8 hűsítő leves forró nyári napokra

8 hűsítő leves forró nyári napokra

Címlap / Életmód / Receptek / 8 hűsítő leves forró nyári napokra

Nincs is jobb egy meleg nap után egy hideg, könnyű levest enni, persze csak, ha egészséges és finom. Szerencsére nyáron bőven lehet válogatni a friss zöldségekből és gyümölcsökből, így nem lehet kifogásod az ellen, hogy valamelyik nap kipróbáld az egyik receptünket. Most a kedvenc nyolc nyári leves receptünket hoztuk el neked. Vajon neked melyik lesz a favorit?

Selymes kukoricás gazpacho

Gazpacho kukoricával és babbal? Olyan selymes és izgalmas, hogy garantáltan nem csak egyszer fogod elkészíteni!

Hozzávalók (4 főre): 4 cső főtt kukorica, egy konzerv lecsöpögtetett bab, 1 sárga kaliforniai paprika, fél fej sallotta hagyma, 4-5 fej sárga koktélparadicsom (ha nem kapsz a boltban, akkor lehet piros is), 1,5 dl mandulatej, lime/citromlé, fűszerek

Elkészítés:

Minden hozzávalót vágj fel használható darabokra és tedd bele a turmixgépbe.

Időközben önts a zöldségekhez vizet és egy kis olívaolajat, mert ezzel lazíthatod a leves állagát, sőt egy kicsit hígabbra is készítheted, mint, amilyen végeredményt szeretnél, mert a hűtés során még sűrűsödni fog.

Amikor megvan a kívánt állag, fűszerezd friss petrezselyemmel, cayenne borssal, sóval, lime lével és gyömbérrel.

Ha úgy érzed, hogy kész, akkor tedd néhány órára hűtőbe és fogyaszd hidegen.

Hideg paprikakrém leves

Egy igazán hűsítő, fűszeres és izgalmas fogás, alacsony lángon pirított paprikával és napízű paradicsommal! Próbáld ki te is!

Hozzávalók (4-6 fő részére): 4 db piros kaliforniai paprika, 3 db paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, fűszerek

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd egy tepsibe tegyél sütőpapírt és helyezd rá a felvágott paprikát, a feldarabolt paradicsomot és a hagymákat. Jöhet rá körülbelül két evőkanál olívaolaj és só, majd mehet a sütőbe nagyjából 40 percre. Ha a zöldségek kezdenek barnulni, akkor érdemes kivenni őket.

A tepsi tartalmát kanalazd át egy turmixgépbe vagy egy nagyobb edénybe, amiben botmixerrel össze tudod keverni, majd adj hozzá rozmaringot, cayenne borsot és sót.

Ha összepépesítetted és a fűszereket is jól elkeverted, akkor mehet az egész egy edénybe, amiben hozzáadod a balzsamecetet és annyi vizet, amilyen híg levest szeretnél kapni, majd az egészet lefedve tedd hűtőbe néhány órára.

Mivel a hűtés alatt a leves egy kicsit besűrűsödik, ezért érdemes kicsit több vizet hozzáadni vagy utólag hígítani.

Kapros cukkinileves

Ez a szuper cukkinileves nyáron hűsít, télen pedig melegít attól függően, hogy épp mire vágysz. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók (4 fő részére): 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 közepes cukkini, 1 liter húsleves alaplé, 10 dkg dió, citromlé, fűszerek

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezd rá a kisebb darabokra vágott fokhagymát és hagymát és süsd körülbelül 5 percig. Fontos, hogy a hagyma ne barnuljon meg, különben keserű íze lesz.

Mialatt sül a hagyma, addig vágd fel a cukkinit (a legjobb, ha vékonyabb szeleteket vágsz belőle), majd tedd egy nagyobb edénye, öntsd rá a csirke alaplevet, fűszerezd sóval és borssal és forrald fel.

Ha forr, akkor vedd lejjebb a lángot, fedd le az edényt és hagyd, hogy a cukkini megpuhuljon (körülbelül 10 perc).

Az előzőleg használt tepsibe öntsd bele a diót, majd ezt is süsd körülbelül 5 percig, de figyelj oda, könnyen odakapnak. Ha megsült, akkor add a leveshez a kis darabokra vágott kaprot és a diót, majd botmixerrel pépesítsd az egészet.

Ha úgy érzed, hogy nem elég selymes a leves állaga, akkor egyszer átszűrheted, majd ha szükséges, fűszerezd még sóval, borssal és citromlével. Melegen és hidegen egyaránt szuper fogás – és ha csak a kapor miatt nem kóstolnád meg, akkor nyugodtan hagyd ki, anélkül is tökéletes lesz!

