Életmód / Egészség

Így hat a testedre egy rossz párkapcsolat

A szerelemből alapvetően erőt és energiát kellene merítened, de ha ezt egyáltalán nem mondhatod el magatokról, akkor bizony a te párkapcsolatod is a rosszak közé sorolható. Amellett, hogy ez lelkileg teljesen felőröl, a testedre is negatív hatásokat gyakorol. Mutatjuk, melyek ezek közül a leggyakoribbak!

Állandósuló aggodalom

Érthető, hogy sokat agyalsz és aggódsz, hiszen lehet, hogy teljesen felfordul az életed, ha úgy döntesz, ideje szakítani. Ám, ha erről még nincs szó, bőven elegendő az állandósuló aggodalomhoz az is, ha mást diktál a szíved, mint az eszed.

Utóbbi nyilván azt súgja, hogy jobb életkörülményeket érdemelsz, viszont a szíved menthetetlenül szerelmes. Hogy mit okoz mindez?

Többek között bármilyen betegség, akár krónikus probléma kialakulását elősegítheti. Az, hogy nálad melyik jelenik meg (pl. migrén, allergia, érrendszeri gondok, emésztőszervi problémák), leginkább attól függ, mire vagy hajlamos.

Örökölhetsz bizonyos betegségeket, amik idővel így is, úgyis felütnék a fejüket, de nem mindegy, hogy erre mikor kerül sor.

Álmatlanság

Ha gondjaid vannak, akkor nyilvánvalóan nehezen alszol el, sokszor felébredsz, hajnalban is forgolódsz. Ha pedig mégis sikerül, akkor rendszerint borzasztó rémálmokkal küzdesz.

Az álmatlanság egyértelmű következménye a teljesítménycsökkenés, hiszen, ha nem tudsz pihenni, képtelen vagy feltöltődni, akkor nem tudod megfelelően ellátni a feladataidat.

Olvastad már?  Eláruljuk, hogy mi vár rád tavasszal a szerelemben, csillagjegyed szerint

Ezek a nehézségek otthon éppúgy jelentkezhetnek, mint a munkahelyeden. Azonban másfajta gondokkal is jár az álmatlanság: hosszútávon agykárosodáshoz, agyvérzéshez, csontritkuláshoz vezethet, de elősegíti a daganatos megbetegedések és a szívproblémák kialakulását is.

Veszélyes helyzetekbe ugyancsak sodorhat a fáradtság, főleg, ha vezetsz, vagy fizikai munkát végzel.

Szorongásos megbetegedések és fóbiák

Magától értetődő, hogy a rossz kapcsolat egy lelki gond, de vajon mit okoznak hosszú távon az ezzel járó feszültségek?

Megjelenhet a tényleges depresszió, amiről köztudott, hogy gyógyszeres kezelést is vonhat maga után, és súlyos következménye lehet az öngyilkosság.

Nem ennyire végzetes kimenetelű, de legalább ennyire problémás, hogy a rossz párkapcsolat előidézhet akár pánikbetegséget, vagy a legkülönfélébb fóbiákat.

Lényegében természetes az ilyen nehéz helyzetekben a szorongás, de ha semmilyen úton nem látsz kiutat, vagy úgy érzed, nincs senki, akivel megoszthatnád a gondolataidat, akkor a benned lappangó feszültség bármikor betegséggé léphet elő.

Emésztési problémák

A folytonos aggódás rendszerint kivált valamilyen emésztőrendszeri problémát. Sokan hánynak, akár a sírás következményeként, de szinte mindenki küzd hányingerrel. Ezzel párhuzamosan jellemző gond a hasmenés, és a hascsikarás, míg mások éppen komoly székrekedéssel számolhatnak.

Olvastad már?  5+1 jel, hogy nyaggatod a párod és ezzel veszélyezteted a kapcsolatod

Emellett, mivel az evés mindennapos tevékenység, érthető módon befolyással bír rá a magánéletünk. Szintén egyénfüggő, de van, aki ilyenkor teljesen elutasítja az evést, mások azonban éppen az étkezésekben látnak vigaszt.

Így drasztikus hízás éppúgy előfordulhat egy rossz kapcsolat következményeket, mint krónikus és nagyon gyors fogyás. A komolyabb betegségeket illetően, idővel könnyen megjelenhet a fájdalmas gyomorfekély.

 

Rámehet a szépséged

Nem mintha nem lenne elég bajod, de a rossz kapcsolatodra a szépséged is rámehet. Ez az egészség mellett lényegében másodlagos, de egyértelműen rosszat tesz a közérzetednek, ha nem érzed csinosnak magadat.

A hízás, vagy fogyás alapjaiban befolyásolja a megjelenésedet, de mi jöhet még? Jellemzően megváltozik a bőr minősége, sokan szenvednek pattanásoktól, mitesszerektől, esetleg komolyabb gondot, pl. ekcémát is kiválthat egy ilyen élethelyzet.

A hajhullás szintén fokozódik ezekben az esetekben, vannak, akiknél nagyon drasztikussá válik a probléma, ők úgy érezhetik, szinte megkopaszodnak. Jó hír, hogy a párkapcsolat lezárása után szép lassan minden visszaáll az eredeti kerékvágásba, és ahogy elmúlnak a betegségek, úgy a bőr is rendbe jön, és a hajszálak is visszapótlódnak.