Párkapcsolat / Szerelem

Irtózik a pasid az elköteleződéstől? Így segíthetsz neki

Irtózik a pasid az elköteleződéstől? Így segíthetsz neki

Az elköteleződés minden komoly kapcsolatban elvárható, hiszen nem létezik előrelépés nélküle. De mi van akkor, ha a te pasid egyszerűen irtózik attól, hogy komolyra forduljanak köztetek a dolgok? Az alábbi módszerekkel megpróbálhattok túllépni ezen a problémán.

Próbáld kideríteni!

Az első lehetőség mindig a kommunikáció – ezzel az egyszerű módszerrel mindig sokkal könnyebben kiderítheted, mi áll a problémák hátterében, mint a különféle taktikázásokkal (amikkel általában sokkal jobban mellélőnek a nők, mint a nyílegyenes beszéddel).

Először tehát próbálj a végére járni annak, miért bizalmatlan, távolságtartó a barátod. Észrevétlenül is elárulhatja magát, például amikor beszámol az előző kapcsolatáról, vagy éppen szülei viszonyáról.

Ha ezekben probléma, feszültség volt, akkor sajnos az nagy eséllyel kihat a jelenlegi életére, így a vele való kapcsolatára. Hogy miért?

Részben azért, mert szüleink példája minden esetben nagy hatással van ránk, részben pedig azért, mert például egy megcsalás egyértelműen mély nyomot hagy az emberben. Ha ilyesmit élt át a barátod, érthető, hogy aktuálisan nehezen köteleződik el.

Mit tehetsz?

Ha úgy gondolod, korábbi rossz tapasztalat áll a háttérben, akkor ismét a kommunikációra kell hagyatkoznod, és beszélned kell erről a barátoddal. Fontos, hogy emlékeztesd rá, te nem a korábbi barátnője vagy, és sokkal többre becsülöd annál, hogy megbánts – főleg annyira, amennyire egy félrelépéssel lehet.

Mondd el neki, hogy abszolút megérted az érzéseit, jogosnak tartod őket, de a legrosszabb dolog a múltban élni, és hagyni, hogy korábbi sérelmeink tönkretegyék a jelenünket és a jövőnket.

Biztosítsd róla, hogy benned valóban megbízhat, és bárkinél látott, vagy tapasztalt rossz példát, egyáltalán nem muszáj lemásolnotok őket.

Éppen ellenkezőleg: szerencsések vagytok, hogy korábban levonhattátok a tanulságokat, ugyanis most profitálhattok az ő hibáikból, és így sokkal, de sokkal boldogabbak lehettek.

Ne sürgesd!

Érthető, ha idővel szeretnél előrelépni, összeköltözni, megházasodni és családot alapítani, de ha minden áron megpróbálod az akaratodat érvényesíteni, akkor azzal éppen az ellenkezőjét éred el. Minél jobban erőlteted az elköteleződést olyasvalakinél, akinek ez a legnagyobb félelme, annál nagyobb ellenállásba ütközöl.

Elő kell venned a türelmes énedet, és tényleg fokozatosan kell haladnotok. Így elérheted, hogy ő is megértse, minden egyes lépés örömteli, és sokkal közelebb visz titeket egymáshoz. Persze azért nem árt, ha realista maradsz.

Amennyiben ő teljesen egyértelműen kijelenti, hogy pl. nem akar családot és utálja a gyerekeket, akkor ez valószínűleg nem fog változni, egyszerűen így érez. Ez nem az elköteleződés hiánya, hanem döntés, márpedig ennél fogva tiszteletben kell tartanod.

Adj neki szabadságot!

Ez minden kapcsolatban alapvető és létfontosságú, nem csak azok esetében, akik tartanak az elköteleződéstől. Mégis, azoknak az embereknek nagyobb igényük van erre, akik félnek attól, hogy egy életre lehorgonyozzanak valaki mellett.

Bármennyire is érdekes, de sokkal jobb lehet a kapcsolatotok, ha nem akarsz folyton a nyakán lógni, hanem hagyod, hogy a barátaival legyen, nélküled is szórakozzon, tehát szinte ugyanúgy élje tovább az életét, mint előtted.

Nyilván ez nem azt jelenti, hogy teljesen háttérbe kell szorítanod magadat és az igényeidet, de ezzel a módszerrel szép lassan te is az élete részévé válsz, és ő egyre jobban fogja keresni a társaságodat.

Ráadásul az együtt töltött idő így jóval tartalmasabb és mozgalmasabb is lesz, úgyhogy megéri befektetni az energiát.

Magadra is szánj időt

Azok, akik félnek elköteleződni, nem csak egyfajta bezártságtól, korlátozástól tartanak, hanem általában attól is, hogy valaki iránt felelősséget vállaljanak. Éppen emiatt nem szerencsés, ha nem vagy önellátó és talpraesett.

Egyedül boldogulni nem minden esetben egyszerű, főleg nem akkor, ha te szívesen és könnyen elköteleződsz. Ám, ha a jelenlegi barátod ezen a téren az ellentéted, akkor egyedül is fel kell találnod magadat. Ez szintén előnyös lesz mindegyikőtökre és a kapcsolatotokra is.

Nyugodtan mozdulj ki a barátnőiddel, vagy akár egyedül, sportolj, tanulj, vagy vállalj másodállást! A lényeg, hogy te se unatkozz addig, amíg rá vársz, mert az így jelentkező frusztrációt magatokra fogod kivetíteni. És persze neked is jár, hogy feltöltődj, és átgondold, mit is szeretnél valójában.

Tűzzetek ki közös célokat

A kapcsolatok folyamatosan épülnek, alakulnak, akárcsak a körülmények. A „sablonos” élet jelenleg az, hogy találkoztok, összeköltöztök, megesküsztök, gyereket vállaltok és közben építitek saját otthonotokat, jövőtöket.

Nos, ez egy távolságtartó, kevésbé együttműködő ember esetében meglehetősen nehezen kivitelezhető. Emiatt lényeges, hogy más célokat tűzzetek ki magatok elé, különben elsodor titeket egymástól az élet.

Ez lehet egy közös nyaralás, külföldi munkavállalás, egy új szakma elsajátítása, vagy bármilyen hobbi, amit együtt űzhettek. Az ilyen élmények összekovácsolnak benneteket, és akárcsak a fokozott haladás, úgy ezek is megmutatják számára, hogy jó együtt lenni.

A legfontosabb tehát, hogy úgy közeledj felé, hogy ne érezze azt: sarokba szorítottad, és rögtön döntenie kell. Az ilyen emberek esetében ekkor megszólal a vészcsengő, és gyakorlatilag borítékolhatod a szakítást.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást