Életmód / Egészség / Lélek

Így ismerd fel, hogy energiavámpír vagy, és így javíthatsz magadon

Az energiavámpírok köztünk élnek – leszívnak, lefárasztanak, idegesítenek. Mi van, ha éppen te is közéjük tartozol és nem is sejted? A legnehezebben a saját hibáinkat látjuk és ha sikerül is tudatosítani magunkban a problémát, nem biztos, hogy tudunk és akarunk változni. Cikkünkben gyakorlati tippeket adunk.

Mit jelent energiavámpírnak lenni?

Noha a jelenség valószínűleg mindig is létezett, az energiavámpír mint fogalom az utóbbi években vált felkapottá, és bár a megnevezés nagyon is kifejező, az önvizsgálat előtt érdemes tisztázni, ki is számít valójában energiavámpírnak.

Pszichológiai meghatározása a következő: az energiavámpírnak titulált ember másokat használja fel ahhoz, hogy ő jól érezze magát, szervezete működéséhez ellopja, leszívja mások energiáját.

Leegyszerűsítve onnan tudhatod, hogy energiavámpírral van dolgod, hogy a vele való akár csak rövid találkozás, beszélgetés után rosszabbul érzed magad, mint előtte – kimerült, rosszkedvű, erőtlen vagy, és általában véve azt érzed, hogy ez a személy lefáraszt, idegesít.

Mi van, ha épp te vagy a vámpír?

Az energiavámpírok általában nem merő rosszindulatból, ártó szándékkal szívják környezetük vérét, hiszen számukra ez a normális viselkedés, és nagy valószínűséggel meg sem fordul a fejükben, hogy ezzel kellemetlenséget okoznak másoknak.

Ha ezeket a sorokat olvasva benned is felmerül a gyanú, hogy talán már téged is illettek ezzel a nem túl hízelgő jelzővel, nézz mélyen magadba, és próbáld meg objektívan átgondolni a következő szempontokat.

Kitől várod a problémáid megoldását?

Ha felmerül egy probléma – idézz fel egy konkrét dolgot, ami az elmúlt pár hétben történt -, mit teszel: végiggondolod, miként tudnád azt megoldani, és cselekszel, vagy egyből azon kattogsz, ki tudna segíteni neked, és hogyan tudnád megúszni a dolgot?

A két verzió között nyilván létezik átmenet, de ha az életedben jelentkező kisebb-nagyok gondok kezelésében mindig mástól várod a segítséget, okkal tarthat a környezeted energiavámpírnak, aki mindig másokra támaszkodik.

Ebben az esetben meg kell tanulnod a saját lábodra állni, ahelyett, hogy másokon taposnál. Ráadásul, ha mindig mások oldják meg a problémáidat, egyre értéktelenebbnek, mihasznábbnak érezd magad, aki teljes függőségben éli – vagy inkább nem éli – az életét.

Olvastad már?  3 fajta panaszkodás létezik, de csak kettőnek van értelme

Ha mindez igaz rád, ideje kitörni önmagad börtönéből, egy terápia sokat segíthet.

Gyakran panaszkodsz?

Idézd fel a legutóbbi beszélgetéseidet: mennyiben uraltad te a párbeszédet, és mondandód mekkora része volt panaszkodás?

Ha az a jellemző, hogy főleg nálad van a szó, és leginkább sérelmeidet, negatív gondolataidat részletezed, jobb, ha tudod: ezzel nem csak magadat spannolod fel még inkább, de beszélgetőpartnered energiáit is alaposan leszívod. Mielőtt másokra zúdítanád minden (vélt vagy valós) gondodat-bajodat, jusson eszedbe a mondás: panaszkodással még nem oldódott meg semmi.

Persze, nem arra buzdítunk, hogy ezentúl fojtsd magadba a negatív érzéseidet, és erőltess magadra jókedvet, inkább arra biztatunk, hogy igyekezz áthelyezni a fókuszt, és inkább a dolgok pozitív oldalára koncentrálni. Persze, ez nem mindig könnyű, tudjuk – sokat segíthet, ha akár listákat készítesz pozitív és negatív gondolataidról, beszélj nyíltan ezekről, de más emberek élethelyzete, megoldási mintái is motiválhatnak.

Jobban érzed magad mások kudarcaitól?

Légy őszinte magadhoz: boldoggá tesz, ha valaki hibázik, kudarcot vall valamiben, vagy bármilyen téren negatív irányban változik az élete?

Hidd el, a kárörvendés emberi tulajdonság, ami mindenkiben ott lakozik, ám ha kezded azt érezni, hogy már csak az éltet, ha mást elbukni látsz, érdemes végiggondolni, miért jutottál ide, miért érzed azt, hogy más kára a te hasznodra válik.

Fordítsd meg a dolgot: egy kiegyensúlyozott személyiség nem érzi kevesebbnek magát a másik sikerétől, inkább inspirációként tekint rá. Ne mások bukását várd, próbálj te magad felemelkedni. Keresd meg azt a területet, ahol sikerek érnek – lépj ki végre a komfortzónádból!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást