„Drágám, mit értesz azalatt, hogy ekrü?” – ezért más a férfiak színlátása, mint a nőké

„Drágám, mit értesz azalatt, hogy ekrü?” – ezért más a férfiak színlátása, mint a nőké

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / „Drágám, mit értesz azalatt, hogy ekrü?” – ezért más a férfiak színlátása, mint a nőké

Frusztrált már valaha, hogy egy százszínű festékpalettáról kiválaszd a megfelelő színt a falfestéshez? Próbáltad már körülírni, hogy pontosan mit értesz azalatt, amikor ekrü árnyalatú stólát kérsz a párodtól névnapodra? Feladtad már a küzdelmet, miközben a fukszia és a mályva árnyalatok differenciáit próbáltad elmagyarázni a geek haverodnak?

Nem vagy ezzel egyedül. Ám vigasztaljon az, hogy a férfiaknak nem csak az árnyalat különbségeket, de már a kevert színeket is nehezebb felismerni. Ez nem egy apró gonoszkodás a nők részéről, hanem optikusok, szemész szakorvosok és pszichológusok véleménye. Ha elvégzel egy egyszerű kísérletet az ismerőseid körében, meglepő eredményre jutsz.

Ha az alapszínekből kiválasztod a sárgát, és rákérdezel a pároktól, hogy milyen színt látnak, a legtöbb férfi egy egyszerű sárgával felel. A nők válaszaiban viszont feltűnik az okker, mustár, gingko, banán, kankalin vagy mézsárga tónus.

A férfiak felismerik a kéket, a pirosat vagy a zöldet, és az olyan másodlagos kevert színeket is, mint a narancssárga vagy a lila. De arról például fogalmuk sincs, hogy melyek a meleg és hideg színek. Nincsenek tisztában azzal sem, hogy vannak földszínű árnyalatok, vagy hogy mit jelentenek a pasztell- vagy fagylaltszínek. A színelméleti szakértők szerint a nőknek nem csak jóval gazdagabb az asszociatív szókincsük az árnyalatok kifejezésére, hanem fiziológiailag a szemük is több tónust észlel és több színtételt különböztet meg.

Neki bordó, neked terrakotta, lazac vagy téglavörös

Az, hogy az agyunk hogyan van „bekötve”, befolyásolja a színérzékelésünket is. A férfi és női agy neurális hálózatának különbözősége generálja a színek észlelését is. Az agyi percepcióval foglalkozó kutatók kísérletek során bizonyították azt, hogy a nők a színek megjelenésének mindhárom dimenzióját képesek megkülönböztetni és árnyalni. Ez a színárnyalat, a telítettség és a fényesség.

„Drágám, a lazac egy hal” – ezért más a férfiak színlátása, mint a nőké

Az elemzések azt igazolták, hogy az agy vizuális területén lévő idegpályák kapcsolódási különbsége miatt érzékelik jobban a színeket a hölgyek. Ez a biológiai eltérés genetikai és evolúciós okokkal magyarázható. A szemgolyó membránjának hátsó részén körülbelül 7 millió kúp formájú cella van, amelyek a színek megkülönböztetéséért felelősek.

A színinformációkat tartalmazó sejtek az X-kromoszómában találhatóak. A férfiaknak egy X és egy Y-kromoszómájuk van, a nőknek kettő X-kromoszómájuk, tehát indokolt az, hogy jobb a készségük a színek analizálására.

Több százezer színt látsz te is

Egy átlagos ember körülbelül egymillió színt képes megkülönböztetni. Természetesen ezekre az árnyalatokra nincsen szavunk, de a szemünk képes különbséget tenni közöttük. A szem látótere a három sztenderd színből – a kékből, zöldből és vörösből – érzékel nagyjából száz különböző színátmenetet. De míg a retina csak egyszerű színingereket fog fel, az agy exponenciálisan kombinálja a változatokat, így fiziológiailag megvan a millió árnyalat. Idegtudósok úgy gondolják, hogy a nők szuper színes látásra képesek, és ez megint csak evolúciós okokra vezethető vissza.

A retina egyik rétegében úgynevezett P- és M-sejtek vannak. Az M-sejtek a mozgásérzékelésért, az objektumok felfedezéséért és a nyomok észleléséért felelősek a vizuális mezőben. Információkat és irányokat mutatnak, és olyan kérdésekre keresik a választ, hogy hol van az a bizonyos tárgy vagy személy, mi történik vele és mit csinál. A férfi retinában az M-sejtek dominálnak. A P-sejtek viszont az agy által adott utasításokból leginkább a következő kérdésre fókuszálnak: „Mi ez?” Így tehát a textúrára, külső jellemzőkre és színekre vonatkozó adatokat gyűjtik össze.

A női retina ezekben a P-sejtekben bővelkedik, ezért fogékonyabbak a nők a színek jellemzésére is.

Tehát legközelebb, amikor áradozol a párodnak arról, hogy milyen gyönyörű halványkorall blézer van a kirakatban, menő lazac árnyalatú béléssel, ne neheztelj rá, amikor rábólint, hogy valóban szép narancssárga a színe annak a kabátnak.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!