Szerelem / Párkapcsolat

Így lesz sikeres az első randi – Ha online keresel párt

Az online randizás ma már teljesen megszokott dolognak számít, gyakorlatilag mindenki ismer olyan párokat, akik a virtuális térben ismerkedtek meg egymással, és azóta is jól működik a kapcsolatuk. De mi kell ahhoz, hogy a kémia a való életben is beinduljon?

A legtöbb első randi csalódás

Egy internetes randizási szokásokat vizsgáló amerikai tanulmány szerint a netes ismerkedés, ugyan nem új keletű dolog, 2009-ben érte el az igazi áttörést, ekkor a heteroszexuális párok 22%-a már online találkozott, ezzel az internetes ismerkedés a harmadik leggyakoribb platformmá vált – a legtöbb párt ekkor még mindig barátok mutatták be egymásnak, vagy valamilyen semleges, nyílt helyszínen (bárokban, eseményeken) ismerkedtek meg egymással.

Bár ebből is látszik, hogy a netes randizásnak van jövője és létjogosultsága, egy friss, 2017-es tanulmány szerint a legtöbb, online ismerkedés után leszervezett első randi csalódottságot hoz a résztvevőknek.

Nem azt kapják, amit vártak

A tanulmány szerint azok, akik a cyber ismerkedés után a való életben is találkozásra készülnek, sikert remélnek a találkozástól: úgy gondolják, élőben egyszerűbb, egyértelműbb és zökkenőmentesebb lesz a kommunikáció, csökken a bizonytalanság érzése.

Ezzel szemben a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy az első személyes találkozás után úgy érezték, kevésbé találják vonzónak a másikat, nem érezték annyira egy hullámhosszon magukat, mint az online csevegésekkor, és a jövőbeli találkozásokat is kevésbé tartották valószínűnek, mint a személyes találkozó előtt.

Olvastad már?  5 jel, ami azt mutatja, érdemes adnotok magatoknak még egy esélyt

 

Mi a csalódás oka?

Pszichológusok és terapeuták szerint nem meglepő, hogy sokan csalódást éreznek az első találkozó után: igaz, hogy az online kommunikációban több a bizonytalansági faktor, és nehezebb is kiismerni a másikat, de éppen ez a tény az, ami teret ad a fantáziának, és lehetőséget teremt, hogy a vakfoltokat olyasmivel töltsük ki, amivel szeretnénk.

Vagyis az online kommunikáció során könnyebb idealizálni valakit, olyannak képzelni el őt, amilyennek látni szeretnénk.

Ha valaki túl sokáig építi ezt a képet, vagy túlságosan is beleéli magát a dologba, könnyen lehet, hogy a személyes találkozáskor csalódást fog érezni, ami sokkal negatívabb hatást vált ki, mintha mindenféle előzetes elképzelés nélkül találkozna ugyanazzal az illetővel.

Minél többet tudsz, annál jobb

A felmérésből úgy tűnhet, hogy jobb, ha nem kezdünk el hosszasan online építgetni az ismeretséget, és jobb, ha az előtt sort kerítünk a találkozóra, hogy az elvárásaink túl magasak lennének, a szakértők szerint azonban nem feltétlenül ez a megoldás: jól teszed, ha a személyes találkozó előtt, már az online párbeszéd során is sokat kérdezel a másiktól, nem csak általánosságokról beszéltek.

Minél többet tudsz ugyanis meg róla, annál valószínűbb, hogy reális képet alkotsz.

A jég megtörésére persze jó egy könnyed vicc, vagy egy bók, vagy az időjárásról folytatott társalgás is, de próbáljatok ennél mélyebb témákat is érinteni, mielőtt találkoznátok.

Olvastad már?  5 szokás, hogy ne hűljön ki a szerelmetek

Így elkerülhető az is, hogy valaki olyanra vesztegesd az idődet egy személyes randi során, akivel nyilvánvalóan nem illetek össze – hiszen természetesen ez is csalódáshoz vezetne.

Sok múlik a hozzáállásodon is

Nem meglepő, de a kutatók szerint nagyban befolyásolja az első randi sikerét a hozzáállásod is.

Ha nem ragadsz le minden apróságon, ha elnézőbb vagy a másikkal, ha észben tartod, hogy valószínűleg te is mondasz olyasmit, amit az online beszélgetés során ő talán nem így képzelt rólad, és tudsz ezeken a helyzeteken nevetni, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy elégedetten távozol az első randiról.

Kiket keress?

Összességében tehát, ha sikeres első randit szeretnél, akkor olyanokkal érdemes találkozót szervezni, akivel van közös érdeklődésetek, tudtok miről beszélgetni, nem akad el mindig online a beszélgetés.

A találkozó előtt kérdezz minél többet, és részesítsd előnyben azokat, akik nem zárkóznak be, szívesen osztanak meg dolgokat magukról – nyilván az ésszerűség határain belül, nem kell elvárni, hogy már egy chatbeszélgetés során kiteregesse valaki a gyerekkori traumáit.

A randikra bizakodóan, de ne túl nagy elvárásokkal érkezz, és jó, ha eleve olyan oldalakon ismerkedsz, ahol hasonló elvárású emberek vannak, vagyis annak megfelelően válassz platformot, hogy könnyű kalandot, vagy akár komolyabb kapcsolatot keresel.