Életmód / Receptek / Táplálkozás

Szuper lekvárok a nyár végi termésekből: kezdődjön a befőzés!

A nyár rengeteg ízletes zöldséggel és gyümölccsel kényeztet el bennünket, a legfinomabbak ezek közül pedig éppen augusztusban teremnek. Ha szeretnéd megőrizni őket akár télre is, érdemes befőznöd belőlük. Hoztunk neked most néhány szuper receptet, amelyet érdemes lehet kipróbálnod!

Rozmaringos őszibarack lekvár

Igazi különlegessége lesz a kamrádnak a rozmaringos őszibarack jam, amely tökéletesen megállja a helyét egy szelet vajas kenyéren, de egy különleges, piskótás süteményt is készíthetsz vele.

Hozzávalók:

  • 15 nagyobb őszibarack,
  • 1 evőkanál citrom héj,
  • 8 evőkanál pektin,
  • ½ csésze citromlé,
  • 3-4 ág friss rozmaring,
  • 2 csésze barnacukor,
  • 6 csésze víz.

Elkészítés: A barackokat pucoljuk meg és kockázzuk fel, majd tegyük egy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot és egy csésze vizet, majd tegyük fel főni a tűzhelyre. Tegyük bele a citromhéjat és a citromlevet, majd főzzük forrásig, ekkor pedig adjuk hozzá a maradék vizet. Ha a barack tejesen szétfőtt, adjuk hozzá a pektint is, és ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről. Töltsük a lekvárt még melegen csírátlanított üvegekbe, majd tegyük őket szárazdunsztba nagyjából 1-1,5 napig.

 

Lime-os-gyömbéres cukkini jam

Bizony a cukkinit sem csak a rakott ételekbe tehetjük, vagy kizárólag grillezett köretként fogyaszthatjuk a húsok mellé: ez a zöldség ennél jóval sokoldalúbb! Azt sokan tudják, hogy süteményt készíthetnek belőle, de kevesebben, hogy még ízletes jam-et is!

Olvastad már?  Az áfonya csodálatos hatásai: nem csak az anyagcserét serkenti, de még fiatalít is!

Hozzávalók:

  • 7 csésze reszelt cukkini,
  • 2 csésze víz,
  • 4 lime reszelt héja,
  • kb. 5 cm gyömbér reszelve,
  • ½ limelé,
  • 8 evőkanál pektin,
  • 4 csésze cukor.

Elkészítés: Egy fazékban tedd fel főni a cukkinit a gyömbérrel, a lime héjával és levével és a pektinnel a 2 csésze vízben. Forrás után főzd így 10 percig, majd add hozzá a cukrot is. Főzd addig, amíg rottyan egyet, majd vedd le a tűzről. Hagyd egy rövid ideig hűlni, de még melegen öntsd csírátlan üvegekbe, és tedd 1-1,5 napra szárazdunsztba a jameket.

 

Kardamomos szilvalekvár

Nem a nyári ízeket idézi vissza ez a lekvár, helyette télen kiváló lehet az ünnepi hangulat megteremtéséhez, a karácsonyi sültek vagy sütemények mellé tálalva.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg szilva,
  • 4 csésze cukor,
  • 1 evőkanál őrölt kardamom,
  • 2 evőkanál citromlé,
  • 4 evőkanál pektin,
  • 2 csésze víz.

Elkészítés: Tedd fel a szilvát főni egy lábasba a 2 csésze vízzel, majd amikor felforrt, add hozzá a kardamomot, a citromlevet és a pektint. Főzd addig, amíg ismét rottyan egyet, majd add hozzá a cukrot, és addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Ha még különlegesebb lekvárt szeretnél, tehetsz bele fahéjat is. Hűtsd egy kicsit a lekvárt, majd öntsd csírátlanított üvegekbe, és tedd száraz dunsztba.

Olvastad már?  5 különlegesen finom lekvár, amit idén nyáron el kell tenned

 

Sós-vaníliás sárgadinnye jam

Egy igazán különleges jamet készíthetsz az isteni sárgadinnye felhasználásával, amelyet főként sütemények ízesítésére érdemes majd használnod.

Hozzávalók:

  • 2 nagy sárgadinnye felkockázva,
  • ¼ csésze só,
  • 4 csésze cukor,
  • ¾ csésze citromlé,
  • 1 vanília rúd kikapart közepe.

Elkészítés: Tedd a sárgadinnyét egy fazékba a sóval, majd lefedve hagyd állni legalább 2 órát. Ezután öntsd fel vízzel, majd tedd fel főni. Ha már megpuhult a dinnye, botmixerrel pürésítsd le, majd add hozzá a cukrot, a citromlevet és a vaníliát, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Töltsd csírátlanított üvegekbe a lekvárokat, majd a szokott módon tedd szárazdunsztba.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást