Életmód / Család

Ilyen hatással van a gyermekek fejlődésére az, ha van kutya a háznál

Sokan mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de talán még találóbb az a kijelentés, hogy a kutya a gyermek legjobb barátja! A legkisebb családtagokra ugyanis különleges hatással van egy házi kedvenc, és ha együtt nőnek fel vele, az a fejlődésükre elképesztő erővel hat. Íme 6 ok, amiért neked is ideje örökbefogadnod egy kutyát.

Ritkábban lesznek betegek

Egy finnországi kutatás során derült ki, hogy azok a gyermekek, akik életük első öt évében sok időt töltöttek egy kutya társaságában, sokkal erősebb immunrendszerrel bírtak, és ritkábban lettek betegek.

Erről az tehet, hogy az állatok közelsége miatt a kisbaba jobban ki volt téve a baktériumoknak, amelyek hatására az immunrendszere fejlődni kezdett, és jobban megerősödött, szemben azokkal, akiknél a szülők kimondottan figyeltek a kórokozók elkerülésére.

 

Magabiztosabbá válnak

A gyermekek számára nagyon izgalmas pont, amikor megtanulnak olvasni, ám van, akinek ez nem megy olyan egyszerűen.

Sok kisgyermek például szorongani kezd, ha mások előtt kell hangosan felolvasnia valamit, és ez az iskolában is megnehezíti a dolgukat.

Azáltal viszont, hogy van mellette egy kutya, aki lelkesen hallgatja, ahogy gyakorol, megnyugszik, és észrevétlenül leküzdi a félelmeit.

Olvastad már?  Nehezen alszik el a gyerek? Ez az 5 módszer segíthet esténként

Ennek hatására sokkal magabiztosabban olvas majd hangosan, és nem lesz problémája ezzel a későbbiekben sem.

 

Többet mozognak a szabadban

Manapság a gyerekeket jól le lehet kötni egy tablettel és számítógéppel, emiatt pedig ritkábban is mozdulnak ki a négy fal közül.

Aki viszont egy kutya társaságában nő fel, sokkal aktívabb életet él, mint a korosztályának többi tagja.

A legtöbb kisállatnak szüksége van az állandó aktív mozgásra, futásra, és játékra, ha pedig ebben a gyermek partner, fizikálisan ő is jobb formába kerül.

Ez nagyon fontos az egészsége miatt is, hiszen a sportolás csodálatos hatással van a fejlődésére.

 

Az autizmust segíti

Az autizmussal élő gyermekek hajlamosak az elszigetelődésre, ám az állapotukra csodálatos hatással van, ha egy kiképzett segítőkutya is van a háznál!

Számtalan felmérés bizonyította már, hogy egy négylábú barát társaságában ezek a gyerekek sokkal nyugodtabbak lesznek, bátrabbá válnak, és hatékonyabban küzdik le a bennük felgyülemlő stresszt is.

Ez elképesztően fontos az egészségükre és lelki állapotukra nézve!

 

A féltékenység leküzdése

Nem ritka, hogy két testvér között nagyon fiatal korban kialakul a féltékenység, sőt, az is gyakori, hogy az idősebb gyermek nem örül annak, ha bővül a család egy babával.

Olvastad már?  Komoly következménye lehet a stressznek az anyaság során

Épp ezért jó, ha van egy kutya a háznál, hiszen a kisállat segíthet kialakítani a kötődést a két gyermek között!

Az iránta érzett szeretet közelebb viszi őket egymáshoz, közösen játszanak vele, és együttesen vállalják érte a felelősséget is.

Ez pedig nagyon pozitív hatással van a kapcsolatukra!

 

Felelősségteljesebbek lesznek

Nagyon jó lecke a felelősségről az, ha van egy kutya a háznál, akinek gondozásában a gyermek is kiveszi a részét.

Már fiatal korában elkezdheted megtanítani neki, mennyire fontos, hogy figyeljen oda az állat egészségére, az etetésre, valamint a gyakori játékra.

Ez a későbbiekben szuper hatással lesz a fejlődésére, és már fiatal korban megérti, hogy mit jelent felelősséget vállalni!

Így amikor idővel komolyabb feladatot kap (akár azt, hogy vigyázzon a testvérére délután), tudni fogja, miért kell figyelmesnek lennie a másikkal.