Életmód / Egészség / Lélek

Kulcsok a lelki békét nyitó kapukhoz – ezt teszik a mentálisan erős emberek

Az emberek nem úgy születnek, hogy kivételes pszichés erővel rendelkeznek. Arra sincs garancia, hogy valaki bizonyosan eléri a vágyott harmóniát és lelki békét az életében. Mindezeket az adottságokat – beleértve a mentális erőt – olyanok alakítják ki, akik úgy döntenek, hogy a személyes fejlődésüket a saját életük jobbítására fordítják.

Bölcsek és pozitívak

A mentálisan erős emberek ugyanúgy erősítik nap mint nap a „lelki izmaikat”, mint a testépítők a bicepszüket. Ezek az emberek érettebben bánnak az energiáikkal.

A napi szinten előforduló negatív és lényegtelen gondolatokat elterelik, és óvatosan használják a saját kapacitásaikat. Figyelmüket azokra a dolgokra fókuszálják, amelyek a leginkább fontosak céljaik elérésében.

Mindenkit kerülgetnek néha depresszív érzelemhullámok, de akik mentálisan erősek, azok nem hagyják, hogy visszatartsa vagy lerántsa őket egy-egy rossz gondolat.

A negatív prekoncepciókat és a durva kritikákat józan belső párbeszéddel oldják fel, amely során a rossz dolgokból is képesek profitálni, és motivációs lendületbe fordítani a negatív élményt.

 

Céltudatosak és progresszívek

A mentálisan erős emberek konkrét, átlátható személyes és szakmai célokat tűznek ki, amelyek értelmet és energikus indíttatást adnak az életüknek. Hosszú távú céljaik szem előtt tartásával lemondanak vágyaik azonnali kielégítéséről.

Az akadályokat kihívásoknak tekintik, nem pedig sikereik gátjainak. Időt adnak maguknak arra, hogy megvizsgálják és felülbírálják a részeredményeiket, és alázattal beismerik, ha hibáztak.

Nem ostorozzák magukat a tévedéseikért és folyamatosan törekednek a szellemi fejlődésre.

Önképzőek és hajlamosak a „lifelong learning”-re.

Akár hosszú távon is elviselik a kényelmetlenségeket, ha azok nagyobb célt szolgálnak.

 

Racionálisak és hálásak

A mentálisan erős emberek tisztában vannak azzal, hogy érzelmeik fontos szerepet játszanak az életükben. Arra azonban nagy figyelmet fordítanak, hogy érzéseik ne befolyásolják az értékítéletüket. Ezáltal gondosan kiegyensúlyozzák az emócióikat a logikával, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzák.

A pszichésen erős emberek felismerik, ha már mindenük megvan, amire igazán szükségük volt, és nem hajlamosak a túlköltekezésre, pazarlásra vagy felhalmozásra. Észreveszik, ha szerencse éri őket, és hálát adnak az apró örömökért is.

Kerülik a versengést és a megmérettetéseket, mert az ezekkel járó negatívumokat zavaró tényezőknek tartják. Az elveik szerinti mentalitásra összpontosítanak, és a nap végén nem azt kérdezik maguktól, hogy „Ma mindenkit legyőztem?”, hanem azt, hogy „Hű maradtam a saját értékrendemhez?”.

 

Fókuszáltak és nem kockáztatnak

A mentálisan erős emberek hatékonyak, mert sallangmentesen gondolkodnak és cselekednek, tehát ignorálják a felesleges, nyugtalanító elméleteket, dolgokat és embereket.

A saját terveikre koncentrálnak, és nem bonyolítják túl a feladataikat. Hibáikból tanulnak és azokért teljes felelősséget vállalnak.

Nem veszítenek energiát a felesleges aggódás miatt, mert terveiket objektíven és reálisan fogalmazzák meg. Egészséges határokat állítanak fel, mivel pontosan ismerik a képességeiket, és csak számított kockázatot vállalnak. Ugyanakkor készen állnak a kényelmi zónájukon kívül kerülni, ha ezzel közelebb jutnak a céljaikhoz.

Gondolkodnak a múlton is, de kizárólag azért, hogy tanuljanak belőle, és nem azért, hogy az befolyásolja a jelenüket.