Egészség / Életmód

Rádtört a tavaszi fáradtság? Így hozd helyre magad!

Rádtört a tavaszi fáradtság? Így hozd helyre magad!

A tavaszi fáradtság sokak által ismert érzés, amely az óraátállítással együtt akár hetekre is megbolygathatja az embert. Ha te is úgy érzed, hogy nem tudsz azon az energiaszinten pörögni, amire szükséged lenne, akkor ideje bevetned néhány trükköt! Hogy ne csak a természet ébredezzen, hanem te is, próbáld ki az alábbi ötleteinket!

Kezdd a stresszoldással!

Egyáltalán nem furcsa, ha tavasszal nyűgösebb vagy az átlagosnál – ilyenkor általában azt érzi az ember, hogy tevékenykednie kell, a munkában, otthon, vagy akár új hobbiba vágni, az évszak ezt hozza magával. Viszont amellett, hogy nagyon motivált vagy, sokszor a stressz-szinted is megugrik, hiszen elkezded magadat idegesíteni a feladatokkal, határidőkkel.

A legjobb megoldás, ha úgy fogsz bele a dolgokba, hogy felállítasz hozzá egy tervet, és nem ugyanazt a végdátumot húzod meg mindennek. Azt elkerülendő, hogy túlhajtsd magad, pedig tarts szüneteket munka közben és a hétköznapokban is.

Ne felejtsd el, hogy a kikapcsolódás nem a lustálkodással jelent egyet, hanem a feltöltődéssel, hogy végig bírj teljesíteni és ne fulladj ki a közepén.

Csak pozitívan

A tavaszi fáradtság részben abból fakad, hogy a korábbi, napfényhiányos időszakban lehangolódott az ember, és nagyon borulátóvá válik.

Ahhoz, hogy megszabadulj a fáradtságtól, újra fel kell venned a rózsaszín szemüveget, és átállítani magadat az optimista látásmódra.

Ha ehhez az kell, hogy belassítasz picit és szemléled a természetet, a világot, és egy kicsit magaddal töltesz időt, tedd azt, de ha éppen a nyüzsgés dob fel, akkor szervezz magadnak gyakrabban programokat.

Ezekkel a fásultságodat akár néhány nap alatt is elűzheted!

Több oxigént!

Lehet, hogy nem tűnik nagy dolognak, de a frissesség egyik titka, hogy mindig legyen megfelelő mennyiségű – és minőségű – oxigéned.

Lehet, hogy már te is megfigyelted, hogy egy állott levegőjű szobában sokkal gyorsabban elfáradsz, ami tavasszal sokkal inkább igaz.

A munkában is szellőztess rendszeresen, és egy-két óránként tarts egy 5-10 perces szünetet is, amikor kimész a friss levegőre.

Meg fogsz lepődni, mennyire hatékony ez a trükk, szinte a délutáni kávénál is jobban felpörget!

Kapcsolj egészséges fokozatba!

Tavasszal a szervezetünk nagyon igényli, hogy megszabaduljunk a méreganyagoktól, hiszen az ezt megelőző időszak a raktározásról szólt, amely során felhalmozódik néhány kevésbé hasznos anyag is a szervezetben. Ha érzed magadon, hogy könnyebb ételeket igényelnél, akkor hallgass a szervezetedre, és ne terheld nehéz fogásokkal.

Végre elkezdődik az igazi zöldségszezon, ezért érdemes minél többet fogyasztanod ezekből a szuperételekből is. A rostdús táplálkozás azért is hasznos, mert az, hogy milyen állapotban vannak a beleid, hatással van arra, hogy milyen a hangulatod. Ha könnyebben megy az emésztés, akkor a letargiának is egyszerűbben búcsút inthetsz. A kávé mellett, vagy akár egy-egy kávé helyett érdemes kipróbálnod a teázást: a zöld tea még abban is segít, hogy felpörgesse az anyagcseréd, míg a gyógynövények a méregtelenítésben lesznek jó barátaid.

Mozogj!

Elcsépelt tanácsnak tűnhet, hogy legyél kicsit aktívabb, de hidd el, ez is egy alapvető igénye a szervezetnek ahhoz, hogy frissebb lehess.

A mozgással még több oxigént tud a véred a sejtjeidhez szállítani, nem beszélve arról, hogy fokozza az endorfintermelést is.

Nem kell hatalmas dologra gondolnod, ha eddig nem űztél semmilyen sportot, már napi fél-egy óra séta is csodákra képes! Ha a tömegközlekedés helyett a munkából hazafele legalább egy szakaszon megpróbálsz gyalogolni, már azzal többet tettél magadért!

Aludj egy jót!

…vagy kettőt, vagy hármat… De akár az összes tavaszi hétvégéden tölthetsz egy napot a királyi lustálkodással.

Ahhoz, hogy kipihent legyél, tényleg szükséged van a minőségi alvásra.

Ha az a fajta vagy, akinek ez a hétköznapokon nem jön össze, akkor cserébe hétvégén tényleg próbálj így töltekezni.

A legjobb azonban az lenne, ha megpróbálnád estére stresszmentesíteni magad, hogy utána könnyebben elaludj, és legalább 7 órát tudj pihenni minden éjszaka.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást