Az 1980-as években, amikor a gyorséttermek hirtelen megsokasodtak, Rómában, a Spanyol lépcsőnél egy „lassú” étterem nyitotta meg kapuit. Gondolhatod, hogy a jókedélyű, barátkozós olasz emberek életszemléletének tökéletesen megfelel, ha egészséges ételeiket ráérősen, beszélgetés közben fogyaszthatják el.
Gyors kontra lassú
A slow food étkezés ellentéte a fast foodnak, a gyorsétkezésnek.
Tudjuk, milyen a gyorsétkezés: félkész, mesterséges adalékokkal kiegészített alapanyagokból előállított ételek fogyasztását jelenti.
Aki a gyorsétkezést választja, az hamar túl akar lenni az evésen, például azért, mert nincs elég ideje, vagy mert nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy nyugodt körülményeket teremtsen a táplálkozáshoz.
Ami biztos, az az, hogy ez a táplálkozásmód egészségtelen.
Egészséges ételek, jó ízek
A slow food kifejezés jelentését nem tükrözi világosan a szó szerinti fordítás: „lassú étkezés”.
Ennek a fogalomnak a hátterében inkább a kényelmes, ráérős, élvezettel elköltött étkezés áll, amihez jó minőségű, egészséges ételek adják az alapot.
Gondoljunk a mediterrán népek terített asztalaira, ahogy társaságban körbeülik, és derűsen, beszélgetve élvezik az élet és az ételek örömeit.
A slow food táplálkozás filozófiája a hagyományos módon előllított élelmiszerekre épül.
Az élelmiszereket helyi termelők adják, ezáltal a tömeges állattartás és a géntechnológia egészségkárosító hátrányai nem mennek a minőség rovására.
A slow food mozgalom
Mint már mondtuk, Olaszországból indult el.
Eredetileg a gyorsétkezések ellen indították, hogy az egészségtelen globalizációs étkezési szokásokat helyi élelmiszerek és receptek felelevenítésével helyettesítsék.
Carlo Petrini 1986-ban nyitotta meg éttermét a római Spanyol lépcsőnél, ahol regionális élelmiszerek és tradicionális hangulat szolgáltatásával csalogatta be a vendégeket.
A jó ízek és a tudatos táplálkozás elválaszthatatlan részei a slow food táplálkozásnak.
Előnyei
Az egészséges táplálkozás nemcsak a testnek, hanem a léleknek és a közérzetnek is jót tesz.
Javítja az emésztést, eltelíti a gyomrot, így a szervezet már nem fog üres kalóriákra éhezni.
Az ízek és az étkezés élvezete a legfontosabb.
A fast foodnak is lehet kedvező hatása, ami például a salátáit illeti, de ebben az esetben az időtakarékosság lényegesebb tényező az asztali örömöknél.
Önellátás
A slow food táplálkozás hívei az otthonukhoz tartozó erkélyen vagy kertben maguk is előteremthetik táplálékaikat.
A bio feltételek mellett nevelt sárgarépa, fejessaláta, borsó, burgonya, cukkini, paradicsom stb.
és a fűszernövények még inkább hozzájárulnak a test és a lélek egészségéhez, és persze az a tudat is, hogy magunk gondoztuk őket.Akár az ablakpárkányokon is termeszthetünk zöldségeket, ha van elég hely.
A tudatos, minőségi táplálkozásra való nevelés fontos a gyerekek jelenét és jövőjét illetően is.
Nemcsak azért, hogy megismerjék a gyümölcsöket, a zöldségeket, és azoknak az egészségre gyakorolt hatásait, hanem azért is, hogy megbecsüljék a tiszta ételeket, és azokat válasszák a biológiailag értéktelenek helyett.