Egészség / Életmód

Rossz testtartás? Nem csak hátfájást okoz, ilyen egészségügyi következményei lehetnek!

Rossz testtartás? Nem csak hátfájást okoz, ilyen egészségügyi következményei lehetnek!

Hogy fáj tőle a hátad, az evidens – de a rossz testtartás ennél is súlyosabb problémákat is okozhat. Gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol a helytelen tartás ne okozhatna valamiféle zavart. Az alábbi következmények segíthetnek motivációt találni, hogy végre nekiállj annak a gerinctornának!

Levertség, depresszió

A klinikai depresszió kialakulásának oka nyilván nem egy egyszerű rossz tartás, és kezelni sem lehet pusztán annyival, hogy kihúzod magadat.

A depresszió kezeléséhez minden esetben orvosi segítséget kell kérni, ugyanakkor ahogyan emellett bizonyos életmódbeli tényezők – például az étrend vagy a testmozgás – segíthetnek a gyógyulásban vagy éppen ronthatják az állapotot, az Aucklandi Egyetem kutatói szerint a testtartás is ilyen hatással bír.

Az ő vizsgálatuk azt igazolta, hogy az egyenes háttal ülők sikeresebbek és magabiztosabbak, mint a görnyedten dolgozók, a depresszióval küzdő vizsgálati alanyok közül pedig jobban szerepeltek stresszhelyzetben azok, akiknek előtte egy gyógytornász segített kiegyenesedni.

Migrén

A rossz testtartás nem csak az izmokat, inakat terheli meg, az elcsúszó csigolyák és az elgémberedő izmok mellett a véráramlás sem biztosított.

Az izmok állandó feszülése, illetve a rossz keringés pedig gyakori fejfájáshoz, akár migrénhez is vezethetnek – ezért van, hogy sokak fejfájását például a nyak vagy a vállak masszírozása enyhíti, hiszen ennek hatására javul a vérkeringés.

Ha érzed, hogy kezd fájni a fejed, ügyelj rá, hogy a gerincedet egyenesen, a vállaidat pedig lazán leengedve tartsd, mert a fájdalom hatására valószínűleg önkéntelenül is elkezded még inkább felvenni a már beidegződött, rossz pozíciót.

Szívpanaszok

A rossz keringés következménye nem csak a fejfájás lehet.

Alapvetően a mellkasban és a hasüregben kényelmesen van hely minden szervünknek, de ha rossz a tartásod, összegörnyedsz, akkor ezeket a szerveket is összenyomod, egymásnak préseled, így állandó nyomás alatt lesznek és a vér is rosszabbul kering bennük.

Ez akár komolyan befolyásolhatja a létfontosságú szervek működését, a tüdő, a szív és a gyomor is károsodhat, az összepréselt rekeszizmok alatt pedig akár a szívritmuszavar is kialakulhat.

Fogszuvasodás

Egészen megdöbbentő, de hosszú távon a helytelen testtartás akár még a fogak romlásához is hozzájárulhat: ha a gerinced az egyik oldalra dől, idővel az egész tested kompenzálni kezd, és te talán észre sem veszed, de az egyik oldaladat mindig sokkal jobban terheled majd, például sokkal hajlamosabb lehetsz arra, hogy csak az egyik vagy csak a másik oldalon rágj.

Ez pedig az évek során a fogak aránytalan kopásához, a rágóizmok egyenlőtlen terheléséhez, ínygyulladáshoz, ízületi gyulladáshoz, fogszuvasodáshoz is vezethet.

Gyomorégés

Volt már szó a belső szervek összenyomódásáról a helytelen testtartás következtében – ennek következménye az is, hogy a gyomor tartalma „felnyomódik”, a gyomorzáró izom pedig idővel az állandó nyomás hatására elgyengül, így nem lesz képes meggátolni a gyomorsav visszaáramlását, kialakul a reflux, a gyomorégés.

A kellemetlen tünet és a hasfájás ráadásul megint csak olyasmi, aminek hatására önkéntelenül összehúzod magadat, így könnyen lehet, hogy tovább fokozod a már meglévő bajt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást