Dekor / Otthon

Olvasókuckók, ahonnan jövő tavaszig nem akarsz majd előbújni

Olvasókuckók, ahonnan jövő tavaszig nem akarsz majd előbújni

Az olvasás valójában elménk simogatása képekkel, gondolatokkal. A böngészésbe belemerülő figyelem szüli a legcsodálatosabb látvány saját belső színeinkből. Meghitt tevékenység, amit szeretünk magányosan, intim környezetben végezni. Időigényes, más világokba repít, ahol még nem jártunk, de a könyvek révén eljuthatunk.

Az elmélyült olvasás-élményhez – ami sokszor nem folyamatos olvasást jelent, hanem meg-megállva elmélázást is – megfelelő környezet kell. Egy sarok, egy félreeső zug, mely védelmet nyújt a zavaró, betolakodó ingerekkel szemben. Mutatunk néhány igazi kincset: olyan olvasókuckókat, ahová elbújhatunk egy könyvvel és talán sokáig nem is akarunk majd előjönni.

Akár egy bölcső

A kert őszi hangulata belopakodik a hatalmas ablakon, de nem zavar meg miközben ebben a bélelt fotelben belefeledkezünk Garcia Marquez világába.

Nem, nem leszünk magányosak tőle, főként nem száz évig, de a mulandóság melankóliáját visszatükrözi a sárga faleveleken megtörő fény és az avar susogása.

A fejünk fölötti lámpa meleg fénye és a tea, mait olvasás közben kortyolgatunk, tökéletes kiegészítője lesz a képnek.

 

Fehér pamlagon

Ezt Freud is megirigyelhetné. A fehérség és a fény, amelyet visszaver, igazán alkalmas gondolataink rendbetételére.

Ebben a sarokban valami Kundera- vagy Hrabal-félét olvasnék, de a pszichológia szerelmeseinek Jalom könyveit ajánlom. Az elmélyülés során érzelmi csatornáinkat megnyitjuk az érkező ingerek számára.

Kockázatos vállalkozás, de aki ilyen tiszta teret választ az olvasáshoz, annak nincs mitől tartania.

 

Elheveredni az ablak előtt

A folyosói ablakon dől be a fény. Eléteszünk egy heverőt, föléje egy könyvespolccal és príma olvasókuckónk lesz.

A legtöbb helyen az emeleti folyosót nem tudják jól kihasználni, csak átrohannak rajta, miközben elvonulásra tökéletesen alkalmas tereket képezhetünk ki itt is.

Mit olvasnánk szívesen egy ilyen nyitott, fényes térben? Én skandináv krimit, de Márai is jöhet: mindenkinek saját hangulatához kell könyvet választania.

 

Tökéletes zug a tetőtérben

Vaskos történelmi regények, drámák és életrajzok – talán ezek illenek leginkább a tetőtéri zug hangulatához. Hosszú időre ideköt a hely és lebilincsel el elgondolkodtató olvasmány.

Ne bánjuk, ha kicsit belealszunk! Készítsünk oda egy bögre finom teát és némi dán kekszet és bízzuk magunkat az élményre! Nem fogunk csalódni.

 

Matracok és párnák

Az olvasókuckót nem kell túlagyalni. Tegyünk le két matracot egy sarokba, pakoljuk meg párnákkal és heveredjünk el egy lektűrrel.

Kicsit hippi feeling, de így van jól. Tipikus egyetemista- vagy legénylakás-zug.

Bukowski például tökéletesen beleillik a képbe, de irodalmibb vizeken Haruki-féléket is élvezettel fogyaszthatunk ebben a retro szegletben.

 

Meleg, puha – csak el ne aludjunk olvasás közben!

Aki most azt kérdezi, mitől olvasósarok ez, annak igaza van. Elsőre pikánsabb tevékenységeket képzelünk ide.

A bundatakaró, a párnakoszorú és a tömény barnaság, amit a több irányból beömlő fény ellensúlyoz, különleges hangulatot áraszt.

Ez a hely az intim rituálékra is alkalmas, tehát válasszunk egy jó könyvet, heveredjünk el párunkkal és olvassunk fel hangosan egy-egy részt.

Nem kell mindjárt a Lolitára gondolni, de akár.

 

Egyszemélyes menedék a kandalló mellett

Meleg, otthonos és tökéletesen egyszemélyes. Itt igazán begyakorolhatjuk az elvonulás művészetét. A könyv legyen izgalmas, mély – akár egy testes vörösbor –, például egy orosz regény.

A hely szelleme a maradandó értékek élvezetére ösztönöz.

Bár manapság ritkább a bőrkötésű kiadás, a szöveg lehet veretes, a történet szólhat nemes cselekedetekről, mi pedig belefeledkezhetünk régi korok elfeledett virtusaiba.

 

Könyvtári kényelem

Mennyi könyv! Mégis melyiket vegyem le ebben a színes kuckóban?

Egyirányú utcaként szolgál a hely: aki ide betér, az olvasni fog. Például kultúrtörténeti érdekességeket, de verset is.

Tömör, tiszta műfaj a vers, aminek a feldolgozásához a letisztult tér hangulata valódi segítség. A gyerekek is imádni fogják ezt a kuckót, ahol egyszerre lehetünk a kertben és a könyvtárban.

 

A gondolkodó-szék varázsa

Az egész lakást szemmel tarthatjuk ebből a gondolkodó-székből. Tegyünk fel zenét! Olyant, ami a könyvhöz illik.

Ha Ishiguro-t olvasunk, jöhet egy Chopin, ha az új Camus-fordítást, bevállalhatjuk Jarrettet is, egy Gárdonyinál viszont jobban járunk Chet Baker-rel.

A zene csak akkor erősíti a belső hangokat, ha a választott könyv hangulatához illik és ez tőlünk függ.

 

Akár egy középkori szekrény-ágy

Antik, ugyanakkor játékos és kicsit erotikus is. Bebújni és elbújni egyedül és kettesben is lehet.

A műfaj lehet egészen könnyű, de itt még a tőlünk nagyon távolálló szövegek is megszólíthatnak. Füst Milán nem könnyű olvasmány, nem is derűs, a hely lehet, hogy emészthetővé teszi.

Ez csakis akkor derül ki, ha kipróbáljuk. Ha nem megy, vegyünk le a polcról egy Rejtőt és olvassuk újra! Abban nem csalódhatunk.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást