Otthon / Szórakozás

Te is gondolkodtál már rajta? Így jön létre ez a 6 természeti jelenség

Te is gondolkodtál már rajta? Így jön létre ez a 6 természeti jelenség

A világ tele van csodákkal, és néha lehetőségünk nyílik arra, hogy ezeknek mi is szemtanúi legyünk, akár csak egy pillanatra is. Egy hullócsillag, esetleg fényes karika a hold körül; valószínűleg te is gondolkodtál már azon, pontosan mi váltja ki ezeket, így most elhoztuk a magyarázatokat!

Halojelenség

A Halojelenség az, amikor felnézel az égboltra, és a Hold vagy a Nap körül egy fehér, fényes karikát fedezel fel. Csodálatos látvány, nem igaz?

Ezt az optikai jelenséget az okozza, hogy körülbelül 8-12 km-re tőlünk a fátyol- és pehelyfelhőkben található jégkristályokat megvilágítja a fénysugár.

Ilyenkor a belső vagy külső lapokon megtörik a fény, amely hatására kialakul a csodálatos karika.

Ez a látvány tarthat mindössze pár másodpercig, vagy akár több órán keresztül is!

 

Tengeri jégcsap

Jégcsapokkal a tél bármelyik szakában találkozhatunk, de gondoltad volna, hogy a víz mélyén is megtalálható ez a jelenség? Ez nagyon ritkán történik meg, így eddig nem sokszor sikerült megörökíteni (mindössze egy-két alkalommal), ám nem lehetetlen.

Ilyenkor az óceán egyes részein a víz sokkal hidegebb és sósabb lesz, mint a környezetében, így rövidesen megjelenik ez a tornádó alakú, tengeri jégcsap! Ha ez eléri a tengerfeneket, konkrétan mindent megfagyaszt, amihez hozzáér.

Így volt már példa arra, hogy pár másodperc alatt több métert is elborított, ezzel megfagyasztva az ott élő tengeri sünöket, csillagokat, és egyéb élőlényeket.

 

Hullócsillag

Nyáron, különösen az augusztusi időszakban megéri kémlelni az égboltot, hiszen rengeteg hullócsillagot láthatunk.

Noha számtalan legenda kapcsolódott már ezekhez, igazából egészen egyszerű magyarázat van a hullócsillagok kialakulására.

Az űrben keringő kövek, porszemek ilyenkor belépnek a földi légkörbe, majd ennek során a nagy sebesség hatására elégnek; ennek fényét látod, amikor egy hullócsillagot nézel az égen.

Méretétől függ, hogy mennyi ideig látod az égen.

Víznyelők

Bizonyos természeti jelenségek nagyon veszélyesek lehetnek; Floridában például egy férfi békésen aludt a hálószobájában, amikor egy víznyelő alakult ki a lakása alatt, és ő is belezuhant.

A víznyelő lényegében egy kisebb bemélyedés, amelyben egykor víz volt, ám nem ritka, hogy a behordott anyag és növényzet feltölti, és nem is vesszük észre, így építkeznek rá.

Amikor viszont esőzések során sok víz jut a talajba és a növényekbe, megesik, hogy ezek beszakadnak; így keletkeznek az úgynevezett víznyelők.

 

Világító tengerek

Nem képszerkesztő program eredménye: tényleg léteznek olyan tengerpartok, ahol éjjel azt láthatod, hogy minden kék fényárban úszik.

Ez a természeti jelenség a fitoplanktonok műve (ezek kis mikroorganizmusok, amelyek a vízben élnek), és ezek a hullámmozgások hatására meglepő fényjátékkal reagálnak.

A Maldív-szigeteknél és Puerto Ricóban egészen gyakori látvány, és nem véletlenül imádják is az emberek. Egyszerűen mesébe illő!

 

Fénypillérek

Megesik, hogy egy hideg téli napon fényes oszlopok tűnnek fel az égen, noha nagyon ritka jelenség.

Ezeket nevezik fénypilléreknek, és tény, hogy elképesztő látványt nyújtanak így sokan szeretnének szemtanúi lenni ennek.

Ilyenkor (a Halojelenséghez hasonlóan) a jégkristályokon verődik vissza a Nap vagy a Hold fénye, amelynek hatására megjelennek a pillérek.

Sajnos Magyarországon nem túl gyakori, hiszen leginkább a sarki és sarkvidéki területeken számoltak be erről a helyiek.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást