Életmód / Család

Mikor, mennyit? Avagy így posztolj a gyerekedről

A közösség oldalak teljesen behálózták életünket, így időnként óhatatlanul felmerül a posztolások milyenségének és mennyiségének a témaköre. Nem kisebb ügyről beszélünk ma, mint a gyerekekről készült fotók és a közösségi oldalak kapcsolata. Te hogyan posztolsz a család legkisebb tagjairól?

A gyerek sosem lehet eszköz

Sok szülő már azzal elrontja az egész posztolgatást, hogy eszközként tekint a gyermekére – na persze nem tudatosan. Mindenkiben él egy kép magáról: hogy milyen anya, nő, feleség. Ennek közvetítésére tökéletes alternatívákat kínálnak a közösségi oldalak.

Elegendő csak arra gondolni, egy-egy kép Instagramon, vagy Facebookon mit közöl róluk, vagy milyen érzéseket vált ki ismerőseinkből. A gyermekről feltett fotók egyik elsődleges problematikája tehát az, ha a kicsiket használjuk fel arra, hogy ezeket a vélt, vagy valós tulajdonságokat közvetítsék.

Megmutassuk általuk, hogy milyen szuper anyák vagyunk (pl. egy fotó arról, hogy a gyereknek totálisan felszerelt, méregdrága gyerekszobája van), mennyire dögösen nézünk ki még szülés után is (pl. egy tükörben pózoló nő, akinek a lábát átöleli a gyereke).

Mi a helyes hozzáállás?

Eszközként nem lehet tekinteni a gyerekre, ez rendben van. De akkor hogyan tehetünk fel képet róla? Mindenképpen kerüld az intim helyzeteket – erre nem kíváncsiak az ismerőseid sem, és a gyermekedet is érthető módon rosszul érintheti később.

Emellett pl. egy-egy pucér, félmeztelen fotóval (is) sérted a személyiségi jogait, ami elég nagy baklövés anyaként. Tehát, amíg nem tud beszélni, nem igazán van véleménye, jó, ha nem esel túlzásba a posztolgatással.

Később pedig az a minimum, hogy kikéred a véleményét. A mai gyerekek tökéletesen tisztában vannak azzal, milyenek a közösségi oldalak, el tudják dönteni, szeretnének-e képet magukról, vagy nem.

Ha nem, akkor egyértelmű, hogy nem szabad feltenned az adott fotót. Ha igen, akkor is a te felelősséged az egészséges mértéktartás, és később őt is erre kell tanítanod.

Akkor hol az arany középút?

Egyesek úgy vélik, egyáltalán nem kell posztolni a gyerekünkről, mások pedig a másik végletet vallják, és minden apróságot feltöltenek. Nos, előbbi sokkal inkább helyes, mint utóbbi.

Ha egyébként sem vagy egy nagy közösségi oldal fanatikus, akkor nincs értelme csak azért elkezdened fotókat posztolni, mert született egy gyereked. Nyilván ő a legszebb és legügyesebb, de senki sem fogja megcsodálni, ha minden nap felteszel róla tizenöt fotót.

Ugyanakkor, ha átlagos felhasználó vagy, aki időnként megoszt tartalmakat, akkor nem kell úgy tenned, mintha nem is lenne gyereked. Az ismerőseid biztos szívesen megnézik, ahogy nődögél, és érdekli őket, mi van veletek.

Ha csak néhány jól sikerült fotót teszel fel, és azt sem túl gyakran, akkor egész biztos, hogy eltaláltad az arany középutat.

Használd a szűrőket, lehetőségeket

Egy nagymama nem láthatja elégszer tündéri unokáját, viszont nem feltétlenül szeretnéd megmutatni őt otthoni környezetben, vagy bárhol máshol az ezer éve nem látott osztálytársaidnak, volt főnöködnek.

Ezt az igényt tökéletesen kielégítik a különféle szűrők, illetve az egyéb lehetőségek. Utóbbiakra kiváló példát jelentenek a zárt csoportok.

Ezek lehetővé teszik, hogy néhány ember számára rendszeresen feltölts a gyermeked mindennapjairól fotókat. Ők, és csakis ők látják a képeket, tekinthetünk a csoportra úgyis, mint egy modernkori fényképalbumra.

Itt sem szerencsés kínos helyzetbe hozni a gyermekedet, de jóval lazább lehetsz, ha csak a nagyszülők, nagynénik, közeli barátok azok, akik követik az életeteket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW