Otthon / Dekor

Így lehet Pinterestre illő könyvespolcod: gyakorlati tippek hogy ne csak praktikus, szép is legyen a szekrény

Gondolkodtál már azon, miért van, hogy ha dolgok egy halmát a földön tartjuk, akkor rendetlenség van, de ha a földtől két méterre, egy polcon, akkor meg rend? Az emberi szem egyszerűen szereti azt látni, ha valami rendezett, és azon túl, hogy polcra teszed a dolgaidat, lehet még fokozni az élményt. Nem véletlen, hogy a Pinterest meg az Instagram tele van shelfie-kkel, azaz gyönyörűen elrendezett polcokról lőtt képekkel. Mutatunk pár igazán szépet, és elmondjuk, hogyan lehet a tiéd is ilyen!

A hármas szabály

Igyekezz a tárgyakat hármas csoportokba helyezni, vagy önmagukban hagyni!

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes tárgyból háromnak kell lennie, hanem azt, hogy hármasával álljanak, és lehetőleg ne legyenek teljesen egyformák.

Nem kell szigorúan értelmezni a szabályt, például két illatgyertya mellett a harmadik „tárgy” lehet néhány egymásra tócolt könyv is, ha a szemed első pillantásra egynek érzékeli azokat.

Játssz az elrendezéssel, sokszor tényleg csak néhány centivel kell arrébb csúsztatni valamit, hogy egészen más legyen az összbenyomás.

 

Adj hozzá valami élőt!

Nincs olyan polc, amin ne lenne helye valamilyen műalkotásnak és legalább egy élő dolognak!

Még egy konyhapolcot is nagyon fel tud dobni, ha a konyhai eszközök mellé egy apró, színben passzoló kép is kerül, ha pedig idegenkedsz attól, hogy élő növényt tarts a konyhapult fölött – pedig a fűszernövényeket érdemes megfontolni! – akkor tegyél ide egy tálba friss gyümölcsöt, amit persze mindig frissítesz, ahogy megeszitek.

Óriási különbséget jelent minden polcon, ha van rajta valami élő, életteli dolog.

 

Az ismétlés a jó polc anyja

Mindenkivel előfordul, hogy meglát valami kedves dísztárgyat, és egyszerűen nem tudja otthagyni, de amikor a polcodat dekorálod, ügyelj rá, hogy ne különálló tárgyakat vegyél, hanem olyanokat, amik egy rendszerbe illenek.

Alapszabály, hogy ha valami egyszer megjelenik, akkor az jelenjen meg legalább még egyszer.

Ezen a polcon az arany, a fehér és a fekete színű tárgyak dominálnak, de a kék és az ezüst is legalább két, apró foltban visszaköszön, a polc egyik ékét adó üledékfával pedig az élő növények állnak rokonságban.

Olvastad már?  Szívesen belehuppannál? Vesd be az ágyadat úgy, hogy dekoratív és rendezett legyen!

 

Játssz a magasságokkal!

Különösen egy könyvespolc esetében könnyű elkövetni a hibát, hogy egymás mellé sorakoztatod faltól falig a szinte egyforma magas könyveket, és ezzel le is tudtad a tárolást. Kétségtelen, hogy ez a leginkább helytakarékos megoldás, de nem feltétlenül a legmutatósabb.

Ahogyan a városok látképét vagy éppen egy természeti tájat is a különböző mélységek és magasságok tesznek izgalmassá, a könyveket, dísztárgyakat is érdemes úgy elhelyezni, hogy ne egy pontban érjenek véget.

Használj különböző magasságú vázákat, gyertyatartókat, vagy ha kell, fektesd el a könyveket, halmozz többet vagy kevesebbet egymásra, és tegyél rájuk különböző magasságú dísztárgyakat. Ettől a végeredmény sokkal mozgalmasabb, izgalmasabb, szemet gyönyörködtetőbb lesz.

 

Rendezd színek szerint!

Ha nagyon sok könyvet kell elrendezned, és az egyéb dekorációnak már nem nagyon maradt hely, legyenek maguk a könyvek polcod ékei!

Elsőre persze furcsa gondolatnak tűnhet tartalom vagy szerző helyett a borítójuk alapján elrendezni a könyveidet, de az irodalmi értékből semmit nem von le, ha kedvenc olvasmányaid úgy várnak a polcon, hogy még jól is néznek ki.

Akkor meg miért lenne olyan rossz dolog színek alapján elrendezni őket?

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást