Életmód / Egészség / Lélek

Jönnek az ünnepek és együtt a család – hogyan vészeld át konfliktusok nélkül?

A karácsonyi időszak a szeretetről szól, ezt mindannyian tudjuk. Előfordul azonban, hogy amikor a nagy család összegyűlik, akkor ezek a meghitt napok nem mindig felhőtlenül zajlanak, ilyenkor könnyen előkerülhetnek régiúj konfliktusok és nézeteltérések, amik az egész család hangulatát elronthatják. Lássunk néhány egyszerű tippet arra, hogy hogyan telhet az idei karácsony konfliktusok nélkül!

Egy kis lazítás belefér

Bár az ünnepi időszak mindenkinek sűrű és gyorsan telik, mégis érdemes megpróbálni egy kicsit lelassulni és kikapcsolni.

Amikor belefér – és törekedj rá, hogy beleférjen – maradj egy-két órával tovább ágyban, menj el egy masszázsra vagy manikűröshöz, hallgass zenét otthon és bonts ki egy üveg bort és csak élvezd az aktuális pillanatot.

Lehet, hogy nem lesz minden tökéletes, lehet, hogy így pár dolog csúszik majd, de fontos, hogy te jól legyél. Ha te kipihentebb és nyugodtabb vagy, a családi perpatvar is kevésbé fog megérinteni és a szurkálódó megjegyzések vagy a pikírt mondatok szinte csak elsuhannak majd a füled mellett.

Rendezd meg a fejedben

Ha a családi karácsonyok mindig egy bizonyos forgatókönyv szerint zajlanak, azaz már előre tudod, hogy a sütemények elkészítése közben, a vacsora alatt vagy az ajándékok kibontásánál nagyjából milyen konfliktusokra számíthatsz, akkor nézd a dolog jó oldalát, ez lehetőséget ad arra, hogy felkészülj.

Bármi is szokott lenni a probléma, arra könnyedén tudod tréningelni magad a tükör előtt. Első lépésben például kezdd az arckifejezésekkel.

Olvastad már?  6 csináld-magad hópelyhes projekt

Próbáld meg elfedni, hogy mit gondolsz és kerüld a forgó szemeket vagy a grimaszokat, mert ezek általában csak még nagyobb feszültséget szülnek.

Igyekezz előre megtervezni a fejedben néhány mondatot a várható kényes témákkal kapcsolatban és készítsd magad lelkileg a dologra, hogy ha tényleg megtörténik, annyira ne üssön szíven a dolog.

Fehér zászló

Minél nagyobb a családi banzáj az ünnepek során, annál nagyobb az esélye annak, hogy konfliktusok alakulnak ki köztetek.

Még a legjobb családokban is normális, hogy két ember a legegyszerűbb dolgokban sem ért egyet, ezért ne csodálkozz azon, hogy egy ünnepi asztal körül, amikor tizenöten-huszan beszélgetttek, akkor az egyébként is kényes témák némi feszültséget szülnek.

Keress olyan közös pontokat a családban, amiben mindenki egyet tud érteni és próbáld mindig effelé terelni a beszélgetést.

Nem egyezik a politikai beállítottságotok és máshogy költitek a pénzt, de lehet, hogy a főzésről, a legjobb receptekről vagy a gyerekek új hobbijáról gond nélkül el tudtok csevegni.

Negatívat pozitívra

Minden társaságban megvannak azok a személyek, akiktől a legtöbb esetben elindul egy pletyka, akik szeretik szítani a konfliktusokat és egyenesen élvezik, ha egy kicsit felkavarodik az állóvíz.

Ugyanez a helyzet a családokban is, mindig van egy túlságosan pikírt, egy túlzottan őszinte és szókimondó családtag, akitől elindulnak a veszekedések.

Olvastad már?  Válás és gyereknevelés: a szakértő szerint ez az, amiről mindenképpen tudnod kell

Ha felismerted, hogy a ti családotokban ki vagy kik ezek a személyek, akkor velük kell extrán óvatosan bánnod. Légy velük előzékeny és próbáld meg minden negatív megjegyzésüket pozitívvá formálni.

Ha azt hallod, hogy valakire azt mondja valaki, hogy makacs, akkor fogalmazd át és mondd el a véleményed arról, hogy miért jó, ha valaki határozott és tudatos, és milyen szuper dolgok születhetnek belőle.

Légy résen, az, hogy diplomatikus és hárító szerepet játszol, elég fárasztó, de ha ebben társakra lelsz, akkor könnyedén átvészelitek a nehezebb pillanatokat is.

Ne, ne, ne

Lehet, hogy úgy látod, hogy az összes konfliktus rajtad kívül álló okok miatt alakul ki és te inkább csak az elszenvedője vagy a dolgoknak, ez is egy lehetséges opció.

A valószínűbb azonban az, hogy neked is részed van abban, hogy egy-egy veszekedés kialakul, csak nem veszed észre magadon azokat az apróságokat, amire a családod megpróbálja felhívni a figyelmed.

Idén próbálkozz a következőkkel, és nézd meg mi történik! Ne adj kéretlen jótanácsokat, ne légy követelőző, ne sürgess másokat, ne kritizáld vagy ítéld el mások döntéseit, ne hozz fel régi sérelmeket, ne támadj, ne erőltesd, ami nem megy.

Ha megpróbálod ezeket a tanácsokat magadban mondogatni, akkor egy kis idő után, biztosan magától is menni fog a dolog.