Haj / Stílus

Porszívóval hajat szárítani? Divattörténeti érdekességek

Porszívóval hajat szárítani? Divattörténeti érdekességek

Retikül, tűsarkú cipő, melltartó. Bár szinte minden nap viseljük vagy használjuk őket, mégsem tudjuk pontosan hogyan „került” hozzánk, kinek köszönhetjük. Tudod, miért épp a rózsaszín a lányos szín? Ugye, hogy nem. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár érdekességet, meglásd, ezentúl más szemmel nézel a hajszárítóra is.

Hajszárítás porszívóval?

Ha megkérdezünk egy kisgyermeket, mi a különbség fiú és lány között szinte biztos, hogy köztük lesz az, hogy a fiúknak rövid a lányoknak hosszú hajuk van ( még ha ez nem is mindig van így). A hosszú haj kétség nélkül a nőiesség, szexualitás szimbóluma lett. Már a Biblia is azt mondja, hogy ha az asszony hosszú hajat visel, ékessége az. Mi több, még a párválasztásban is szerepe van dús hajkoronánknak, ugyanis a feromonok annál nagyobb felületen érvényesülnek, minél hosszabbak a tincsek.

Ha nem is tudatosan, de lehet ezek miatt babrálnak annyit fürtjeikkel a nők szerte a világon. Akinek göndör van, egyenesíti, akinek egyenes göndöríti. Tudta ezt az az Alexandre F. Godefoy nevű úriember is, aki 1890-ben megalkotta az első elektromos hajszárítót.

Előtte ugyanis a leleményes hölgyek egy porszívóra erősített tömlővel szárították hajkoronájukat. De ha már az első hajszárítónál járunk, ki gondolta volna, hogy indiaiak már az 1500-as években használtak gyümölcsrostból és különböző gyógynövényekből készített sampont?

Férfias megjelenés: a magas sarkú cipő

Meglepő, hogy a nőiesség egyik alappillérét, a magas sarkú cipőt tulajdonképpen a férfiaknak köszönhetjük. Eredetileg nem gyalogláshoz vagy táncoláshoz tervezték, hanem perzsa férfiak hordták lovagláshoz, hogy ne csúszkáljon ki a lábuk a kengyelből és biztosabban tudják tartani magukat a nyeregben.

Ez olyannyira megtetszett a nyugati arisztokráciának, hogy gondolták ettől hátha ők is férfiasabbak lesznek. Így még magasabb cipőkön kezdtek járni, ami persze hihetetlen kényelmetlen volt, de ez nem érdekelte őket, mivel egész nap semmi dolguk nem volt.

A legnagyobb cipőgyűjtő XIV. Lajos francia király volt, aki 163 cm-es magasságát próbálta ezzel ellensúlyozni.

De miért is kezdtek el a nők magas sarkú cipőt hordani? Itt jön a csavar: épp azért, hogy férfiasabb legyen a megjelenésük. 1630-as években a nők levágatták a hajukat, férfias kalapokat kezdtek hordani, és így lassan de biztosan átvették a magas sarkú viselésének „jogait”.

2 zsebkendő+szalag=melltartó

Hosszú-hosszú kínlódás előzte meg a melltartó felfedezést, ugyanis előtte a hölgyek szoros fűzőket, kombinét, viseltek. Ám 1913-ban egy szép napon, jött egy Mary Pheps nevű hölgy Londonból, aki sehogy sem tudta felvenni estélyi ruháját. Így jött az ötlet, hogy összeköt két zsebkendőt egy szalaggal.

Ekkor még nem gondolta, hogy örök nyomot hagy a női viseletek történetében, viszont egy évvel később, amikor rájött milyen kényelmes és praktikus megoldást talált fel szabadalmaztatta ötletét, amelyet a Warner Brothers meg is vásárolt, majd 1935-ben bevezette a merevített kosaras melltartót és bemutatta a máig használt A, B, C, D jelöléseket.

Többet ésszel! A smink

Azt, hogy a nők hajmeresztő dolgokra képesek a szépségért, régen tudjuk. Nem volt ez másként az ókori Rómában sem. A hölgyek már ott is elszántan kenegették magukat ólomtartalmú púderrel és szén alapú szemfestékkel.

Sőt, a reneszánsz idején is igaz volt az a mondás, hogy a szépségért szenvedni kell, ugyanis a hölgyek képesek voltak arzén alapú púdert használni, ami belélegezve halálos is lehet.

A „szebbik nem”, őrült kísérletezésbe kezdett. Aztán, hogy ne kenjen mindenféle ismeretlen kencét magára, 1920-ban megkezdődött a szépítőszerek tömeggyártása, és 10 évvel később a Max Factor már piacra is dobta az első bőrbarát alapozót, ami már tényleg nem bántotta a bőrt.

És innentől kezdve aztán már nem volt és azóta sincs megállás. Viszont egy 1991-es tanulmány szerint csak van valami értelme a jó sminknek, mert az olyan női politikusok, akiket profi sminkes segített, 30 százalékkal sikeresebbek voltak a választásokon.

Kezünkben a zsebünk: a retikül

Egy tanulmány szerint nekünk, nőknek átlagban hét kézitáskánk van és életünkből 76 napot töltünk azzal, hogy keresgélünk valamit a táskánkban. Ez még hihető is, főleg az utóbbi, de azt nem mindenki tudja, hogy mióta hordjuk magunknál ezt a kis szütyőt.

Már a középkorban is a gazdag nemesek pici bőrzacskóban kezdték tárolni aprópénzüket, majd ezeket a férfiak nadrágjába varrták, a nők pedig a derekuk köré kötötték. Egy régi újságcikk meg is jegyezte, hogy mennyire „ridiculous” azaz nevetséges, hogy míg a férfiak a kezüket a zsebükben tartják, addig a nők a zsebüket a kezükben.

A mai értelemben vett retikül csak az 1860-as években jelent meg, amikor Eugénia császárné bemutatta az első szövetből készült kosztümöt, amihez bőrtáska is járt. Ennek akkora sikere lett, hogy többé már nem lehetett kivenni a hölgyek kezéből.

Mini autóból, miniszoknya

Míg a szoknyát kultúrától függően a férfiak is hordják, addig miniszoknyát (jobb esetben) csak hölgyeken látunk.

Pontosan nem tudni, hogy kinek is köszönhetjük ezt a ruhadarabot. Az egyik elképzelés szerint egy bizonyos Mary Quant, brit divattervező hozta divatba hatvanas évek elején, sőt még a miniszoknya kifejezést is ő találta ki kedvenc autója, a Mini alapján.

Egy másik elképzelés szerint viszont francia kollégája, André Courrčges fejéből egy kicsit hamarabb pattant ki az ötlet, viszont nem aratott elég nagy sikert, így a babérokat mégis Quant aratta le.

Kék a lányos szín?

A lányos szín egyértelműen a rózsaszín, de nem volt ez mindig így. A Kisasszonyok című 1869-es könyv egy részében Amy kék szalagot köt egy fiúra, és rózsaszínt egy lányra. Ezt szokták emlegetni a pink és a nők összefonódásának fontos momentumaként, de valójában ekkor még nem így volt.

Sőt, egy 1918-as katalógus a kék színt ajánlotta lánygyerekeknek, mondván, hogy az kecsesebb.

Csak a második világháború után vált a nők színévé, ugyanis Dwight D. Einsenhower Firt Lady-je imádta a pinket. Férje beiktatásakor is egy nagy strasszos, rózsaszín ruhát viselt, sőt a Fehér Házat is ilyen színű bútorokkal díszítette. Akkora hatása volt, hogy háziasszonyok milliói cserélték le ruhatárukat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást