Utazás / Otthon

Rejtett kincsek Európában – Csodás helyek a kontinensen, ahova egyszer el kell jutnod

A tavasz a városlátogatások szezonja, nincs is annál jobb, mint egy hosszabb hétvégét eltölteni valamelyik hangulatos európai kisvárosban. Kávét szürcsölgetni egy kávézóban, helyi borokat kóstolgatni és sétálgatni a tengerparton… Ugye milyen jól hangzik? Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 pazar helyet a kontinensről, ahol bátran eltölthetsz pár napot és még nagy tömeggel sem kell számolnod!

Piran, Szlovénia

Érdekes módon, ha tengerpartra vágynak az autóval rendelkező magyar családok, akkor többnyire Horvátország felé veszik az irányt, pedig a szlovén tengerpart sincs messzebb.

Nyugati szomszédaink egy 47 kilométer hosszú partszakasszal rendelkeznek, ami nem túl sok, de mégis pont elég ahhoz, hogy egy kicsit irigykedjünk rájuk.

Az Isztriai-félsziget nyugati részén húzódó Pirant autóval nagyjából 5-6 óra alatt elérhetjük.

A kisváros egyszerűen mesés: az utakat ciprusfák szegélyezik, az óvárost olaszos hangulatú sikátorok hálózzák be, a kikötő pedig a ringatózó hajókkal lenyűgöző!

Eguisheim, Elzász, Franciaország

Franciaország legszebb falujának választották, mégis méltatlanul kevés szó esik Eguisheimről. A csodás települést szűk utcácskák és tipikus elzászi stílusban épült, fagerendás lakóházak alkotják.

Érdemes erre járni tavasszal, amikor mindent csupa színes virág borít, de természetesen az év bármely szakában eljöhetünk ide, hogy részesei legyünk ennek a csodának.

Olvastad már?  5 mesebeli hely, ami télen még gyönyörűbb, mint az év többi szakában

Jól kiépített kerékpárutak várnak mindenkit, és nem szabad kihagyni a kiváló helyi borokat sem.

Az elzászi falvakat egy 170 kilométer hosszú úgynevezett „borút” köti össze. Autózás közben nem csak nézelődni érdemes (a táj csodaszép!), hanem megállni néha és egy egynapos pihenőt tartani kezünkben egy pohár finom nedűvel.

Sveti Stefan, Montenegró

Montenegrót leginkább az utóbbi években kezdték el felfedezni a turisták. Egy igazán mesés ország, amit még azelőtt érdemes bejárni, mielőtt teljesen elözönlik a nyaralni vágyók.

A tengerpart egyik legszebb része Sveti Stefan, amelynek fotójával gyakran találkozhatunk az országba csábító prospektusok lapjain is.

Érdekessége, hogy tartozik hozzá egy félsziget, amelyet csak egy földnyelv köt össze a szárazfölddel.

Ha a félszigeten szeretnénk szállást találni, számolnunk kell azzal, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de találunk olcsóbb hoteleket a szárazföldön is, amelyeknek a szobái nem kevésbé szép kilátást nyújtanak.

Lugano, Svájc

Svájcban, az olasz határ közelében húzódik a mesebeli Lugano. Szerencsére könnyen eljuthatunk ide, talán egy egyik legegyszerűebb megoldás, ha elrepülünk Milanóba, onnan pedig busszal utazunk tovább észak felé.

Olvastad már?  Montenegróban jártam: 5 ok, amiért érdemes neked is idelátogatnod

Ha odaértünk, érdemes a városban felülni a siklóra, ami felvisz arra a hegyre, ahonnan festői kilátás nyílik a környező hegyekre és a tóra.

Sétálgathatunk továbbá az olasz stílusú házak, paloták között, a kikötőben és a pálmafákkal tarkított tóparton is, el lehet itt tölteni akár egy hosszabb romantikus hétvégét is.

Trieszt, Olaszország

Ha azt gondolnánk, Trieszt csak egy egyszerű iparváros, akkor tévedünk! Érdemes közelebbről is megnézni ezt a Budapesttől 562 kilométerre fekvő olasz települést.

A tengerpartot mesés sziklák övezik, itt találjuk a festői Miramare kastélyt is, amely egykor a Habsburg család számára épült.

Tartozik hozzá egy fantasztikus park is, amelyet trópusi növények díszítenek. Érdemes beülni valamelyik tengerparti bárba egy finom kávéra és elidőzni a történelmi belvárosban.