Hideg görögdinnyeleves

Akár egy smoothienak is tökéletes, levesnek pedig ellenállhatatlan.

Egy forró nyári napra nincs is jobb megoldás!

Hozzávalók (4 főre): 2 kg hámozott görögdinnye, 2 db zöldalma, fél fej vöröshagyma, egy kisebb fej zöld kaliforniai paprika, 50 g meghámozott, feldarabolt ananász, almaecet, méz, fűszerek

Elkészítés:

Tedd az összes feldarabolt zöldséget és gyümölcsöt egy turmixgépbe, majd fűszerezd a levest, és ha még úgy érzed, hogy neked túlságosan darabos, turmixolj egy kicsit tovább.

A gazpacho eredetileg nem selymes, lágy és sima, hanem rusztikus, hiszen érezhetőek benne a darabok, de ha te inkább egy könnyebb állagot szeretnél elérni, akkor turmixolás után át is szűrheted a levest.

Utána jöhet egy néhány órás hűtés, és persze az evés.

Hűsítő paradicsomleves

Ebben a levesben nem csak az a jó, hogy nagyon finom, hanem az is, hogy szupergyorsan elkészül és még főznöd sem kell!

Lássuk a receptet!

Hozzávalók (2 főre): 2 nagy paradicsom, 1 piros kaliforniai paprika, fél fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fűszerek

Elkészítés:

Vágd fel nagyobb darabokra a paradicsomot, a paprikát és a hagymát, majd tedd őket turmixgépbe, adj hozzá egy kis olívaolajat, vizet, friss bazsalikomot, sót, borsot, friss oregánót és egy kis chilit és mixelj össze mindent.

Ha az állagát még szeretnéd hígabbra venni, akkor önts hozzá plusz vizet, majd tedd át egy másik edénybe és hűtsd le jól. Tálald friss bazsalikommal és feta sajttal. Isteni!

Avokádós uborkaleves

Érdekes párosítás az uborka és az avokádó, de nekünk elhiheted, elég jó eredmény sül majd ki belőle.

Hozzávalók (4 főre): fél kg uborka, 2 közepes avokádó, lime/citromlé, petrezselyem, só, bors

Elkészítés:

Vágd fel a zöldségeket kisebb darabokra, és mindent tegyél egy turmixgépbe. (Az uborka héját is megtarthatod, de ha egy selymesebb, lágyabb textúrát szeretnél elérni, akkor meg is hámozhatod őket).

Turmixolj, majd önts hozzá kellő mennyiségű vizet, facsarj hozzá egy kis citromlevet, majd sózd és borsozd. Ettől kellőképpen friss és üde lesz, majd ha úgy érzed, hogy működnek az ízek, akkor jöhet néhány óra hűtés. Csak győzd kivárni!

Levendulás sárgadinnyeleves

Ez a sárgadinyeleves egy igazi trópusi ízélmény, lássuk, hogyan készül!

Hozzávalók (2 főre): 1 nagy sárgadinnye (meghámozva, felszeletelve), 2,5 dl kókuszvíz, 2 evőkanál lime/citromlé, levendula, néhány szem áfonya, díszítésnek kókuszreszelék és menta

Elkészítés:

Tegyél minden hozzávalót egy turmixgépbe, majd turmixolj addig, amíg selymes, sima állagot nem kapsz. Ha szeretnéd megtartani a sárgadinnye vidám színét, akkor az áfonyát csak díszítéshez használd.

Tipp: Ha nincs kókuszvized, akkor a recept tökéletesen működik egy kis kókusztej és víz keverékével is. Próbáld ki többféleképpen és jegyezd fel a kedvenc verziódat.

Málnás mangóleves

Nem kifogás, ha nem tudsz főzni, itt ugyanis nem is kell, a dolgod csak annyi, hogy megfelelően kimérd az alapanyagokat, turmixolj és már készen is vagy. Lássuk hogyan készül!

Hozzávalók (2 főre): 1 nagyobb fej mangó, 10-12 szem friss (vagy fagyasztott) málna, 220 g görög joghurt, 2,5 dl mandulatej

Elkészítés:

Hámozd meg és vágd fel a mangót, majd a málnával együtt tedd egy késes turmixgépbe. Ehhez jöhet a joghurt és a mandulatej, és ha nem elég édes az íz, akkor mehet bele egy kis édesítő vagy méz.

Látod, csak ennyi a dolgod, a leves el is készült, már csak ki kell várnod, hogy kihűljön. Jó étvágyat!

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!