ami arra utal, hogy ideje állást váltanod – Az egészséged érdekében

Ahogy a magánéletedben, úgy a munkahelyeden is átélsz jobb és rosszabb időszakokat. Van, amikor minden szuperül alakul a melóban, jók a feladatok, és a kollégáiddal is együtt tudsz működni, aztán van olyan is, hogy ezer projekt tornyosul az asztalodon, és nem jutsz egyről a kettőre. Ezzel még nincs semmi baj, azonban ha huzamosabb ideig tart, az már a kiégést is előidézheti. Csakhogy mivel ez nem számít betegségnek, az emberek nem is veszik komolyan, és a figyelmeztető jeleket sem ismerik fel. Most összegyűjtöttük, mik utalnak erre, ha pedig magadra ismertél, úgy tűnik, ideje másik állást keresned!

Mi áll a kiégés hátterében?

Azt gondolnánk, a kiégésről a túlzásba vitt munka tehet: ha egész nap megállás nélkül dolgozol, és még a hétvégéidet is beáldozod erre. Noha ez tényleg nagy szerepet tud játszani benne, nem ez az egyetlen kiváltó ok.

Egy szakértő szerint ugyanis az is kiégéshez vezet, ha nincs megfelelő egyensúly a munkád és az életstílusod között.

Például igazi éjjeli bagoly vagy, aki este aktív igazán, de a munkád megköveteli, hogy már reggel 7-kor ott legyél, ez pedig hosszú távon borzasztóan fárasztóvá válik.

De szintén kiválthatja a kiégést az is, ha értéktelennek tartod a munkád, egyáltalán nem tesz boldoggá, vagy ha a kollégáid nem elég támogatóak veled szemben.

 

A kiégés első jele: minden idegesít a munkahelyeddel kapcsolatban

Korábban lelkesen és vidáman jöttél be dolgozni, ráadásul tele voltál motivációval. És most?

Az utóbbi időben már nyűgként tekintesz minden egyes megbeszélésre, és idegesít még csak a gondolata is annak, hogy csapatban dolgozz együtt másokkal.

Az is zavar, ha nincs munka, és a délután további részét feleslegesen töltöd bent, és az is, ha túl sok feladatot bíznak rád.

Egyszerűen semmi sem tesz boldoggá téged bent, és legszívesebben beteget jelentenél egész hétre, hogy otthon maradhass. Ha ezt olvasva bólogattál, az az első jele annak, hogy kiégtél a munkahelyeden.

 

A kiégés második jele: nem hozod ki magadból a maximumot

Tudod, hogy ennél jobban is tudnád végezni a munkádat, de a minimálisnál egyszerűen nincs kedved több energiát belefektetni abba, amit csinálsz.

Azonban szükséged van a fizetésre, ezért maradsz, és ímmel-ámmal, de megcsinálod őket.

A kiégés egyik jele, ha a teljesítményed lecsökken, és nem csak arról van szó, hogy nincs kedved bemenni, de konkrétan erőd sincs lelkesen csinálni a feladataidat.

Ezt követi rövidesen az, hogy késve érsz be reggelente dolgozni, és mindenféle kifogással megpróbálsz még a munkaidő vége előtt lelépni.

 

A kiégés harmadik jele: folyton csak a munkáddal foglalkozol

A stressznek két fajtáját különböztetjük meg.

A pozitív stressz rövid ideig áll fenn, és ez idő alatt olyan kémiai anyagok szabadulnak fel a testedben, amelyek beindítják az agyi működésedet, és segítenek a jobb teljesítmény elérésében.

A negatív stressz viszont hosszú időn át uralkodik el rajtad, és amellett, hogy kiégéshez vezet, komoly egészségügyi problémákat is okoz.

Ha az utóbbi időben folyamatosan a munkáddal vagy elfoglalva, nem hagysz magadnak pihenésre időt, és még álmodban is dolgozol, az idővel kiégéshez, ezzel együtt pedig depresszióhoz, álmatlansághoz és gyakori megfázásokhoz is vezet.

 

A kiégés negyedik jele: boldogtalanná válsz

A napunk jelentős idejét töltjük a munkahelyünkön, így érthető, hogy az itt szerzett élmények befolyásolják az általános hangulatunkat is.

Ha a munkád boldogtalanná és stresszessé tesz, rövidesen azon kapod magad, hogy a magánéletedben sem klappolnak a dolgok.

Ingerlékennyé és barátságtalanná válsz az irodán kívül is, ami a családodon és a párodon csattan. Ne feledd, egyetlen munka sem ér annyit, hogy tönkre tegye a számodra fontos kapcsolatokat!

Ha a fenti jelek mind igazak rád, kezdj el nézelődni új állás után, és meglátod, az egész életed pozitív irányba fog változni.

 

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!