Otthon / Szórakozás

Képeken 5 olyan hely, ahol tilos képeket készíteni

Képeken 5 olyan hely, ahol tilos képeket készíteni

Ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy bárhol előkapjuk a telefonunkat, és már készülnek is a felvételek a közösségi oldalakra. Van olyan hely azonban, ahol ez nem csak nem illendő, de egyenesen tilos. Az alábbi helyszínek például, bármennyire csodásak is, csak a szemnek, és nem a kamerák lencséinek láthatóak.

Sixtus-kápolna

A Cappella Sistina a Vatikán egyik leghíresebb épülete, a turisták egyik legnépszerűbb célpontja.

A gyönyörű épületet 1980 és 1994 között felújították, amit a japán Nippon Television Network Corporation szponzorált.

A felújítás a tévétársaságnak 4,2 millió amerikai dollárba került, amiért cserébe kizárólagos jogokat kértek a kápolnáról készült felvételekre.

Bár a megegyezés szerint a jogok a restaurálás egyes szakaszainak befejezése utáni 3 évig jártak nekik, az ez időre bevezetett fényképezési tilalmat a Vatikán végül továbbra is életben tartotta, hogy megvédje a kivételesen értékes műalkotásokat a kamerák villanófényétől.

 

Westminster apátság

Az apátság több, mint egy gyönyörű gótikus templom – ez a brit monarchia koronázási temploma is már 1066 óta.

Ám hiába a történelmi múlt, a templom honlapja szerint nem lehet bent fényképeket készíteni, mégpedig azért, mert az épület elsősorban egy működő, aktív templom, és azt szeretnék, ha belépve az ebből fakadó áhítatot tapasztalnád meg, és nem hagynád, hogy figyelmedet elterelje a fotózgatás művelete.

A kolostorokban és a kertben azonban fényképezhetsz.

 

Tádzs Mahal

Az indiai Agrában található mauzóleumot Sáh Dzsahán mogul sah emelte gyermekszülés közben elhunyt feleségének, Mumtáz Mahalnak, és később a sahnak is ez lett végső nyughelye.

A Tádzs Mahal tehát nem más, mint egy sírhely, „egy könnycsepp az örökkévalóság arcán”, és mint ilyet, a turistáknak is tiszteletben kell tartani.

Az épületkomplexum belsejében tilos a fényképezés, és arra kérik a látogatókat, hogy legyenek csendesek, ne zavarják meg a halál által olyan korán elszakított szerelmesek örök álmát.

 

Las Vegas kaszinói

Bár a filmekből és úti kalauzok felvételeiről ismerősek lehetnek, valójában – hacsak nincs rá valakinek különleges engedélye – Las Vegas kaszinóiban hosszú ideje tilos a fényképek és filmfelvételek készítése.

Egyrészt a játékosok számára szeretnének teljes diszkréciót biztosítani, másrészt az esetleges csalásokat és rablásokat próbálják megakadályozni így.

A szelfik korában persze néhány kaszinó lazított ezen a szabályon, és a személyes felhasználásra készült néhány csoportképet engedélyezik, de érdemes tájékozódni, mielőtt előkapod a kamerádat, azt pedig, hogy a telefonoddal a kezedben pásztázd a teljes kaszinó területét, hogy utána legyen mit megmutatni a családnak, szinte biztos, hogy sehol nem fogják megengedni.

 

Neuschwanstein kastély

Németország leglátogatottabb kastélya olyan, mintha nem is e világi lenne, hanem egy Disney-mese helyszíne.

A tündérmesék királyfiának kastélyaként is becézett épület belsejében akár Csipkerózsika is alhatja az álmát, sajnos nem tudjuk, mert az épület belsejében tilos fényképezni vagy videót készíteni, ám ez csak még eggyel több okot ad arra, hogy magad keresd fel, és a saját szemeddel csodáld meg a képeslapokra illő épületet.

A hétfejű sárkánnyal biztosan nem kell megküzdened a bejáratnál.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást