Szórakozás / Otthon

Karácsony előtt sok a veszekedés! 5 párkapcsolati konfliktus, ami ilyenkor jelentkezni szokott

Jönnek az ünnepek, ami nem csak ajándékbontogatással és karácsonyi dalok éneklésével telik el. Hiába a szeretet ünnepe, a viták ilyenkor sem maradnak el, és még a legboldogabb párkapcsolatban is sor kerül az alábbi konfliktusokra. Épp ezért, nem árt felkészültnek lenned!

Én családom, te családod

Az egyik legnagyobb konfliktus leginkább akkörül forog, hogy mégis hol töltsétek a karácsonyt.

Elvégre érthető, hogy te is hazautaznál a szüleidhez, testvéreidhez, hogy velük töltsd a szentestét, ugyanakkor viszont a párodnak is van családja, akikkel szívesen lenne 24-én. Úgyhogy adott a nagy kérdés: mégis hol legyetek karácsonykor?

Mindketten mást akartok, de egyikőtök sem szívesen engedne, ráadásul annyi biztos, hogy szeretnének együtt is lenni azon a napon. Ez nagyon sok párosnál okoz komoly fejtörést, és nem egyszerű megfelelő megoldást találni rá.

Még ha úgy is határoztok, hogy egyik évben itt, a másikban pedig ott lesztek, ugyanúgy jelentkezhet vita a honvágy miatt. A szakértők azt javasolják, hogy állítsatok fel egy beosztást.

Például egyezzetek meg abban, hogy a karácsonyt a te szüleiddel töltitek, de cserébe a szilvesztert a párodéval, és évente cserélgessétek a felosztást.

A fránya anyagiak

Az már kiderült, hogy a pénz ott van a hétköznapok leggyakoribb vitaforrásai között, úgyhogy kár lett volna azt gondolni, hogy ez karácsonykor kimarad.

Az ünnepi szezonban is sokszor vitatkoznak a felek a költekezés miatt, ami nem csoda, tekintve, mennyi mindent kell megvennetek! Ételek, ajándékok, karácsonyfa, dekoráció… és ha az egyik partner nagyobb hévvel költ, mint a másik, az sokszor kiveri a biztosítékot otthon.

Ezért javasolják a párkapcsolati szakértők, hogy még az ünnepi szezon előtt állítsatok fel egy tervet, és beszéljétek meg, mekkora a keret. Mennyit szántok ajándékokra, mennyit az ételekre, és egyáltalán szükség van-e még egy sokadik égősorra, ha a dobozban amúgy is porosodik néhány.

Így máris kisebb az esélye annak, hogy a pénz miatt vitatkozzatok, amikor épp a szeretet ünnepe zajlik.

Hagyományok közösen

Minden családnak megvan a maga karácsonyi hagyománya, ami sokszor eltér az átlagtól.

Például lehet, hogy gyerekkorodban nálatok az volt a szokás, hogy december 24-én együtt díszítettétek a fát, míg a párodéknál ezt a Jézuska hozta, egy héttel szenteste előtt. Vagy a te szüleid mindig halászlevet készítettek, míg a pasidéknál senki sem evett halat karácsonykor.

Az eltérő hagyományokat nagyon nehéz összeegyeztetni, ha mindketten ragaszkodtok a sajátotokhoz, és ezt szeretnétek továbbadni a gyerekeiteknek is. Szakértők szerint ilyenkor muszáj kompromisszumot kötni, és eldönteni, mi az, amiben te tudsz engedni, és mi az, amit a párod képes elengedni.

Azonban a legkézenfekvőbb, ha nem kizárólag az egyikőtök akarata teljesül, hanem előálltok saját hagyományokkal, amik csakis rátok igazak!

Karácsonyi ajándékok

Manapság már rengetegen vélik úgy, hogy a tárgyi ajándékokra nem feltétlenül van szükség az ünnepek alatt. Hiszen nem is az számít, mi van a fa alatt, hanem az, hogy végre mindenki együtt lehet.

Arról nem is beszélve, hogy néha egyáltalán nem tudunk mit venni egy-egy távoli rokonnak, így a végén olyan dologra költjük a pénzünket, aminek ő még csak nem is örül igazából.

De meglehet, hogy ezzel a gondolatmenettel egyedül maradsz, mert a párod nagyon szereti az ajándékvásárlást és a bontogatás örömét. Nem kizárt, hogy fordítva van, és te ragaszkodsz ehhez a hagyományhoz.

Akárhogy is, ezt már előre fontos lenne megbeszélnetek, mert nincs annál kellemetlenebb, mint szenteste rájönni, hogy míg te háromféle ajándékot is vettél, addig a pasid csak egy bonbont vásárolt.

Próbáljatok kompromisszumot kötni: szabjatok keretet a költekezésnek, esetleg írjatok listát, ki minek örülne, így nem csak hasznos ajándékot kaptok és adtok, de az is biztos, hogy senki sem fog csalódni.

Családi ellentétek

Nem egyszerű a helyzete annak, akinek a párja nem annyira jön ki a családjával. Mindegy, hogy mi váltotta ki az ellentéteket, karácsonykor ez sajnos ugyanúgy kiütközik, mint bármikor máskor.

Sőt, ha egy kis alkohol is kerül a poharakba, talán még jobban! Ilyenkor azt érezheted, hogy két irányba szakadsz, hiszen a párod oldalán állsz, de a szüleidet sem akarod magadra haragítani, pláne nem szenteste.

A közöttük lévő ellentétek viszont később rajtatok csattannak, hiszen amikor elvonultok kettesben a szobába, nehéz nem arról beszélni, hogy milyen rosszul sikerült az ünnep – és ilyenkor megesik, hogy a másik fél felveti, mennyivel jobb lett volna inkább az ő családjával karácsonyozni.

Ami egyenesen úton vezet egy hosszú vitához. Szakértők szerint ilyenkor az a legjobb, ha megpróbálsz afféle hidat teremteni közöttük. Dobj fel olyan témákat, amikről tudod, hogy egy véleményen vannak, külön-külön pedig beszélj mindegyikükkel (még karácsony előtt), hogy a kedvedért igyekezzenek kicsit békésebbek lenni egymással.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW