Életmód / Egészség / Lélek

Így hat a lélekre az, ha valakit nárcisztikus személyiségű szülők nevelnek fel

Megválaszthatod a barátaidat és a kapcsolataidat, de a szüleidet semmiképpen sem. Rengetegen mondhatják el magukról, hogy szerencsések voltak, és olyan emberek nevelték fel őket, akiktől csodálatos dolgokat tanultak és örököltek. Ám ez sajnos nem igaz mindenkire. Vannak, akik nárcisztikus személyiségű szülők mellett nőttek fel, és ez a lelkivilágukra is kihatással van; méghozzá jelentős mértékben. Ha te is ezt élted át gyerekként, az alábbi állításokban biztosan magadra ismersz.

Folyton saját magadat hibáztatod

A nárcisztikus személyiségű szülőkre jellemző, hogy érzelmileg elhanyagolják a gyermekeiket, és szinte kizárólag a saját gondjaikkal vannak elfoglalva.

Ha te is ilyen helyzetben nőttél fel, szinte biztos, hogy nagyon érzékeny típus vagy, és ez az önbizalmadban is megmutatkozik.

Mindig, minden szituációban saját magadat hibáztatod, sőt, úgy véled, ha egy kicsit okosabb/szebb/szófogadóbb lettél volna, a szüleid is jobban odafigyeltek volna rád.

Ez a későbbi kapcsolataidban is megmutatkozik, mivel akármilyen konfliktus merül fel, meggyőződésed, hogy az is kizárólag a te hibád.

A párkapcsolatodban is elviseled ezt

Ha egyébként is nagyon érzékeny, empatikus típus vagy, valószínűleg felnőttként sem tudsz szabadulni a nárcisztikus emberektől.

Sajnos nagy az esélye annak, hogy gyakran hoz összehoz a sors ilyen férfiakkal, mert úgy érzed, neked ennél úgysem jár több.

Ha valakinek, akkor neked biztosan nincsenek magas elvárásaid!

Az önzőségnek szinte nyoma sincs benned, mindig mindent odaadnál a másiknak, és egy idő után teljesen hozzászoksz ahhoz, hogy a párod elnyom téged, és nem mondhatod ki hangosan a véleményed…

 

Nem kezeled jól a kapcsolatokat

A szerelmi életed terén két dolog uralkodhat: az egyik, hogy rettegsz az elköteleződéstől, és nagyon félsz attól, hogy valaki ismét összetöri a szíved.

Ezért képes vagy maximálisan elzárkózni az emberektől, sőt, néha még a barátaidtól is.

A másik verzió semmivel sem jobb ennél: nagyon tartasz attól, hogy el fog hagyni az aktuális párod, ezért képes vagy szó szerint üldözni őt a szerelmeddel.

Nagyon ragaszkodsz hozzá, és erősen igényled azt, hogy sok időt töltsön veled, ha pedig ez nem történik meg, teljesen kikészülsz lelkileg.

 

Nagyon független leszel

Bár ez elsőre pozitívumnak hangzik, sok esetben már átléphetsz egy határt a függetlenség terén.

Olvastad már?  5 nagy igazság egy olyan empatától, aki már rengeteget látott a világból

A nárcisztikus szülők gyermekére jellemző ugyanis, hogy bár szereti az izgalmakat és a kalandokat, mégis elutasítja az intimitást, mert úgy véli, senkiben sem lehet megbízni.

A szüleidtől sem láttál nagyfokú szeretetet, ezért rád is jellemzővé válik, hogy az érzéseidet inkább megtartod saját magadnak.

Ez pedig egyenes úton vezethet ahhoz, hogy te magad is nárcisztikussá változz: igyekszel mindent elkövetni azért, hogy te legyél a legszebb, leghangosabb egyén a szobában, mert akkor biztosan nem érzed magad még egyszer kevésnek.

 

Az egészségi állapotod rosszabbodik

Nárcisztikus szülők gyermekeként sajnos felnőtt korodban komoly lelki problémákkal találkozol, ezek pedig automatikusan vonzzák magukkal a nagyfokú stresszt.

Ez rövidesen krónikus szorongáshoz, érzelmi ürességhez és depresszióhoz is vezethet, mert teljesen elveszíted a pozitív hozzáállásodat.

Ilyenkor olyannyira arra törekszel, hogy túléld az éppen aktuális problémákat, hogy teljesen elveszíted a jövőképedet, és már egyáltalán nem maradnak vágyaid sem.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást